Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Tillbaka efter utmattning

Tillbaka efter utmattning

21.10.2020

Tomi Kaukinen är en erfaren företagare som har klarat sig igenom utmattning och som nu skriver en bok om sina erfarenheter. Enligt Kaukinen är det mycket svårt att förebygga utmattning i arbetet. När man inte vet att man har ett personligt helvete framför sig försöker man kämpa mot utmattningen på sådana sätt som underblåser den. Kaukinen ger fyra tips för att förebygga och klara sig igenom utmattning.

1. Man kan klara av allt

Det är svårt att tro när man famlar på botten. Men alla som har haft utmattningssyndrom säger samma sak. Människor underskattar sin förmåga att klara av saker och överskattar olika kriser. Ofta är det så att de största problemen finns inne i huvudet.

2. Lyssna på dig själv

Mitt utmattningssyndrom visade sig först som ryggont. Jag lyssnade inte utan försökte döva smärtan. Ju mer jag kämpade emot, desto mer ont fick jag. Jag är säker på att depression och trötthet ”kommer ut på något sätt”. Jag rusade runt i världen med ett glatt smil och ville med mitt prestationsbehov inte medge att jag är svag.

3. Sömnen är viktigast

För mig är nattsömn det viktigaste sättet att återhämta sig. Det är svårt att värna den i vardagen. Först sitter du en lång dag på kontoret och vill därefter tillbringa kvällen hemma med familjen, så det är svårt att vid tiotiden säga till sin maka att nu ska vi lägga oss. För mig är det också viktigt att inte ta med mobilen in i sovrummet. Jag måste få vakna i lugn och ro. Då får jag en bra start på dagen.

4. Skapa rutiner i arbetet

Bra rutiner hjälper dig att utföra jobbet snabbare än du tänkt. Jag gillar pomodorotekniken. Då koncentrerar jag mig helt och hållet på en uppgift i 25–45 minuter. På så sätt märker jag hur många avbrott som normalt förekommer i arbetet. Ett annat bra sätt är att börja dagen med den uppgift som irriterar allra mest. När man äter grodan först går resten av dagen smidigt och det ogjorda arbetet ligger inte och tynger i bakhuvudet.

Lue lisää

ArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor