Hyppää sisältöön
Yritysasiakkaat
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Toiveesta taloksi

Toiveesta taloksi

1.7.2019

Milla Vasama rakennutti itselleen ja neljälle koiralleen kodin. Mahdottomalta tuntunut unelma kävi toteen osaavan rakennuttajan sekä perheen ja ystävien avulla.

Milla Vasama avaa omakotitalonsa oven Kirkkonummen Veikkolassa, Perälänjärven rannalla. Vastassa on paitsi Vasama, myös Roxy, Greta, Mårten ja Bertil. ”Pojat” eli Mårten ja Bertil hyppivät ja haukkuvat hetken villisti, eivätkä malta pysyä aloillaan. ”Mummot” Roxy ja Greta ottavat vieraat vastaan rauhallisemmin. Vasama päästää koiranelikon takaterassin ovesta pihalle purkamaan energiaa.

– Kun etsin talolle tonttia, ykköskriteeri oli iso piha, jossa koirat voisivat olla vapaana, Vasama kertoo.

Olohuoneen suurista ikkunoista avautuu näkymä aidatulle takapihalle, joka viettää loivasti järvelle. Koirat viihtyvät pihalla myös keskenään, ja kesällä pääsee uimaan omasta rannasta. Suunnitteilla on rantaterassin ja laiturin rakentaminen.

Vielä joitain vuosia sitten ajatus omakotitalon rakentamisesta olisi tuntunut Vasamasta mahdottomalta. Ystävien, perheen ja erityisesti erään Puuha-Peten tuella haaveesta tuli totta ja projekti sujui yllättävän sujuvasti.

Koirien myötä muutto lähemmäksi luontoa

Vasama sai ensimmäisen koiransa 11-vuotiaana. Kun hän parikymppisenä lähti opiskelemaan, koira jäi vanhemmille. Vierähti kymmenen vuotta ennen kuin koirista tuli iso osa elämää.

– Olin vähän päälle kolmekymppinen. Miestä ei ollut löytynyt eikä lapsia tullut, joten päätin, että olen valmis sitoutumaan koiraan, Vasama kertoo.

Ensimmäisenä taloon tuli snautseri Roxy ja vain reilun vuoden päästä se sai kaverikseen australianpaimenkoira Gretan.

– Tutustuin lenkillä koiranomistajaan, jolla oli juuri samanikäinen pentu, ja meistä tuli hyviä ystäviä. Ihastuin hänen australianpaimenkoiraansa, joka oli niin ihana, etten voinut kieltäytyä, kun minulle tarjottiin sijoituspentua.

Myöhemmin lauma täydentyi vielä kahdella paimenkoiralla.

Koko elämänsä Länsi-Vantaalla asunut Vasama alkoi koirien myötä haaveilla muutosta rauhallisempaan ympäristöön, lähemmäksi luontoa. Kun tuttavapariskunta kertoi etsivänsä 70-neliöistä, hyväkuntoista rivitaloasuntoa Vantaalta, Vasama huomasi myyneensä heille kuvausta vastaavan kotinsa.

– Mietin sitten, että mitäs minä nyt teen.

Puuha-Pete kaiken hoitaa

Vasaman vanhassa työpaikassa oli käynnissä iso rakennusprojekti, jonka yhteydessä hän tutustui urakoitsijakaksikkoon.

Vasama kertoi heille myyneensä oman kotinsa ja haaveilevansa omakotitalosta. Hän oli jo käynyt katsomassa muutamia taloja Veikkolassa, joka vaikutti sijainniltaan juuri täydelliseltä. Paikka oli sopivan keskeinen, mutta silti omassa rauhassa. Suunnitelmiin tuli käänne, kun toinen rakennusmiehistä tarttui toimeen.

– Kutsun häntä Bobiksi Byggare Bobin eli Puuha-Peten mukaan, sillä hän laittaa asiat tapahtumaan. Hän sanoi minulle, että et sinä mitään vanhaa taloa voi ostaa, kun olet niin käsi remonttihommissa ja lupasi rakentaa minulle talon, Vasama kertoo.

– Katsoin häntä hetken ja käskin unohtaa koko homman, sillä en tiedä rakentamisesta mitään.

Vasama oli kuullut vain kauhutarinoita siitä, miten ihmiset joutuvat pulaan rakennusprojektiensa kanssa. Mutta niin vain omakotitalon etsintä vaihtui reilun 1800 neliön tonttikauppoihin. Pian talo oli suunnitteilla.

– Kerroin toiveeni, ja rakennuttaja piirsi talon ruutupaperille. Sen jälkeen talotoimittajan ammattilaiset piirsivät viralliset kuvat talosta. Keskityin itse valitsemaan mieleiseni materiaalit ja kalusteet.

Rakennusprojektin ajaksi Vasama muutti vanhempiensa luokse.

– He ovat olleet korvaamaton apu. Äitini on hoitanut koiria, kun itse olen ravannut tuulispäänä työpaikan ja tontin väliä. Vanhempani ovat muutenkin tukeneet ja tsempanneet projektissa.

Keväällä 2017 tontilla aloitettiin pohjatyöt. Kaadettavia puita oli yli 40 ja siirrettävää kiveä tonnikaupalla. Marraskuussa 2017 Vasama pääsi muuttamaan Perälänjärven rannalle reilun vuoden rakennusprojektin jälkeen.

Unelmasta totta

Aurinko alkaa laskea järvelle ja venyttää puiden varjoja. Metsuri on käynyt kaatamassa pihalta suuren poppelin. Kasa pöllejä odottaa noutoa. Oikeastaan koko piha on syntynyt Vasaman ja ystävien yhteistyönä. Yhdessä on rakennettu myös suuri terassi.

– Piha oli pelkkää mutaliejua muuttaessamme tänne. Rakensimme juuri yhdessä ystävien kanssa verkkoaidan ja levitimme pihalle kaksi rekkakuormallista multaa.

Pihaa ja kotia on suunniteltu pitkälti koirien ehdoilla. Istutusten sijaan on lääniä juostavaksi. Terassilta on ovi suoraan kodinhoitohuoneeseen, jossa pääsee pesemään kurat koirista. Koirille on myös oma huone, jonka oviaukossa on suljettava portti.

Talossa parasta on iso piha ja se, että koirat saavat olla vapaana ulkona.

– En olisi ikipäivänä voinut kuvitella, että löydän tontin, jossa on oma ranta. Pitkäaikaisesta haaveestani ja unelmastani tuli totta. En ole katunut päivääkään.

Projektissa Vasaman yllätti lähinnä se, miten sujuvasti ja helposti kaikki sujui. Kiitos siitä kuuluu rakentajalle.

– Ilman Puuha-Peteä ei tätä taloa olisi. Hän laittoi asiat tapahtumaan.


Kotivakuutus turvaa kotisi. Katso, millainen kotivakuutus sopii juuri sinulle.

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja