Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Lähiruokaa ja lämmintä tunnelmaa

Lähiruokaa ja lämmintä tunnelmaa

2.3.2015

Ravintola Köökki tarjoilee jo neljättä vuotta forssalaisille maukasta lähiruokaa ja tasokkaita viinejä. Ravintolaa pyörittävä Krista Mänttäri vietti yli 10 vuotta Helsingin hektisessä ravintolakentässä, mutta palasi lopulta kotikaupunkiinsa Forssaan rakkauden perässä. Paluumuuttaja päätti hyödyntää pääkaupunkiseudulla saamansa opit ja ryhtyä ravintola-alan yrittäjäksi.

Yli kolmen vuoden taipaleen jälkeen forssalainen ravintola Köökki on uskollisen asiakaskuntansa vakiinnuttanut kodikas pienravintola. Vahvasti lähialueella tuotetuista raaka-aineista koostuva lista elää jatkuvasti sekä sesongin että tuottajien senhetkisen tarjonnan mukaan.

– Ruokalistamme muuntautuu sen mukaan, mitä ja millaisia määriä saamme. Aluksi kävijäkunta mainitsi, että listamme on joihinkin ravintoloihin verrattuna suppea. Pian he kuitenkin huomasivat, että se muuttuu koko ajan ja tuomme usein tarjolle jotakin uutta, Mänttäri avaa ravintolan toimintafilosofiaa.

Forssan lähiseudun runsas ja monipuolinen tuottajavalikoima mahdollistaa sen, että Köökki tarjoaa muun muassa alueellisten pienyrittäjien tuottamaa lihaa ja juustoja. Toimitusketjukin on simppeli.

– Käydessään ”kirkolla” myyjät käväisevät tuomassa meille raaka-aineet. Ostan omat ruoka-aineenikin Forssasta – niin paljon kuin mahdollista. Se on ainoa tapa saada pikkukaupungit pärjäämään.

Nimekkäitä meriittejä taustalla

Forssalaisen Krista Mänttärin tie kotiseudun ravintoloitsijaksi kulki kuitenkin etelän suurten kaupunkien kautta. Mänttäri opiskeli ravintolakokiksi ja viinimestariksi Turussa, josta muutti valmistuttuaan pääkaupunkiin.

Helsingissä Mänttäri vietti yli 10 vuotta ja oli mukana neljän ravintolan avauksessa. Mänttärin ansioluetteloa koristavat työjaksot muun muassa maineikkaissa helsinkiläisravintoloissa Sassossa ja Careliassa. Sassossa Mänttäri toimi pienosakkaana ja ravintolapäällikkönä.

– Olen ollut tarkka ravintoloista, joissa olen ollut mukana. Ne ovat olleet ihania kokemuksia. Ja tietysti niistä on ollut paljon hyötyä oman ravintolan suunnittelussa ja ensiaskeleilla.

Vaikka Mänttäri menestyi pääkaupungin hulinassa ja vilkkaassa ravintolaelämässä erinomaisesti, niin lopulta rakkaus vei voiton ja Mänttäri muutti nykyisen avomiehensä perässä takaisin kotikaupunkiinsa Forssaan.

– Sydämen ääni on aina vahva, Mänttäri huokaisee.

Hyvässä porukassa yhteistyö sujuu

Vaikka Mänttäri oli Forssaan palatessaan jo kokenut ravintola-alan konkari, niin oman ravintolan perustaminen ei ollut itsestäänselvyys.

– Tiesin hyvin, miten rankkaa ravintolabisnes on, joten ravintola-alan yrittäjyys ei ollut minulle mikään unelma. Päinvastoin, olin ajatellut jo vaihtaa alalta pois. Sitten kuitenkin puhuin kotona jatkuvasti ruoasta ja juomasta, mihin avomies kommentoi, että mitäpä jos perustaisit oman ravintolan etkä vain puhuisi siitä. Totesin, että tämä ala on osa minun identiteettiäni, ja on turhaa räpiköidä vastaan, Mänttäri kuvailee.

Mänttäri kehitteli ideaa ravintolasta noin vuoden ajan ennen kuin Köökin ovet avautuivat. Lopullinen sinetti päätökselle oli sopivan tilan vapautuminen.

– Kävin katsomassa paikkaa, ja siellä ajatus kasvoi niin isoksi, että se vei täysin mennessään.

Lehti-ilmoituksen kautta Mänttäri löysi rinnalleen osaajat, joiden kanssa löytyi nopeasti hyvä tekemisen meininki. Mänttäri kuvailee sopivan joukon löytymistä onnenkantamoiseksi.

– Meillä on ollut suurin piirtein sama henkilömäärä ja kokoonpano alusta lähtien. Se on hienoa, sillä tällä alalla suuri vaihtuvuus on tyypillistä, mutta me olemme löytäneet hyvän yhteisen sävelen.

Yrittäjän kolme kulmakiveä

Krista Mänttäri kokee oman ravintolan johtamisessa suurinta oppia olleen yrittäjyyteen liittyvät seikat. Ravintolan omistaja ei pyöritä vain ravintolan arkea vaan myös yritystä.

– Toimimme byrokraattisella alalla. Sillä on todella suuri merkitys, että normit ovat hallussa, paperit järjestyksessä ja kirjanpito kunnossa. Se takaa, että arjessa voidaan elää.

Hallinnollisen puolen sujumisen lisäksi Mänttäri nimeää ravintola-alan yrittäjän kulmakiviksi pätevän henkilöstön ja ruoan tason.

– Henkilöstön täytyy olla motivoitunutta, viihtyä yhdessä ja haluta pelata yhteen. Lisäksi ruoan tulee olla selkeää ja yksinkertaista. Raaka-aineista ja ruoan tasosta pitää voida olla ylpeä, Mänttäri listaa.

Ravintola Köökki

  • Ravintola Köökki on forssalainen ruokaravintola, joka keskittyy lähiruokaan ja sesongin mukaan vaihtuviin tuotteisiin.
  • Köökin omistaa Krista Mänttäri.
  • Ravintola avattiin marraskuussa 2011.
  • Köökissä kokoontuu kerran kuussa myös viiniklubi.

Fennia-lehti 1/2015
Teksti: Outi Karonen

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja