Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Voittamisen nälkä ajaa myös valmentajaa

Voittamisen nälkä ajaa myös valmentajaa

22.10.2018

Jukka Jalonen rakentaa Suomen jääkiekkojoukkuetta vahvan motivaation ja määriteltyjen roolien varaan. Kaksi MM-kultaa saavuttanut valmentaja sanoo itse nauttivansa arjen menestyksistä.

Jukka Jalonen antaa haastattelua tänä syksynä tutuksi käyneestä paikasta: auton kyydistä matkalla jääkiekkohallilta toiselle. Sen jälkeen, kun hän kesäkuussa otti toistamiseen vastaan Leijonien päävalmentajan pestin, hän on koonnut johtoryhmän: valmentajat ja joukkueen johdon. Nyt on vuorossa pelaajien arviointi ja valinta.

– Nyt kun kausi on alkanut, seuraamme Jere Lehtisen kanssa pelaajien edesottamuksia seurajoukkueiden harjoituksissa ja peleissä. Tapaamme pelaajia ja tiivistämme yhteistyötä liigaseurojen valmentajien kanssa.

Jalonen myöntää olevansa nyt valmentajan ihannetyössä, sillä maajoukkueeseen saa käytännössä valita kenet haluaa – niin johtoryhmän kuin pelaajien osalta. Tällaista etua ei yleensä ole seurajoukkueessa.

– Täytyy kuitenkin ymmärtää, että pelkkä tähtisikermä sinällään ei johda menestykseen. Joukkueen rakentamisessa täytyy miettiä roolitusta ja pelaajan tulee hyväksyä hänelle tarjottu rooli, vaikka se ei olisikaan omalta kannalta optimaalinen. Kaikki eivät voi pelata ylivoimaa.

Jalonen on kiertänyt myös yrityksissä puhumassa voittavan tiimin rakentamisesta. Sieltä saadun palautteen mukaan pitkälti samat pelisäännöt pätevät myös ”normitöissä”.

– Haasteena on aina yhteispeli: mitenlöydät oikeat ketjukoostumukset ja pakkiparit, Jalonen kuvaa.

Motivaatio löytyy itsestä

Toinen voittavan tiimin ehdoton edellytys on, että kaikilla on kova motivaatio antaaparastaan. Motivaatio lähtee toisaalta yhteisesti jaetusta tavoitteesta, joka ei urheilussa voi olla muu kuin voitto.

– Maajoukkuepelaajien motivoinnissa ei yleensä ole ongelmaa, sillä pelaajille on kunnia-asia edustaa omaa maataan. Kun pelaaja vetää Leijona-paidan päälleen, niin kyllä hän laittaa kroppansa silloin likoon joukkueen puolesta. Useimmilla on myös vahva sisäinen motivaatio päästä eteenpäin urallaan. Kun tavoitteet henkilökohtaisella tasolla ovat korkealla, panos joukkueen eteen on yleensä kova.

Tilanne on toinen seurajoukkueissa, joissa on myös pelaajia, jotka ”ovat siellä vain töissä”. Jalonen sanoo ymmärtävänsä, että kun pelaajalle tulee ikää, päivittäisen tekemisen laatu ei ole joka päivä parhaimmillaan. Eikä tämä seurajoukkueissa ole niin kohtalokastakaan.

– Valmentaja joutuu tekemään enemmän töitä pelaajien motivoimiseksi, mutta pidemmän päälle se on todella vaikeaa. Jos motivaatio ei tule pelaajasta itsestään, ei sitä pysty tuomaan ulkopuolelta, Jalonen sanoo.

Nuorten pelaajien kohdalla keskustelu ja silmien avaaminen voi kuitenkin auttaa. Jukka Jalonen kertoo, että joskus pelaaja ei itse ymmärrä, että ei anna parastaan. Silloin valmentajan herättely on paikallaan ja voi johtaa pysyvään muutokseen.

Kokemus auttaa lukemaan peliä

Jokaisella johtajalla on oma persoonansa ja tapansa johtaa. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen määrittelee johtamisfilosofiansa neljällä sanalla.

– Avoin, oikeudenmukainen, rehellinen ja vaativa.

Avoimuuteen liittyy riittävä kommunikointi, jota Jalosen mukaan varmaan jokainen pystyisi parantamaan omassa johtamisessaan. Tiimin jäseniä tulee kuunnella ja pelaajien näkemyksiä ottaa huomioon.

– Tärkeintä on, että johdat omalla persoonallasi etkä esitä mitään muuta. Jos olet aito itsesi, jätkät arvostavat sitä. Johtamisen perustapojen lisäksi hyvän valmentajan ominaisuuksiin kuuluu osata reagoida nopeasti ja oikein yllättäviin ja erikoisiin tilanteisiin. Jalonen kutsuu tätä tilannejohtamiseksi.

– Että osaat lukea peliä oikein silloin kun voitetaan tai hävitään, pelataan päin persettä tai helvetin hyvin. Mitä teet siinä tilanteessa, miten reagoit ja mitä sanot? Tätä ei opi kuin kokemuksen kautta.

Käskytyskulttuuri on historiaa

Jukka Jalonen on valmentanut MM-kultaan sekä miesten joukkueen vuonna 2011 että alle 20-vuotiaiden maajoukkueen vuonna 2016. Eri ikäisten valmentaminen vaatii hänen mielestään valmentajalta hieman erilaisia otteita.

– Nuori sukupolvi on erilaista, heidän kanssaan pitää olla enemmän lähellä. Nuoret ovat ”tyhjä taulu” ja heihin pystyy vaikuttamaan. Olen kokenut heidän valmentamisensa erittäin motivoivaksi.

Suomessa on nykyisin vallalla ”osallistavan valmentamisen” periaate, jossa viisaus asuu myös muualla kuin päävalmentajan päässä. Siitä huolimatta vanhemman polven pelaajat ovat tottuneet autoritäärisempään johtamiseen kuin nuoret. Jalonen toimi vuosina 2012–2014 Pietarin SKA:n päävalmentajana, jolloin hän tutustui venäläiseen valmennuskulttuuriin.

– Venäjällä valmentaminen on edelleen autoritääristä. Pelaajat eivät ole tottuneet siihen, että heiltä kysellään omia näkemyksiä tai ajatuksia. Valmentaja kertoo, mitä tehdään, eikä hänen tarvitse edes paljon perustella. Se on erittäin selkeä systeemi ja siinä on omat hyvät puolensa, mutta pelaajan kehittymisen kannalta se ei ole ihanteellinen tilanne.

Jalonen kuitenkin korostaa, että valmennusideologia ei ole mustavalkoista, vaan siinä on sävyjä. Siksi osallistavassakin valmentamisessa on autoritäärisiä hetkiä.

– Peliä ennen ja sen jälkeen voidaan keskustella, mutta pelin aikana ei neuvotella.

Arjen motivaattoreita

Jukka Jalonen on valmentanut MM-kultaan sekä miesten joukkueen vuonna 2011, että alle 20-vuotiaiden maajoukkueen vuonna 2016. Kahden voitetun kullan jälkeenkin voittaminen motivoi yhä päävalmentajaa.

– Urani hienoimpia hetkiä ovat olleet, kun olemme päässeet pelaamaan mitaleista ja päässeet finaaliin. Mestaruudet ovat huikeita, mieleenpainuvia juttuja, jotka eivät koskaan unohdu. Motivoivaa on myös arkinen tekeminen, esimerkiksi se, kun saa jonkun tavoitellun pelitavan toimimaan ja joukkueen ilmapiiri on huipputasolla.

– Viime kaudella Jokerit voitti KHL:ssä 15 peliä putkeen. Oli hienoa olla yhtenä ihmisenä siinä harvinaisen pitkässä voittoputkessa.

Jukka Jalonen

  • 55-vuotias Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja.
  • Koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta.
  • Toiminut päävalmentajana useissa seuroissa, mm. Helsingin Jokereissa ja Pietarin SKA:ssa.
  • Valmensi Leijonat MM-kultaan vuonna 2011 ja alle 20-vuotiaiden maajoukkueen MM-kultaan vuonna 2016.
  • Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi poikaa.
  • Harrastaa perhe-elämää, lukemista, kalastusta, golfia ja punttisalia.

Fennia-lehti 3/2018
Teksti: Jarno Forssell

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja