Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Måste man spara sina kvitton? Våra bästa tips för att hantera hela kvittocirkusen

8.5.2020

En förhållandevis ny tvättmaskin går sönder mitt under pågående tvätt. Inköpsdatum framgår av kvittot... om man bara skulle minnas var man någon gång i tiden har lagt det. Låter det bekant? Men måste man över huvud taget spara kvitton med tanke på försäkringsbolaget?

Av kvittot framgår garanti och inköpsdatum

Det är bra att ha kvittot eller en kopia av det till hands om t.ex. en hushållsmaskin går sönder. Utgående från kvittot får man reda på vilken garanti som gäller och när produkten köptes. Om produkten ännu har garanti i kraft lönar det sig att i första hand vända sig till affären där man köpte den eller till tillverkaren.

Kvittot underlättar också när man gör ersättningsansökan till försäkringsbolaget, utifrån kvittot är det nämligen lätt att bedöma den trasiga produktens ålder. Försäkringsersättningarna utgår från produktens värde och ålder.

Hur lönar det sig att spara kvittona?

Hushållsmaskiner köps allt oftare från webbshoppar och då kommer kvittot behändigt till e-posten. Ofta har också försäljaren kvittot i sitt eget system. En välorganiserad person kan lagra även sina papperskvitton elektroniskt i en molntjänst. För den mindre systematiska kan det funka med en skolåda eller ett kuvert där man lägger de viktigaste kvittona när de inte längre får plats i plånboken.

Det är ändå bra att komma ihåg att texten på kvitton som skrivits ut på termopapper ofta bleknar bort med tiden. Då kan en elektronisk kopia, t.ex. att man fotar av kvittot med mobilen, vara ett praktiskt sätt att spara kvittot.

Kom ihåg-lista för kvitton

  • Spara i synnerhet alla kvitton för hushållsmaskiner och andra sådana anskaffningar där tillverkaren eller återförsäljaren ger garanti. Spara kvittona minst under garantins giltighetstid.

  • Försäkringsbolaget fastställer värdet på den skadade egendomen utifrån bl.a. produktens ålder. Åldern bestäms i sin tur på basis av anskaffningstidpunkten och den framgår lättast av kvittot. Om kvittot inte hittas kan man försöka få reda på inköpsdatumet utgående från t.ex. kontoutdraget eller maskinens serienummer.

  • Det lönar sig att betala större inköp med kort. Inköpet efterlämnar då ett digitalt spår och tiden och platsen för köpet är lättare att reda ut än om man betalar kontant.

  • Verifikaten över sådana inköp som man kan dra av i beskattningen ska också sparas. Oftast behöver du inte foga några kvitton till skattedeklarationen, men avdragsgilla kvitton ska sparas i sex år.

  • Texten på kvitton som skrivits ut på termopapper bleknar med tiden så det kan vara bra att göra en elektronisk kopia för att spara uppgifterna.

Lue lisää

  • Hem och egendom
  • Behövs produktförsäkringar? – Fanny på Fennia svarar
HemförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor