Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
  • Etusivu
  • Ajankohtaista

Konkurssipesästä markkinajohtajaksi

17.12.2019

Ylöjärveläisen Avant Tecnon pienet vihreät kuormaajat tekevät maailmalla kauppansa. Menestystarina sai alkunsa konkurssiin ajautuneen tehtaan ostosta.

Kun idänkaupan romahdus kaatoi vuonna 1991 maatalouskoneita valmistavan Ylö-Tehtaat Oy:n, työt loppuivat myös tuotekehityksestä ja markkinoinnista vastanneelta diplomi-insinööri Risto Käkelältä.

Vaikka uusia työtarjouksia sateli, Käkelä ei tarttunut niihin. Mielessä väikkyi ajatus oman firman perustamisesta. Hän otti riskin ja osti osan entisen työnantajansa konkurssipesästä. Syntyi Avant Tecno, joka on nykyään maailman johtava pienkuormaajien valmistaja.

– Yrittäjäksi ryhtyminen ei hirvittänyt, koska en tiennyt, mitä on tulossa. Päätin kokeilla saatuani asiakkailta vihreää valoa, pankista lainaa ja vaimolta luvan kiinnittää talomme velkojen pantiksi.

Lama iski rajusti päälle heti kesälomien jälkeen. Markkinat katosivat alta.

– Tilanne oli pelottava, mutta peruuttamaan ei pystynyt. Se oli kuin uimahyppy kymmenestä metristä. Onneksi en paiskautunut veteen ihan mahalleni, Avant Tecno Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja kuvailee.

Täysillä vientiin

Koska kotimaan markkinat eivät vetäneet tarpeeksi, Käkelä päätti lähteä vientiin.

– Oli turha jäädä suremaan devalvaatiotappioita, joille ei voinut mitään. Tärkeintä oli keskittyä täysillä kehittämään tuotetta, sen myyntiä ja markkinointia.

Maaliskuussa 1992 uusi pienkuormaajamalli esiteltiin alan suurimmilla messuilla Saksassa. Vastaanotto oli hyvä, kiinnostus heräsi. Myynti lähti lentoon maahantuojien voimin muun muassa Norjassa, Tanskassa, Saksassa ja Itävallassa.

Yrityksen aloittaessa vuonna 1991 liikevaihto oli miljoona markkaa, viime vuonna Avant Tecno Oy ylsi peräti 130 miljoonan euron liikevaihtoon. Kasvua edelliseen tilikauteen oli 20 prosenttia.

Tuotteita viedään Ylöjärven tehtailta jo 55 maahan, ja markkina-alue laajenee koko ajan. Lisäksi Avantilla on omat myyntiyhtiöt Saksassa, Englannissa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Kovimmat kasvumahdollisuudet Käkelä näkee Yhdysvalloissa.

– Amerikkalaiset tykkäävät koneistamme, jotka ovat kestäviä, monipuolisia ja helppoja ajaa.
Olennainen osa brändiä on vihreä väri, jolla erotutaan muista. Myös kuormaajien pyöreä muotoilu tekee niistä helposti lähestyttäviä.

Tuote edellä maailmalle

Risto Käkelä painottaa, että maailmanvalloitus edellyttää tuotevalikoiman ja tuotannon sitkeää kehittämistä. Tänä vuonna yritys esitteli suurimman pienkuormaajamallinsa eli Avant 800-sarjan Bauma-messuilla Münchenissä.

– Tuote edellä mennään. Jos se ei ole kunnossa, hyvästä myynnistäkään ei ole pelastajaksi.

– On tärkeää kuunnella asiakkaita ja visioida tuotteita yhdessä heidän kanssaan, painottaa myynnistä ja markkinoinnista vastaava varatoimitusjohtaja Jani Käkelä.

– Esimerkiksi kolme vuotta sitten myyntiin tullut sähkökäyttöinen kuormaaja lähti asiakkaan ideasta. Toki virheitäkin on tehty, mutta se kuuluu asiaan. Enemmän on kuitenkin ollut hyviä projekteja. Niillä on pärjätty.

Seuraavalla viikolla hän on lähdössä Agritechnica-messuille Hannoveriin. Maailman suurimmassa maatalousnäyttelyssä riittää kuhinaa, sillä kävijöitä on puolisen miljoonaa.

Jani Käkelä kertoo pyörineensä isänsä mukana jo Ylö-Tehtailla. Vähän päälle kymmenvuotiaana hän rupesi esittelemään pienkuormaajia maatalousnäyttelyissä. Välillä jopa kuskin pukilla.

– Kun valmistuin tuotantotalousinsinööriksi vuonna 2004, aloitin Avantissa kokopäiväisesti.
Opiskeluaikana työskentelin vuoden myyntiyhtiössämme Saksassa, mikä oli todellinen pikakoulutus sekä saksan kieleen että maan markkinoihin.

Kovalla kasvu-uralla

Isä ja poika ovat kiinteä parivaljakko. Johtamistavassa on kuitenkin eroavaisuuksia. Välillä sanotaan suoraan, ja tulee koviakin kiistoja.

Jani luonnehtii itseään kuuntelevaksi pomoksi, joka koettaa miettiä tekemisiä yhdessä muun porukan kanssa. Risto-isä sanoo olevansa johtajana ”hands on” eli koko ajan mukana vähän joka puolella – tuotannossa, tuotekehityksessä ja myynnissä.

– Näin tiedän, missä mennään ja mahdolliset ongelmat ratkotaan nopeasti. Asioita on niin paljon, että kyllä ne pysyvät mielessä vuorokauden ympäri. Mutta on ollut mukava saada elämässä jotakin aikaiseksi.

Ylöjärven tehtaalla valmistuu 120 konetta viikossa, mutta tuotantomäärä aiotaan nostaa vaiheittain 150 koneeseen. Tehdas on moderni ja pitkälle automatisoitu: sinne on hankittu maailman parhaat robotit ja laserleikkurit.

Sukupolvenvaihdos on tehty jo, ja vetovastuu siirtyy vähitellen isältä pojalle.
– Siirryn pikku hiljaa hallituksen puheenjohtajan rooliin, testailen koneita ja yritän auttaa ideoinnissa, Risto Käkelä kertoo.

– Katson koko ajan eteenpäin. Kovalla kasvu-uralla jatketaan, Jani Käkelä vakuuttaa.


5 vinkkiä – Kohti kansainvälistymistä

1. Laadukas tuote

2. Tehokas tuotanto

3. Vientiosaaminen hanskassa

4. Riittävät taloudelliset resurssit

5. Ahkeruus kovankin onnen voittaa


Fennia-lehti 4/2019

Teksti: Ulla Saikkonen
Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja