Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Det riksomfattande företagarpriset: It-företagen fick ett stort genombrott
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2021

Det riksomfattande företagarpriset: It-företagen fick ett stort genombrott

23.8.2022

Det riksomfattande företagarpriset har alltid följt tidsandan. Ett bra exempel på det är it- och programvaruföretagen som började prisas under 2010-talet. Under flera årtionden har över 200 företagare och företag inom olika branscher vunnit priset. Framför allt har kända konsumentvarumärken och designföretag belönats regelbundet.

De första riksomfattande företagarpriserna utdelades 1968, dvs. 54 år sedan. Då var det fem företag som fick ta emot det ansedda priset. Ett av dem var Rapala Uistin vars produkter är kända bland fiskare världen över. Därefter har utmärkelsen gått till bland annat Lapponia-smycken, cykelföretaget Tunturi, designföretaget Aarikka, keramik- och inredningsföretaget Pentik, högtalartillverkaren Genelec, pulsmätartillverkaren Polar Electro och designmärket Marimekko. Och många fler.

Marimekkos Armi Ratia var den första kvinnan som tilldelades det riksomfattande företagarpriset. Hon fick utmärkelsen 1972.

Textil- och klädindustrin var en stark bransch i Finland mellan 1960- och 1980-talen. Klädindustrins guldålder framgår även på listan över prisbelönade företag .

Även de traditionella branscherna metall-, stål-, skogs- och teknikindustrin har varit väl representerade bland de prisbelönade företagen genom tiderna. Dessutom har regionernas lokföretag uppmärksammats i stor omfattning.

En av de ovanligare branscherna under prisets första år är marknadsföring och reklam. Under 1970-talet belönades två företag som specialiserade sig på reklam av den dåvarande juryn. Det dröjde sedan två decennier innan branschen åter tilldelades priset.

It-företagen börjar belönas under 2010-talet

Idén till ett riksomfattande företagarpris föddes på Fennia. Dagens jury består utöver Fennia av Företagarna i Finland, Förbundet för Finländskt Arbete och stiftelsen Yksityisyrittäjäin Säätiö. I sitt val av vinnare lägger juryn stor vikt vid företagets utveckling och tillväxt, utveckling på den internationella marknaden och affärsidé. Även branschen beaktas.

Mångfalden av branscher ökade avsevärt under 2000-talet. Bland annat anslöt sig en advokatbyrå, ett företag inom finansbranschen, ett frisörföretag och ett företag specialiserat på evenemang till skaran av prisvinnare.

Det största genombrottet står dock it- och programvaruföretagen för. Branschens tillväxt och internationella spridning har satt företagen i rampljuset, och det har inte gått juryn obemärkt förbi. It- och programvaruföretagen har regelbundet prisats under hela 2010-talet.

Dessutom finns det framgångsrika finska företag inom läkemedelsindustrin och välmåendebranschen som kommer att prisas även i framtiden.

Prisbelönade företag runt om i Finland

De riksomfattande företagarpriserna fördelar sig ganska jämnt över landskapen i relation till antalet företag. Kajanaland har tilldelats ett pris genom åren, medan Helsingfors och Nyland tilldelats 45 priser.

Nästflest prisbelönade företag finns i Egentliga Finland, och på tredje plats hamnar Birkaland. Sett till antalet företag har Päijänne-Tavastland och Norra Savolax tilldelats flest priser genom åren.

Lue lisää

FöretagandeArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor