Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Heikkinen Yhtiöt perustaja ja toimitusjohtaja Jarmo Heikkinen

Det riksomfattande företagarpriset 2021: Heikkinen Yhtiöt växte från enmansföretag till föregångare inom golvläggning

24.9.2021

Maskiner klarar ännu inte av allt. Heikkinen Yhtiöt är ett företag där man uppskattar arbetstagarnas skickliga händer över allt annat. Tack vare dem kan en entreprenadfirma inom golvbeläggning och -konstruktion infria sitt kundlöfte: allt från botten till yta.

Heikkinen Yhtiöts handavtryck syns över allt i Finland: på flygplatser, i köpcentrum, företagslokaler, sport- och simhallar och i hundratals andra byggnader.

– Vi är ett exceptionellt företag, eftersom vi utvecklar vår bransch kontinuerligt. Jag undrade länge varför ingen annan gör så. Nu har konkurrenterna hakat på, även i Sverige, säger företagets grundare och verkställande direktör Jarmo Heikkinen.

Siffrorna vittnar om en ärorik företagarkarriär. Heikkinen Yhtiöt har under knappt 40 år vuxit från ett enmansföretag till en riksomfattande aktör med över 300 anställda.

Det är ett stort kliv från mattläggare till stor arbetsgivare.

– Jag hade inga som helst avsikter att börja sysselsätta andra. Det bara hände. Jag har varit tvungen att växa med företaget och sluta med hårklyveri. Det handlar i hög grad om att jobba med människor, vilket kräver kommunikation och närvaro. Annars är jag samme gamle Jarmo som 1985, säger Heikkinen.

Enligt honom känner samtliga Heikkinen Yhtiöts anställda till företagarens bakgrund. Flitighet har uppskattats i företaget sedan första början.

– Jag gillar att jag under en och samma dag kan gå till byggen, entreprenadförhandlingar och till fina tillställningar. Det är intressant och roligt, säger verkställande direktören.

Heikkinen Yhtiöt är ett av de företag som tilldelades det riksomfattande företagarpriset i år. Företagarprisets rötter går ända till 1960-talet då Fennias dåtida ledningsgrupp föreslog idén om priset för Företagarna i Finland. I dag består prisjuryn av Fennia, Företagarna i Finland, Förbundet för Finländskt Arbete och stiftelsen Yksityisyrittäjäin säätiö.

– För mig personligen är det en enormt stor grej att få priset. När man vet hur allt fick sin början och nu får det riksomfattande företagarpriset, säger Heikkinen.

Utmanande att hitta proffs

Heikkinen Yhtiöt har även vuxit genom otaliga företagsköp. Syftet med företagsköpen är att utöka yrkesskickligheten och att växa på marknaden.

Heikkinen säger att de köpta företagen har varit goda, dåliga eller mycket dåliga. Men vart och ett av dem har ändå integrerats framgångsrikt i vårt starka varumärke och i vår arbetskultur.

– Vi har ingen egentlig vision, utan situationerna dyker upp spontant. Företagsköp kan gå åt skogen, men vi lär oss. Allt ska läras genom försök och misstag, säger företagaren.

Positionen som marknadsledare i Finland är så pass stark att gränsen för tillväxt uppnås förr eller senare.

Yrkesskicklig arbetskraft är en av flaskhalsarna. Unga är inte intresserade av golvläggning, trots bra lön.

– Aktörerna inom branschen i Finland tillhör en tradition som håller på att gå förlorad, så vi är tvungna att rekrytera från annat håll. Det handlar om ackordsarbete som det tar länge att lära sig. Unga har inte tillräckligt med tålamod. Men jag kan stolt säga att proffs tjänar väldigt bra. Till och med över 100 000 om året, säger Heikkinen.

Företagaren kliver bort från rampljuset

Företagarens framtida planer har också klarnat. Han fyller 60 nästa år.

Då är det dags att lämna scenen.

– Jag ger plats åt de unga, och rekryteringsprocessen att hitta en ny vd har redan startat. Hens uppgift är att utveckla och utöka företaget. Vi har tänkt på att bli internationella, särskilt Sverige är vi intresserade av. Jag är för gammal för att erövra Sverige. Jag lämnar dock inte företaget för gott, men min roll blir en annan, säger Heikkinen.

Lue lisää

FöretagandeArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor