Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Yrityksiin tehdään murtoja etenkin kesäkuukausina
Yritysmurto.

Yrityksiin tehdään murtoja etenkin kesäkuukausina

4.7.2024

Yritysten tiloihin tehdään kesäkuukausina satoja murtoja ja murtovarkaat käyttävät usein yrittäjien ja yritysten kesälomia hyväkseen. Murtoihin kannattaa varautua ennaltaehkäisevin toimenpitein sekä vakuutuksin.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna tehtiin yli 2000 liiketilamurtoa. Niiden määrä on vähentynyt viime vuosina, ja laskua on tapahtunut etenkin vuoden 2020 jälkeen. Alkuvuoden 2024 murtotilastot eivät juurikaan poikkea vuoden takaisista.

Kesäisin yritysmurroissa nähdään aina pieni piikki, sillä murtovarkaat hyödyntävät yritysten kesälomia. Yrittäjän kannattaakin varautua lähestyvään kesälomakauteen ja mahdollisiin murtoyrityksiin.

Liiketilamurrot vuosina 2019–2023

Liiketilamurtojen määrä on ollut viime vuosina laskussa. Lähde: Tilastokeskus

Liiketiloihin tehdyt murrot vuosina 2022–2024

Kesällä tehdään muita vuodenaikoja enemmän murtoja liiketiloihin. Lähde: Tilastokeskus

Murroista koituu monenlaista haittaa yrityksille, mutta murtoihin voi varautua

Fennian asiantuntija Meeri Sarkkinen kertoo, että murron kohteiksi joutuvat kaikenlaiset yritykset. Erityisesti murtovarkaita kiinnostavat sellaiset yritykset, joissa on varkaita kiinnostavaa materiaalia, joka on helposti muutettavissa rahaksi. Murtojen kohteiksi joutuvat tyypillisesti sellaiset tilat, jotka ovat huonosti suojautuneita ja sijaitsevat syrjäisemmällä alueella.

— Yrittäjälle tulee murrosta kaikenlaista harmia ja lisätyötä, kuten siivottavaa, selvitettävää ja korjattavaa. Myös toiminta voi hetkellisesti keskeytyä, jos murtovaras vie työskentelyyn tarvittavia välineitä, Sarkkinen kertoo.

Yrittäjän kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten hän on varautunut murtojen varalle. Esimerkiksi valaistus ja liiketilan riittävä suojaus, kuten hälytysjärjestelmä, auttavat pitämään varkaita loitolla.

Varsinais-Suomessa viime vuonna ja alkuvuodesta selvää kasvua

Varsinais-Suomi on viime aikoina ollut murtovarkaiden suosiossa. Siellä liiketilamurtojen määrä on ollut kasvussa sekä viime vuonna että tämän vuoden alussa, joskaan ne eivät yllä vuoden 2020 tasolle.

Yleisesti ottaen varkauksia tapahtuu eniten väkirikkaammissa maakunnissa, jollaiseksi Varsinais-Suomikin lukeutuu. Uusimaa korostuu tilastoissa selkeänä ykkösenä liiketilamurtojen määrässä, ja sen osuus koko maan murroista on noin kolmasosa. Varsinais-Suomen osuus vaihtelee tyypillisesti noin 10–20 prosentin välillä.

Yrittäjiä kiusaavat myös ajoneuvomurrot ja työmaavarkaudet

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa tehdään keskimäärin yli 20 automurtoa päivittäin, mutta määrä on jonkin verran vähentynyt viime vuonna ja tämän vuoden alussa.

— Yrittäjien osalta pakettiautot ovat erityisen alttiita automurroille. Fennian tilastot osoittavat, että yrittäjiin ja yrityksiin kohdistuvat automurrot ovat viime vuosina lisääntyneet, ja pakettiautoihin murtaudutaan useammin kuin henkilöautoihin. Kuljetus- ja rakennusliikkeet ovat erityisen haavoittuvia näille rikoksille, sanoo Sarkkinen.

Automurrot aiheuttavat kustannuksia paitsi anastetun omaisuuden osalta myös auton vaurioiden vuoksi. Korjaustoimenpiteet voivat hidastaa tai estää työntekoa, mikäli auto on keskeinen osa yrittäjän työpäivää.

Sarkkisen mukaan myös rakennustyömaat ovat melko tyypillisiä varkaiden kohteita. Siellä varkaita houkuttelevat erityisesti rakennusmateriaalit, kuten kupari ja kaapelikelat. Myös paineilma- ja sähkötyökalut ovat suosittuja kohteita, sillä niillä on jälleenmyyntiarvoa, mutta ne ovat tarpeeksi pieniä, jotta niiden vieminen on suhteellisen helppoa.

Selvästi yli puolet työmaavarkauksista tapahtuu Uudellamaalla, jossa on myös eniten rakennushankkeita ja työmaita. Muissa maakunnissa työmaavarkauksien määrä vaihtelee suuresti.

— Varkaille houkuttelevimpia kohteita ovat syrjäiset työmaat, joissa on arvokkaita työkaluja. Vaikka menetetty omaisuus saataisiin takaisin tai korvattaisiin, työmaavarkaudet voivat viivästyttää töiden valmistumista, kun tarvittavia työvälineitä tai materiaaleja ei ole saatavilla silloin kun pitäisi, Sarkkinen muistuttaa.

Yrityksen vakuutuksetTiedoteYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet