Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
  • Etusivu
  • Ajankohtaista

Salli, mutta myös velvoita uuden oppiminen

13.6.2019

Henkilöjohtaminen on muuttunut rajusti yritysmaailman syklien kiihdyttyä. Nyt tarvitaan uutta otetta, tietää professori Riitta Viitala.

Työelämässä ainoa pysyvä asia on jatkuva muutos, mikä korostaa entisestään henkilöstöjohtamisen roolia. Ihmisten osaamisesta on kyettävä pitämään huolta ja motivoitava heitä jatkuvaan oppimiseen.

Vaasan yliopiston professori Riitta Viitala toppuuttelee epäilyjä sitä, etteikö älyttömän suurelta tuntuvasta tehtävästä selvittäisi.

– Jos maailmassa ylipäätään on maita, joissa jatkuva uuden oppiminen saadaan hoitoon, se on Suomi.

Perusteluina hän mainitsee muun muassa hyvän yleissivistävän koulutuksen, korkean lukutaidon sekä yhden maailman pisimmälle kehittyneistä aikuis­opiskelun infrastruktuureista.

Oppimiseen tarvitaan aikaa

Suomalaiset HR:n käytännöt ja henkilöstöjohtaminen ovat olleet hyvin hereillä tuodessaan käytäntöön uusia oppimisen tapoja. Perehdytysmenetelmiä kehitetään jatkuvasti, ja työkierto ymmärretään yhdeksi tavaksi lisätä ihmisten osaamista. Yrityksissä on osaamiskeskuksia ja työpaikkaneuvojia, vahva kehittämisen maailma kaiken kaikkiaan.

Viitala siteeraa tuoretta tutkimusta, jonka mukaan osaamisen kehittyminen on yrityksissä vahva henkilöstöjohtamisen osa-alue.

– Lisäksi meillä on erittäin ammattitaitoiset HR-ammattilaiset, jotka ymmärtävät tosi hyvin osaamisen kehittämisen välttämättömyyden.

Pitkien kehujen jälkeen Viitala pitää puheessaan tauon, ja seuraa iso Mutta.

– Organisaatiot on trimmattu niin ohuiksi, ettei uuden oppimiselle jätetä väljyyttä. Hirveässä vauhdissa oppii kovin sattumanvaraisesti.

Henkilöstöjohtaminen on Viitalan mukaan muuttunut 2000-luvun aikana rajusti. Liike-elämän lyhytjänteisyys on puskenut myös HR:ään ja muun muassa siihen, kuinka nopeasti henkilöstöä muokataan: esimerkiksi fuusioissa voidaan yhdessä hetkessä osoittaa ovea isolle osalle väkeä ja siirtää uusi porukka kehiin.

Aiemmin bisneksessä ymmärrettiin, että ihminen kyllä oppii mutta että osaaminen karttuu hitaasti. Ja että tulokset eivät näy heti ensi kuussa.

HR asiantunteva apu

Viitala toivoo henkilöstöjohtamiselta nyt viileää ja kliinistä otetta. Se tarkoittaa pehmeän ja ymmärtävän lähestymistavan ohella velvoittavaa ja tehokasta koneistoa, jonka avulla varmistetaan strategian vaatima osaaminen.

– Tämä on mitä suurimmassa määrin ylimmän johdon intressissä, ja HR-väki on siinä asiantuntevana apuna.

On esimerkiksi kyettävä määrittelemään tavat, joilla uudet asiat otetaan yrityksessä haltuun. Uuden oppimiselle on järjestettävä aikaa, eikä tämä voi tarkoittaa iltoja ja viikonloppuja.

– Joissakin organisaatiossa joka perjantai on kahden tunnin uuden oppimisen aika, ja tämän pitämistä jopa valvotaan. Jotkut rahoituslaitokset varaavat asiakaspalveluhenkilöstölleen päivittäin puoli tuntia opiskelua varten.

Uuden oppiminen siis paitsi sallitaan, siihen myös velvoitetaan.

Kerro, mitä osattava, mitä taas ei!

Esimiestyö on nähtävä yhä vahvemmin valmentavaksi esimiestyöksi, jossa työn laatua sanoitetaan osaamisen käsittein. Tosin sanoen työpaikoilla aletaan puhua aktiivisesti siitä, mitä osataan ja minkä osaamista on vahvistettava. Silloin osaamisesta tulee väline siinä missä muistakin työkaluista.

– Oppimisesta puhumalla rakennetaan oppimiselle suotuisaa tietoisuutta ja hakuisuutta.

Henkilöstöjohtamista varten on oltava tiedossa, miten nykyistä osaamista hyödynnetään ja hyödynnetäänkö tarpeeksi. Entä millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan tai ei tarvita, tästäkin on kyettävä puhumaan ääneen.

Osaamisen rakenteiden on oltava näkyvät ja selvät: miten omaa osaamista voi vahvistaa, millainen tarjooma kullakin on käytössään. Jokainen prosessi kuuluu määritellä, oli kyse sitten mentoroinnista tai työkierrosta.

Myös palkitsemisrakenteet tehdään toimiviksi ja avoimiksi. Ihmisiä motivoi, kun heitä palkitaan tietyn osaamisen kartuttamisesta tai muiden oppimisen tukemisesta.

Osaamisen vaatimukset on oltava selvillä. Esimerkiksi peliyhtiössä tämä voi tarkoittaa, että kaikki tietävät, mitkä ohjelmointikielet on hallittava. Silloin ei tarvitse arvailla, onko tarpeeksi pätevä.

– Ihmisiä huojentaa tieto, että sinulle riittää, kun pidät huolen näistä ja näistä asioista.

Organisaation viisaus näkyväksi

Tarvitaanko uusien henkilöstöjohtamisen rakenteiden synnyttämiseen ulkopuolista apua?

Viitala pohtii, että pienellä ponnistelulla rakenteiden luominen ja kehittäminen onnistuvat omin voimin. Hän vertaa tilannetta elämäntapamuutoksiin. Jokainen tietää, kuinka laihdutetaan tai hankintaan parempi kunto. Vauhtia ja voimaa toteuttamiseen voi tuoda hyvä personal trainer.

– Henkilöstöjohtamisen prosesseihin perehtynyt konsultti voi olla hyvä vaihtoehto etenkin silloin, kun aikaa perehtyä henkilöstöprosessien kehittämiseen on niukasti.

Viitala korostaa, että mistään rakettitieteestä ei ole kyse. Kaikki viisaus on organisaatiossa, mutta koko henkilöstöjohtamisen arsenaalin tunteva ulkopuolinen voi olla apuna saamaan viisaudesta hyödyt irti.

Riitta Viitala, 60

  • Professori, johtamisen yksikkö, henkilöstö­johtaminen, Vaasan yliopisto
  • Väitellyt oppimista tukevasta esimiestyöstä sekä tutkinut muun muassa valmentavaa esimiestyötä ja sen yhteyttä henkilöstön työkykyyn sekä henkilöstöjohtamista erilaisissa yrityksissä ja julkisorganisaatioissa.
  • Kirjoittanut johtamisen ja organisaatioiden alan oppikirjoja ja kiinnostunut opetuksen kehittämisestä.

Fennia-lehti 2/2019
Teksti: Kirsi Riipinen
Kuva: Mikko Lehtimäki

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja