Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Fennia och det riksomfattande företagarpriset är oskiljbara
Antti Kuljukka, Fennian konsernijohtaja

Fennia och det riksomfattande företagarpriset är oskiljbara

13.8.2021

För Fenniamedarbetarna är det riksomfattande företagarpriset nära hjärtat – det är en del av företagets identitet, säger Fennias koncernchef Antti Kuljukka. Orsakerna till det närstående förhållandet går långt tillbaka i tiden, till mer än 50 år sedan, då priserna delades ut för första gången.

– Företagarskap uppskattades inte så mycket på 1960-talet, så Fennias dåvarande ledningsgrupp bestämde sig för att göra något åt saken. De presenterade idén om priset för Företagarna i Finland och det var där allt började, säger Kuljukka.

Enligt honom är det än i dag viktigt att öka uppskattningen av företagare. För Fennia är det viktigt att det finländska samhället lever och mår bra.

Efter 1968 har det riksomfattande företagarpriset delats ut till över 200 företag och företagare.

Det första året belönades bland annat Rapala Uistin, som i dag är ett börslistat bolag. Under drygt 50 år har också flera andra kända företag belönats, som Jaakko Pöyry, Marimekko, Ponsse, Saarioinen, Genelec, Polar-Electro, Autotalo Laakkonen Karlebys Halpa-Halli och i fjol Sinituote.

En del av pristagarna har precis som Rapala listat sig på börsen och omsättningen för de större företagen är redan hundratals miljoner euro. Företagen som fått hedersbetygelsen kan delas in i tre huvudsakliga branscher: handel, industri och tjänster. Under det förra årtiondet började också SaaS-företag, alltså software as a service, dyka upp bland de belönade.

– Företagarpriset är det mest uppskattade priset bland företagare i Finland. Utöver att priset har en lång historia stiger prisets värde eftersom det i medeltal är bara fyra företag som årligen belönas. Företagen får också enormt mycket publicitet, säger Kuljukka.

Tro och ödmjukhet förenar

Koncernchefen har själv fått dela ut det riksomfattande företagarpriset till över 60 företagare och företag.

– Det är en härlig känsla när företagarna stiger upp på scenen. De är så inspirerande – om det är någon verkställande direktör som har fått ett fint jobb så är det jag. Det känns som att framförallt de företagare som belönats under de senaste åren är allt yngre och rappare. De är inte så nervösa för att stå på scen, säger Kuljukka.

Enligt honom är det också många bra företag som inte har belönats under åren. Hos dem som belönats är det i synnerhet två egenskaper som Kuljukka lagt märke till.

– Alla tror på det de gör. Dessutom är företagarna väldigt ödmjuka. De upplever inte att företagets story är företagarens story, utan en story om hur hela personalen har jobbat ihop.

Det riksomfattande företagarprisets jury består av Fennia, Företagarna i Finland, Förbundet för finländskt arbete och stiftelsen för egenföretagare.

I sitt val betonar jurymedlemmarna företagets tillväxt, internationalisering samt affärsidé. Också branschen har betydelse.

– Vi får ett ganska omfattande urval kandidater och efter det gallrar vi. Till slut poängsätter varje jurymedlem 8–10 företag. Om läget är jämnt diskuterar vi ännu dem som ska belönas, säger Kuljukka.

Lue lisää

FöretagandeArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor