Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Vanhuuseläke – uusi askel elämässä

Vanhuuseläke – uusi askel elämässä

11.6.2019

Eläkkeelle jääminen on yksi elämän suurimmista muutoksista. Mitä paremmin otat selvää erilaisista mahdollisuuksista, sitä sujuvammin siirtyminen pois työelämän rattaista onnistuu.

Monet odottavat kovasti vanhuuseläkkeelle jäämistä. Aikaa, jolloin työ ei enää määrittele elämän rytmiä. Toisaalta niille, joille työ ja työyhteisö ovat olleet todella merkityksellisiä asioita elämässä, vanhuuseläkkeelle siirtyminen saattaa olla vaikea ja haikeakin asia.

Eläkkeelle jäädessä ihmisen elämä muuttuu monin eri tavoin. Isoimmat muutokset koskevat lisääntynyttä vapaa-aikaa, arkirutiineja, ihmissuhteita ja taloudellista tilannetta. Mitä paremmin on etukäteen valmistautunut, sitä kivuttomammin elämäntilanteen muutos sujuu.

– Moni yrittäjä havahtuu eläkeasioista valitettavasti vasta suhteellisen lähellä eläkeikää. On hyvä muistaa, että eläke muodostuu kuitenkin aina koko työuran varrella olleista YEL-vakuutusjaksoista ja niiden YEL-työtulosta sekä työsuhteista ansioineen, kertoo Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara.

Pääsääntöisesti eläke on pienempi kuin sitä edeltävät ansiot eikä eläkkeen määrään pysty enää lähellä eläkeikää paljoakaan vaikuttamaan.

– Yrittäjien onkin tärkeää huolehtia, että YEL-työtulo on aina ajan tasalla, muistuttaa Saulivaara.

YEL-työtulo vaikuttaa paitsi tulevan vanhuuseläkkeen määrään, myös laajasti yrittäjän sosiaaliturvaan yritystoiminnan varrella, kuten vanhempainetuuksien, sairauspäivärahan ja työttömyyspäivärahan määrään.

Erilaisia reittejä vanhuus­eläkkeelle

Eläkettä suunnittelevan kannattaa miettiä, mikä on itselle paras hetki jäädä eläkkeelle.

– Yksi mahdollisuus on keventää työtaakkaa jo ennen varsinaista vanhuuseläkettä ja ottaa 61 vuotta täytettyään osittaisena vanhuuseläkkeenä joko 25 prosenttia tai 50 prosenttia kertyneestä eläkkeestä maksuun. Osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla voi työskennellä aivan kuten ennenkin, vähentää työskentelyä ja siihen on oikeus, vaikkei työskentelisi lainkaan, Saulivaara kertoo.

– On hyvä kuitenkin huomioida, että jos eläkkeen rinnalla työskentelee, yritystoiminta tai työsuhde tulee vakuuttaa ja työskentelystä karttuu lisää eläkettä.

Alimman eläkeiän täyttämisen jälkeen voi halutessaan siirtyä vanhuuseläkkeelle. Vanhuuseläkkeen saaminen edellyttää työsuhteen päättymistä, mutta yritystoiminta voi jatkua. Vaikka yritystoimintaa vielä jatkaisi, YEL-vakuutusta ei ole enää pakko pitää voimassa. Jos ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen, siitä karttuu eläkettä aina ylimpään eläkeikään saakka. Työsuhteet tulee aina vakuuttaa ylimpään eläkeikään saakka.

Työskentelyä ja eläkkeen kerryttämistä voi myös jatkaa aina ylimpään eläkeikään saakka. Tällöin yrittäjälle kertyy eläkettä vuosittain YEL-tulon perusteella ja työntekijälle suoraan vuosiansioiden mukaan. Lisäksi saa lykkäyskorotuksen, joka on 0,4 prosenttia per lykätty kuukausi alimman eläkeiän jälkeen. Jos eläkkeelle jäämistä siirtää vaikkapa vuodella, saa siis kertyneeseen eläkkeeseen 4,8 prosenttia pysyvän korotuksen.

Entäpä sitten tilanne, jossa jo vanhuuseläkkeelle jäänyt kokee edelleen paloa työelämään?

– Mikäli vanhuuseläkkeen rinnalla haluaa työskennellä, on se mahdollista ilman ansiorajoituksia niin yrittäjillä kuin työntekijöilläkin. Ylimmässä eläkeiässä voi hakea eläkkeen rinnalla tehdystä työstä karttuneen eläkkeen maksuun, sanoo Saulivaara.


Vanhuuseläkkeen hakemisen tärkeimmät tärpit

1 Selvitä milloin voit jäädä eläkkeelle. Jokaisella ikäluokalla on oma eläkeikänsä. Esimerkiksi vuonna 1956 syntyneiden alin vanhuuseläkeikä on 63 vuotta ja 6 kuukautta. Voit tarkistaa oman eläkeikäsi osoitteessa www.elo.fi/elakeika. Vanhuuseläke voi alkaa aikaisintaan alimman eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.
2. Tarkista tulevan turvasi määrä. Eläkkeen kertymisen peukalosääntö on, että mitä pidempään työskentelet, sitä suuremman eläkkeen saat. Arvion tulevan vanhuuseläkkeen määrästä voit katsoa joko eläkeyhtiösi verkkopalvelusta tai työeläkeotteelta.
3. Kerro työpaikalla eläkesuunnitelmistasi. Vanhuuseläkkeen saaminen edellyttää, että työsuhde päättyy normaaleja irtisanomisaikoja noudattaen. Yrittäjätoiminta voi sen sijaan jatkua.
4. Hae eläkettä. Eläkettä kannattaa hakea noin paria viikkoa ennen eläkkeen alkamista. Yksi hakemus riittää, vaikka hakisit sekä työeläkettä yksityisen työsuhteen, yritystoiminnan ja julkisen palveluksen perusteella että kansaneläkettä.
5. Pyydä verottajalta verokortti. Eläkepäätöksen saatuasi, ole yhteyksissä verotta­jaan ja pyydä heitä toimittamaan eläke­yhtiöön verokortti eläkettä varten.

Elossa vakuutetut voivat katsoa arvion tulevan eläkkeensä määrästä ja hakea eläkettä Elon eläkepalvelussa osoitteessa


Jos et tiedä omaa eläkeyhtiötäsi, saat sen selville osoitteessa Teksti: Elo

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja