Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
  • Etusivu
  • Ajankohtaista

”Tämä on hedelmällinen elämäntapa”

15.12.2019

Jos rahaa ei ole, sitä ei voi kuluttaa. Jos rahaa tarvitaan lisää, sitä pitää tehdä. Selkeä kuvio, sanoo varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi.

Omat rahat, oma lupa. Näin kuvaa kiinteistösijoittaja Terhi Majasalmi vaurastumisen merkitystä. Majasalmi koki teini-ikäisenä lamavuodet ja oivalsi, että jokaiselle voi elämässä tapahtua jotain äkillistä.

– Isä menetti työpaikkansa ja oli useamman vuoden pois työelämästä. Kokemuksesta syntyi ideologia, jonka mukaan varallisuutta tulee kasvattaa, jotta taloushaasteisiin on huomattavasti helpompi reagoida. Halusin myös mahdollisuuden luoda palkkatyöstä riippumattomia tuloja.

Majasalmi on elänyt niin kuin on ajatellut. ASP-säästäjän matka on parissa vuosikymmenessä kulkenut kiinteistösijoittajaksi, jolla on yritystensä kautta merkittävästi sijoituskohteita niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin.

Varallisuusvalmentajana toimiva Majasalmi on suhtautunut sijoittamiseen pitkäjänteisenä elämäntapana.

– Oman talouden hoitoa voi verrata oman terveyden hoitoon. Kun 80 prosenttia ajastaan syö, liikkuu ja nukkuu hyvin, juhlat eivät perustaa vavisuta. Riittävän säntillinen työ kantaa hedelmää 20 vuoden päästä sekä terveyden että talouden kohdalla.


Kultaa, metsää, kryptovaluuttaa?

Käytettävissä oleva pääoma rajaa, mihin omaisuuslajiin ja sijoitustuotteeseen voi sijoittaa. Rahastoilla pääsee helposti alkuun. Majasalmi kehottaa selvittämään rahaston tuottopotentiaalin.

– Rahastohan ei itsessään tuota mitään, vaan tuottoa tuovat ne yritykset, jotka siihen on valittu. Hajautus on tehty sijoittajien puolesta, jolloin rahojen menettämisen todennäköisyys pienenee. Toisaalta rahastossa on kuluja, jotka syövät sijoittajan mahdollista tuottoa.

Rahan poikimispolulle voi hypätä myös sijoittamalla suoraan yritysten osakkeisiin tai muihin arvopapereihin, asuntoihin, listaamattomiin yrityksiin, jalometalleihin ja hyödykkeisiin, kuten metsään.

– Lähtökohtaisesti voi sijoittaa mihin vain, jolla on jotain arvoa ja mahdollisuus arvonnousuun. Itse haluan, että sijoitukseni tuottaa ensisijaisesti rahavirtaa. Kryptovaluuttojen kohdalla sanon henkilökohtaisesti ei kiitos.

Tavoitteessa kannattaa olla realistinen. Parista kympistä voi olla valovuosi miljoonaan.

Majasalmi kehottaa ensin laittamaan rahaa perheen pieneen varakassaan, joka tukee hetkellisissä heilahduksissa.

– Sen jälkeen rahaa kannattaa laittaa sivuun joka kuukausi, jotta ei kuluta kaikkea. Rahaa ei ole järkeä makuuttaa tilillä vuosikausia, sillä sen ostovoima heikkenee.

Harkitse tarkoin velkavipua

Sijoittamisessa on riskinsä, mutta riskinotto on edellytys tuoton saamiseksi.

– Toisaalta ihmiset ostavat sadan euron vaatteita, joiden arvo on seuraavana aamuna pudonnut 15 euroon. Sijoitustoiminnassa 5–10 prosentin heilahduksia ei kannata pelästyä.

Majasalmi aloitti asuntosijoittamisen 15 vuotta sitten velkarahalla. Tekisikö hän nyt samoin?

– Nykyisillä vuokratuotoilla en sijoittaisi niin suurella velkavivulla kuin aloittaessani. Täytyy muistaa, että kun joku sijoituskohde nousee suosituksi, se korottaa kohteen hintatasoa, pienentää tuottoa ja lisää riskiä. Tämä näkyy nyt Suomessa asuntojen kohdalla.

Hän muistuttaa, että asuntosijoittamista miettivä pääsee kiinni asuntorahastoihin muutamalla satasella.

Terhi Majasalmen ja hänen perheensä talous on pyritty suojaamaan päättäväisellä sijoittamisella. Lapset saavat vanhemmiltaan ensi käden tietoa talousasioista myös liikematkoilla Yhdysvalloissa.

– Pyrimme kasvattamaan lapset niin, että he saavat fiksun ja terveen tuntuman rahaan ja oman talouden hoitoon. Velaksi elämisen ja pikavippien järjettömyydestä tulemme varmasti puhumaan paljon, Majasalmi summaa.

Fiksun sijoittamisen filosofia

  1. Aloita. Ryhdy sijoittamaan, se on osa järkevää taloudenhoitoa.
  2. Tee töitä sen eteen, että löydät oman tapasi sijoittaa.
  3. Aseta henkinen tavoitetaso, joka on juuri sinulle sopiva.
  4. Älä vertaa toimintaasi muihin. Vertaa omaan tavoitteeseesi ja saavutukseesi.
  5. Nauti elämästä. Sijoita pikkuhiljaa koko ajan, älä vedä taloutta liian tiukille.

    Lähde: Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi, Varallisuusakatemia Oy

Fennia-lehti 4/2019

Teksti: Jaana Ahlbland


Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja