Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Nainen maalaa pensselillä.

Remontoijan muistilista – mitä kotona voi nikkaroida itse, mikä kannattaa jättää ammattilaisen käsiin?

26.8.2020

Kylpyhuone remontin tarpeessa – mitä jos tekisit itse ja säästäisit? Vai olisiko sittenkin syytä kutsua paikalle remonttifirma? Voit tehdä kotona huoletta pientä pintaremonttia, mutta jätä sähkö- ja lvi-työt aina ammattilaiselle.

Ennen hihojen käärimistä kannattaa pohtia tarkkaan, mihin remonttitöihin oma osaaminen riittää, ja milloin apuun kannattaa palkata ammattilainen. Tee-se-itse-remontti saattaa epäonnistuessaan tulla kalliiksi, sillä kotivakuutus ei korvaa mahdollisista rakennus-, suunnittelu- tai asennusvirheistä koituneita vahinkoja. Tällaisia ovat esimerkiksi väärin liitetystä astianpesukoneesta aiheutunut vesivahinko, virheellisen sähköasennuksen takia syttynyt tulipalo, tai vaikkapa se, että leikkaat seinässä kulkevan vesijohdon poikki kylpyhuoneremontin yhteydessä.

Vaativat putki- ja sähkötyöt, sekä esimerkiksi seinien purku kannattaakin teettää aina ammattilaisella. Pienempää nikkarointia sen sijaan voit tehdä kotona huoletta itse, muun muassa tapetoida tai maalata seiniä, asentaa lattialistoja tai vaihtaa väliovia. Suunnittele pienikin pintaremontti huolellisesti etukäteen, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Ota nämä asiat huomioon ennen kuin ryhdyt remonttiin

1. Hoida luvat ja ilmoitukset kuntoon

Jos asut kerros- tai rivitalossa, muista hoitaa tarvittavat luvat ja ilmoitukset asunto-osakeyhtiölle ennen remontin aloittamista. Jos taas asut omakotitalossa, selvitä ennen remonttia missä tapauksissa tarvitset rakennusluvan, milloin riittää toimenpidelupa ja milloin voit tehdä remontin ilman ilmoituksia. Vuokralla asuva tarvitsee vuokranantajan luvan myös pieneen pintaremonttiin.

2. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Suunnittele etukäteen mitä aiot remontin aikana tehdä, miten aiot sen toteuttaa ja millaisia työvälineitä tarvitset. Näin minimoit remontin aikaiset yllätykset ja selkeytät sen, mitkä työt ovat remonttifirman vastuulla ja mitkä voit hoitaa itse.

3. Jätä vesi-, sähkö-, ja putkityöt ammattilaiselle

Kotivakuutus ei välttämättä korvaa vahinkoja, jotka aiheutuvat huolimattomuudestasi. Tällaisia ovat muun muassa kaikki omista asennus-, työ- tai rakennusvirheistä johtuvat vahingot. Nämä työt vaativat yleensä myös erikoisosaamista, jonka takia ne kannattaa jättää ammattilaiselle. Muistathan tehdä urakoitsijan kanssa aina kirjallisen sopimuksen, jotta jälkikäteen ei synny erimielisyyksiä siitä, mitä on sovittu.

4. Säästä rahaa helpottamalla urakoitsijan työtä

Voit pienentää remonttilaskua tekemällä itse helppoja, mutta aikaa vieviä työvaiheita. Voisitko esimerkiksi valmistella tilan mahdollisimman hyvin remonttia varten, siivota remonttijätteitä tai toimia remontissa apulaisena? Tiesithän myös, että kun remontin suorittaa ulkopuolinen yritys tai urakoitsija, voit hakea työstä kotitalousvähennystä.

5. Muista vakuutukset

Kun teetät remontin ammattilaisella, he vastaavat myös tehdyistä suunnittelu-, rakennus- ja asennusvirheistä ja niistä aiheutuneista vahingoista. Älä kuitenkaan unohda omaa kotivakuutusta sillä kotivakuutuksesi on remontin aikana voimassa muiden vahinkojen osalta. Jos remontoit talkoovoimin, kannattaa ahkerat talkoolaiset vakuuttaa talkoovakuutuksella.

Lue lisää

KotivakuutusArtikkeliKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet