Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

E. Hartikaisen toimitusjohtaja Arto Hartikainen

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2021: Maarakennus ja autokauppa E. Hartikaisen vahva kivijalka

25.9.2021

Turha rönsyily johtaa aina vaikeuksiin. Omien voimavarojen ja vahvuuksien tunnistaminen ovat olleet joensuulaisen E. Hartikaisen ohjenuorana alusta asti. Luvut puhuvat puolestaan: yrityksen liikevaihto on kasvanut nollasta yli 200 miljoonaan euroon.

Maarakennusurakointi ja autokauppa ovat luoneet E. Hartikaiselle tukevan kivijalan. Yrityksellä on maarakennusurakoita ympäri Suomea, niissä on erikoistuttu kaivostoimintaan. Autoliikkeet puolestaan sijaitsevat Itä-Suomessa ja Kainuussa.

– Kaiken a ja o on jatkuvuus. Ensin luodaan hyvät suhteet asiakkaisiin, että tiedämme mitä he oikeasti haluavat. Sen jälkeen voimme yhdessä kehittää toimintaa, joka tuo kasvua, sanoo toimitusjohtaja Arto Hartikainen.

Yritys on ollut läsnä hänen arjessaan jo lapsuudesta asti. Koulun jälkeen tie vei kymmeneksi vuodeksi erilaisille työmaille. Hartikainen toimi muun muassa panostajan apulaisena ja dumpperikuskina ennen kuin sai isompia projekteja hoidettavakseen. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen hänestä tuli toimitusjohtaja. Tällä hetkellä perheyrityksessä on mukana jo kolmas sukupolvi.

– Tiedän, mitä työmaiden arki on. Viihdyn siellä edelleen parhaiten, Hartikainen kertoo.

E. Hartikaisen historia ulottuu 1960-luvulle. Ensio Hartikainen aloitti yrittäjänä tehden peltotöitä ja raivaamalla metsäteitä. Rahat olivat koko ajan tiukilla.

– Piti ryhtyä yrittäjäksi, kun en pärjännyt kenenkään muun töissä. Kovalla työllä ja sisulla toiminta pikkuhiljaa laajeni, mutta vaikeaa se oli. Autopuoli tuli mukaan 80-luvulla, kun muutin Joensuuhun, Ensio Hartikainen muistelee.

Hän on 80-vuotiaana edelleen yrityksen hallituksen puheenjohtaja, mutta vetäytymässä vähitellen pois vastuutehtävistä.

E. Hartikainen on yksi Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon voittajista. Yrittäjäpalkinnon juuret ulottuvat 1960-luvulle asti, jolloin Fennian sen aikaisessa johtoryhmässä esitettiin palkintoajatusta Suomen Yrittäjille. Nykyään palkintojen valintaraadin muodostavat Fennian ja Suomen Yrittäjien lisäksi Suomalaisen Työn Liitto ja Yksityisyrittäjäin Säätiö.

Ensio Hartikainen otti tiedon palkinnosta vaatimattomana vastaan.

– En halua korostaa firmaa liikaa. Työ on aina tehtävä kunnolla ja se puhuu puolestaan, hän kertoo.

Investoinnit on tehtävä harkiten

E. Hartikainen on ottanut oman vahvan jalansijansa markkinoilta.

– Länsinaapuriinkin oli ennen koronaa virityksiä, mutta aika ei ollut oikea. Kasvu maksaa aina rahaa ja se pitää hyväksyä. Alkupanostukset ovat isot, puhutaan sitten maanrakennuksesta tai autokaupasta. Se vaatii hyvää ennakkosuunnittelua, Arto Hartikainen sanoo.

Yhtenä liiketoiminnan haasteena on se, että molemmat toimialat sitovat paljon pääomaa. Investoinnit täytyy tehdä harkiten.

Toimitusjohtajan tukena on hyvä tiimi ja osaava henkilökunta.

– Olen oppinut vuosien aikana paljon kärsivällisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Henkilökunnasta on paljon apua, kun kausivaihteluissa joudumme välillä supistamaan tosi rajusti ja toisaalta kasvetaan kovaa, Hartikainen kertoo.

Äijäjumppa pisti työntekijät liikkeelle

Työturvallisuus korostuu infra-alalla. E. Hartikainen on toiminut pitkään yhteistyössä kansainvälisten yritysten kanssa, joilta on samalla ammennettu oppia myös työturvallisuusasioissa.

Tilastot näyttävät hyviltä.

– Työturvallisuus näkyy työntekijöiden hyvinvoinnissa. Ne liittyvät toisiinsa. Panostamme työhyvinvointiin muutenkin. Järjestimme ennen koronaa jopa äijäjumppia työmailla. Ne olivat todella suosittuja. Toivottavasti niitä päästään tulevaisuudessa jatkamaan, toimitusjohtaja sanoo.

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliFennia

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet