Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto: It-yritykset tekivät todellisen läpimurron
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2021

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto: It-yritykset tekivät todellisen läpimurron

23.8.2022

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on elänyt hyvin ajan hengessä mukana. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat it- ja ohjelmistoyritykset, joita alettiin palkita säännöllisesti 2010-luvulla. Vuosikymmenten aikana palkinnosta ovat päässeet nauttimaan yli 200 yrittäjää ja yritystä eri toimialoilta. Etenkin tunnettuja kuluttajabrändejä ja design-yrityksiä on huomioitu tasaisesti.

Ensimmäiset Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot jaettiin vuonna 1968 eli 54 vuotta sitten. Arvostetun tunnustuksen sai tuolloin viisi yritystä. Yksi niistä oli Rapala Uistin, jonka tuotteet tunnetaan kalastajien keskuudessa maailmanlaajuisesti. Sen jälkeen huomionosoituksen ovat saaneet muun muassa Lapponia-korut, pyöristä tunnettu Tunturi, muotoiluyritys Aarikka, keramiikkaan ja sisustustavaroihin erikoistunut Pentik, kaiuttimista tuttu Genelec, sykelaitteita valmistava Polar Electro sekä tekstiilibrändi Marimekko. Ja moni muu.

Marimekon Armi Ratia oli itse asiassa ensimmäinen nainen, jolle Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto myönnettiin. Hän sai tunnustuksen vuonna 1972.

Tekstiili- ja vaateteollisuus oli Suomessa vahva toimiala 1960–1980-luvuilla. Vaateteollisuuden kulta-aika näkyy myös palkittujen yritysten listalta .

Perinteiset toimialat metalli-, teräs-, metsä- ja teknologiateollisuus sekä rakentaminen ovat olleet niin ikään hyvin edustettuina palkittavien yritysten joukossa koko historian ajan. Lisäksi maakuntien vahvat veturiyritykset on huomioitu kattavasti.

Yhtenä poikkeuksellisena toimialana palkinnon alkuvuosilta nousee esiin markkinointi ja mainonta. Silloinen raati palkitsi 1970-luvulla peräti kaksi mainontaan erikoistunutta yritystä. Seuraavan kerran toimiala sai vastaavan tunnustuksen vasta kaksi vuosikymmentä myöhemmin.

It-yritykset palkittavien joukkoon 2010-luvulla

Idea Valtakunnallisesta yrittäjäpalkinnosta syntyi Fenniassa. Nykyisen palkintoraadin muodostavat Fennian lisäksi Suomen Yrittäjät, Suomalaisen Työn Liitto ja Yksityisyrittäjäin Säätiö. Raatilaiset painottavat valintaa tehdessään yrityksen kasvua, kansainvälisyyttä ja liikeideaa. Myös toimialalla on merkitystä.

Palkittujen yritysten toimialakirjo laajentui merkittävästi 2000-luvulla. Voittajien joukkoon päätyivät muassa asianajotoimisto, rahoitusalan yritys, parturi-kampaamo ja tapahtumiin erikoistunut yhtiö.

Suurin murros on nähty kuitenkin it- ja ohjelmistoyrityksissä. Toimialan kasvu ja kansainvälisyys on nostanut alan yrityksiä valokeilaan, eikä se ole jäänyt palkintoraadilta huomaamatta. It- ja ohjelmistoyrityksiä on palkittu säännöllisesti koko 2010-luvun.

Lisäksi lääketeollisuudessa ja hyvinvointialalla on menestyviä suomalaisyrityksiä, joista löytyy palkittavia jatkossakin.

Palkitut yritykset ympäri Suomea

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot jakautuvat maakunnallisesti varsin tasaisesti suhteutettuna yritysten määrään. Kainuuseen on matkannut vuosikymmenten aikana yksi palkinto, kun taas Helsinkiin ja Uudellemaalle on jaettu 45 tunnustusta.

Toiseksi eniten palkittuja yrityksiä on Varsinais-Suomessa. Pirkanmaa yltää listalla pronssille.

Yritysten määrään verrattuna eniten palkintoja on myönnetty vuosikymmenten aikana Päijät-Hämeeseen ja Pohjois-Savoon.

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet