Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Uusi yhteisöllinen työ tulee, oletko valmis?

Uusi yhteisöllinen työ tulee, oletko valmis?

14.12.2017

Freelancer- ja verkostoitunut työ on yleistynyt viime vuosina vauhdilla. Digitalisaation myötä työ ei ole enää paikkasidonnaista, minkä vuoksi yhteisöt ja verkostot nousevat yhä tärkeämpään rooliin. Yhteisöllisiä toimitiloja tarjoavassa Crazy Townissa coworking-tilojen hyödyt tunnistettiin jo vuosituhannen alussa.

Jyväskylän Tiimiakatemiasta valmistuneet nuoret yrittäjät päättivät vuonna 2002 aloittaa työskentelyn yhteisessä toimitilassa. Tarkoituksena oli jakaa kalliit vuokramenot sekä samalla yrittäjyyden ilot ja surut. Vuonna 2015 huomattiin kuitenkin, että yhteisölliselle työtavalla riittää kysyntää liiketoiminnaksi asti: näin syntyi Crazy Town, yhteisöllisiä toimitiloja tarjoava yritys.

Yhteisölliset toimitilat ovat tarpeen, sillä työelämä on parhaillaan digitalisaation ja robotisaation ansiosta suurimmassa muutoksessa vuosikymmeniin. Itsenäinen työ ja etätyö lisääntyvät, pienet yritykset muodostavat ketteriä verkostoja ja työryhmiä kootaan projektiluonteisesti.

– Työpaikka suuressa korporaatiossa ei ole enää ainoa uravaihtoehto. Työelämästä etsitään joustavuutta ja ketteryyttä sekä mahdollisuutta oppia ja kehittyä. Vaikka työ onkin pirstaloitunutta, sitä ei kuitenkaan nähdä huonona asiana, vaan mahdollisuutena, sanoo Crazy Townin myyntijohtaja ja Tampereen toimipisteen vetäjä Timo Lahti.

Yhteisöstä voi saada työkaverit, kumppanit ja asiakkaat

Toimistohotelleja Suomessa on ollut jo vuosia, mutta yhteisölliset eli coworking-toimitilat rantautuivat maahan kunnolla vasta muutama vuosi taaksepäin.

– Coworking-tilassa yrittäjä saa työtilat sekä yleiset toimistovälineet ja kalusteet. Näitäkin oleellisempaa on kuitenkin tiloissa toimiva yhteisö, joka luo oman kulttuurinsa työn tueksi. Yhteisön kautta yksinyrittäjätkin pääsevät työskentelemään yhdessä ja saavat konkreettisesti uusia kumppaneita, ammatillisia verkostoja sekä myös asiakkuuksia.

Crazy Townin Tampereen toimitiloissa työskentelevän Kreapal-palvelumuotoiluyrityksen perustaja Veikko Törrösen mukaan yhteisöllisten tilojen etuna on niiden monipuolisuus.

– Coworking-tiloissa on neuvotteluhuoneita, avotilaa, esiintymisalue sekä omia työskentelytiloja, joita voi käyttää joustavasti. Parasta on kuitenkin muut yrittäjät. Jos sinulle tulee joku ongelma, niin pääset heti jakamaan ajatuksiasi ja sparraamaan niitä muiden yrittäjien kanssa.

Yhteisöllisyyden vuoksi coworking-tiloissa on tärkeää, että niihin tulevat yritykset sopivat toimitilan kulttuuriin. Näin yrittäjät hyötyvät aidosti yhteisöstä ja viihtyvät tiloissa. Coworking-toimitiloissa on kuitenkin myös haasteensa: uudenlaisen työn tekeminen vaatii myös yrittäjältä aktiivisuutta ja avoimuutta.

– Yrittäjän on tuotava oma osaaminensa esiin ja osallistuttava yhteisön keskusteluihin. Coworking-tilan ylläpitäjän on taas huolehdittava, että yhteisö on mahdollisimman monipuolinen eli että mukana on erilaisia yrityksiä, Lahti sanoo.

Tarve kommunikoida ei vähene koskaan

Mikä sitten on yhteisöllisten toimitilojen tulevaisuus: onko tulevaisuuden työelämässä enää lainkaan tarvetta työtiloille vai tekevätkö kaikki töitä kotoa käsin? Eivät tee, uskoo Lahti.

– Palaverit voi jo nykyään korvata videoyhteyksillä. Tulevaisuudessa, kun teknologia yhä kehittyy ja halpenee ja esimerkiksi virtuaalinen ja lisätty todellisuus iskevät kunnolla, tulee työelämä yhä muuttumaan. Ihmisten tarve kommunikoida ja olla yhdessä ei sen sijaan katoa koskaan.

Timo Lahden mukaan pelkästään kotona yksin työskentely voi huonontaa työtehoa, työn ja vapaa-ajan tasapainoa sekä verkostojen monipuolisuutta. Kuitenkin usein suurin syy siihen, miksi coworking-tila valitaan työpaikaksi kodin sijaan, on sosiaalisuus. Tätä mieltä on ainakin Törrönen.

– Tulevaisuuden työelämä edellyttää entistä parempaa kykyä toimia yhdessä, oman ajattelun jatkuvaa kyseenalaistamista ja kykyä oppia toinen toisiltaan – tätä saa parhaiten yhteisöistä. Siksi heti jäädessäni vanhasta työpaikastani pois, soitin jo bussista Timolle, että voinko tulla huomenna tiloihin. Vastaus oli ”tervetuloa”. Yhteisön avulla töitä on ollut alusta asti todella hyvin ja koen nyt eläväni omaa työunelmaani.

Crazy Town

  • Jyväskylässä 2002 perustettu yhteisöllisiä työtiloja tarjoava yritys, joka toimii tällä hetkellä Jyväskylässä, Hämeenlinnassa ja Tampereella. Lisäksi verkostoon kuuluu Helsingissä kumppaneiden tarjoamia tiloja.
  • Palvelukonseptiin kuuluvat toimipisteen lisäksi yhteiset toimitilat ja toimistopalvelut, kuten verkko, postitus, kahvit, mutta myös tapahtuvat ja verkostot.
  • Crazy Townin tiloissa toimii yhteensä noin 130 pienyritystä, joissa työskentelee noin 350 asiantuntijaa.
  • Fennia on Crazy Townin Tampereen toimipisteen strateginen kumppani.

Fennia-lehti 4/2017
Teksti: Elli Antikainen

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja