Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Selätä työuupumus

Selätä työuupumus

21.10.2020

Tomi Kaukinen on burn outista selvinnyt kokenut yrittäjä, joka kirjoittaa parhaillaan kirjaa kokemuksistaan. Kaukisen mukaan työuupumuksen ennaltaehkäiseminen on todella vaikeaa. Kun ei tiedä, että tulossa on henkilökohtainen helvetti, uupumusta yrittää torjua sitä ruokkivilla tavoilla. Kaukinen antaa neljä vinkkiä burnoutin ehkäisyyn ja siitä poispääsemiseksi.

1. Kaikesta selvitään

Kun räpiköi pohjalla, tätä on vaikea uskoa. Mutta kaikki, jotka ovat burnoutin kokeneet, sanovat näin. Ihmiset aliarvioivat oman selviytymiskykynsä ja yliarvioivat kriisien vaikutuksen. Usein onkin niin, että ne suurimmat ongelmat tapahtuvat siellä oman pään sisällä.

2. Kuuntele itseäsi

Minulla burnout ilmeni ensin selkäkipuna. En kuunnellut sitä, halusin turruttaa sen. Mitä enemmän taistelin vastaan, sitä enemmän sattui. Uskon, että masennus ja väsymys ”tulee ulos jollakin keinoin”. Juoksin vaan maailmalla hymy naamalla, enkä halunnut suorittajana myöntää olevani heikko.

3. Uni on tärkein

Minulle hyvä yöuni on tärkein keino palautua. Sen vaaliminen on arjessa vaikeaa. Kun ensin istut pitkän päivän töissä ja haluaisit sitten viettää iltaa perheen kanssa kotona, on vaikea sanoa puolisolle ennen kymmentä, että nyt mennään nukkumaan. Minulle tärkeää on myös se, että en ota kännykkää makuuhuoneeseen. Minun pitää herätä rauhassa. Näin saan hyvän startin päivään.

4. Luo rutiinit työhön

Hyvät rutiinit auttavat tekemään työt ennakoitua nopeammin. Pidän pomodoro-tekniikasta. Keskityn 25–45 minuuttia täysin tehtävään. Näin toimiessa huomaan, kuinka katkonaista työ tavallisesti on. Toinen hyvä konsti on aloittaa päivän työt tehtävällä, joka ärsyttää eniten. Kun syö sammakon ensin, loppupäivä sujuu ripeästi, eikä tekemätön työ paina mieltä taka-alalla.

Lue lisää

ArtikkeliHyvinvointi

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet