Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Arto Hartikainen

Det riksomfattande företagarpriset 2021: Schaktning och bilhandel stadig grund för E. Hartikainen

25.9.2021

Onödiga krusiduller leder alltid till svårigheter. Att känna till sina resurser och styrkor har varit Joensuubaserade E. Hartikainens ledstjärna från första början. Siffrorna talar för sig själva: företagets omsättning har ökat från noll till 200 miljoner euro.

Schaktning och bilhandel har skapat en stadig grund för E. Hartikainen. Företaget har schaktningsentreprenader, med anpassning till gruvdrift, runt om i Finland. Bilaffärerna ligger för sin del i Östra Finland och Kajanaland.

– Kontinuitet är a och o. Först skapar man goda relationer med kunder, så att vi vet vad de egentligen vill ha. Efter det kan vi tillsammans utveckla verksamhet som ger tillväxt, säger verkställande direktören Arto Hartikainen.

Företaget har varit en del av hans vardag sedan barnsben. Efter skolan jobbade han på olika byggen i tio år. Hartikainen jobbade bland annat som assistent till laddare och som dumperchaufför innan det var dags att ta hand om större projekt. Efter generationsväxling blev han verkställande direktör. För närvarande drivs familjeföretaget av den tredje generationen.

– Jag känner till vardagen på byggena och jag trivs fortfarande bäst där, säger Hartikainen.

E. Hartikainens historia går tillbaka till 1960-talet. Ensio Hartikainen började som företagare med åkerarbete och skogsröjning. Det var ont om pengar hela tiden.

– Jag var tvungen att bli företagare, eftersom jag inte klarade mig hos andra. Verksamheten utvidgades så småningom efter hårt arbete och sisu, men det var svårt. Bilarna kom med på 80-talet när jag flyttade till Joensuu, minns Ensio Hartikainen.

Han är fortfarande som 80-åring företagets styrelseordförande, men så småningom tänker han dra sig undan.

E. Hartikainen är ett av de företag som tilldelades det riksomfattande företagarpriset i år. Företagarprisets rötter går ända till 1960-talet då Fennias dåtida ledningsgrupp föreslog idén om priset för Företagarna i Finland. I dag består prisjuryn av Fennia, Företagarna i Finland, Förbundet för Finländskt Arbete och stiftelsen Yksityisyrittäjäin säätiö.

Ensio Hartikainen tog blygsamt emot priset.

– Jag vill inte lyfta fram firman för mycket. Arbetet ska alltid göras ordentligt och det får tala för sig, poängterar han.

Investerar med eftertanke

E. Hartikainen har ett stadigt fotfäste på marknaden.

– Före coronapandemin slog till hade vi blicken riktad mot grannen i väst, men tiden var inte mogen. Tillväxt kostar alltid pengar och det är bara att acceptera. De första satsningarna är stora vare sig det handlar om schaktning eller bilhandel. Det krävs god förberedande planering, säger Arto Hartikainen.

En utmaning för affärsverksamheten är att båda branscherna kräver mycket kapital. Man måste investera med eftertanke.

Den verkställande direktören stöds av ett bra team och en kunnig personal.

– Jag har genom åren lärt mig tålamod och planenlighet. Personalen är till stor hjälp när vi på grund av säsongfluktuationer är tvungna att skära ner, men å andra sidan växa snabbt, berömmer Hartikainen

Gubbgympa fick anställda att röra på sig

Arbetarskyddet är av stor betydelse i infrabranschen. E. Hartikainen har länge samarbetat med internationella företag, av vilka man samtidigt fått lära sig om arbetarskyddsfrågor.

Statistiken ser bra ut.

– Arbetarskyddet avspeglas i de anställdas välbefinnande. De hör ihop. Vi satsar också annars på arbetshälsa. Före corona ordnade vi till och med gubbgympa på byggena. De var extremt populära. Vi får hoppas att vi kan fortsätta med det framöver, säger verkställande direktören.

Lue lisää

FöretagandeArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor