Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Riksomfattande företagarpris till Eurajoen Romu Oy, Norrhydro Oy och Vilpe Oy

Riksomfattande företagarpris till Eurajoen Romu Oy, Norrhydro Oy och Vilpe Oy

22.10.2022

Det riksomfattande företagarpriset har i år tilldelats Eurajoen Romu Oy, Norrhydro Oy och Vilpe Oy. Företagarna i Finland och försäkringsbolaget Fennia delade ut det traditionella och mycket uppskattade priset under de riksomfattande företagardagarna i Tammerfors. Priset har delats ut sedan 1968.

Försäkringsbolaget Fennia och Företagarna i Finland delade ut de riksomfattande företagarpriserna under galafesten vid de riksomfattande företagardagarna i Tammerfors lördagen 22.10.2022. Syftet med priset är att öka uppskattningen av företagare och företagande i Finland.

– Det riksomfattande företagarpriset, som vi har delat ut tillsammans med Företagarna i Finland i mer än 50 år, är det mest prestigefyllda priset bland företagare i Finland. Gemensamt för årets vinnare är framför allt att alla tre har haft en tydlig vision och en vilja att ständigt förbättra sin verksamhet, säger prisjurymedlem och Fennias verkställande direktör Tomi Yli-Kyyny.

Metallskrotsamlaren Eurajoen Romu Oy i centrum för cirkulär ekonomi

Eurajoen Romu grundandes 1994 och företaget är specialiserat på återvinning av metallskrot. Företaget återvinner allt som innehåller metall och materialen separeras, sorteras och återvinns i processerna till 100 procent. Förutom metallskrot kan företaget återvinna exempelvis alla komponenter i fordonens blybatterier.

Under sin nästan 30 år långa historia har återvinningsjätten från Euraåminne vuxit till en nationell aktör. Företagets tillväxt har främjats av investeringar och företagsköp. Utöver Eurajoen Romu ingår sju dotterbolag i koncernen, vilket gör att Eurajoki Group har verksamhetsställen på flera orter från Helsingfors till Uleåborg.

– Vi köper i princip branschexpertis och nyckelpersoner. I den här branschen behövs folk som man kan lita på, summerar företagets grundare och verkställande direktör Juuso Luodesmeri.

Exporten står för hela 90 procent av Eurajoen Romus omsättning. Från hamnarna i Raumo och Euraåminne skickas metallråvaror för gjuteriernas och stålindustrins behov i de europeiska länderna och även bland annat Kina, Indien, Pakistan, Bangladesh och Malaysia.

– Råvaror behövs där det byggs mycket infrastruktur. Det finns en stor potential utomlands och inga gränser för tillväxt, säger Luodesmeri.

Som verkställande direktör har Juuso Luodesmeri kunnat ge företaget en stark visuell identitet. I familjeföretaget arbetar även hans fru och två äldsta söner.

Eurajoen Romu Oy

 • Grundat: 1994

 • Grundare och verkställande direktör: Juuso Luodesmeri

 • Hemort: Euraåminne

 • Antal anställda: Över 90

 • Omsättning: 125,6 miljoner euro (2021)

 • Rörelseresultat: 9,4 miljoner euro (2021)

Läs mer: Eurajoen Romu i centrum för cirkulär ekonomi →

Cylindertillverkaren Norrhydro Oy söker ständigt konkurrensfördelar

Norrhydro Oy grundades 1985 i Rovaniemi och är tillverkare av hydraulcylindrar, systemleverantör och pionjär inom digital hydraulik. Produkterna som tillverkas av företaget används i skogs-, materialhanterings-, schakt- och gruvmaskiner.

Bolaget har sökt konkurrensfördelar genom att utveckla mer energieffektiva hydraulcylindrar och rörelsekontrollösningar för sina maskiner.

– Vi vill ta vårt ansvar för att lösa miljö- och klimatproblem. I samarbete med till exempel universitet har vi utvecklat produkter som kan ge betydande energibesparingar i maskinerna, berättar Norrhydros verkställande direktör Yrjö Trög.

Ansvarstagande är viktigt för Norrhydro. Norrhydros nya fabrik i Rovaniemi har till exempel precis färdigställts och har ett 4 000 kvadratmeter stort solkraftverk på taket. Fabriken har dessutom satsat på återvinning och tillvaratagande av energi.

Företaget i Rovaniemi pratar öppet om tillväxtkulturen. Siffermässigt innebär tillväxt att Norrhydro bör öka sin omsättning med minst 30 miljoner euro under de kommande fyra åren.

– Alla har en verklig möjlighet att komma med nya idéer. Och idéerna omsätts även i praktiken. Vi måste växa, utvecklas och göra saker och ting bättre. Det är det enda sättet att fortleva, säger Yrjö Trög.

Norrhydro Oy

 • Grundat: 1985

 • Grundare: 15 anställda vid före detta Rova-Tekno Kb

 • Verkställande direktör: Yrjö Trög, från och med 1.11.2022 Matias Parviainen

 • Hemort: Rovaniemi

 • Antal anställda: Över 180

 • Omsättning: 24,7 milj. euro (2021)

 • Koncernens resultat räkenskapsperioden 2021: 0,35 milj. euro

 • Koncernens korrigerade resultat räkenskapsperioden 2021: 1,6 milj. euro

Läs mer: Cylindertillverkaren Norrhydro söker ständigt konkurrensfördelar →

Vilpe Oy:s starka företagskultur skapar en grund för nya idéer

Vilpe Oy har sitt säte i Korsholm och namnet sammanfattar allt som företaget tillverkar, det vill säga avlopp, ventilation, spisfläktar och element i avloppsrör (från de finska orden viemäreitä, ilmanvaihtoa, liesikupuja och poistoputkien elementtejä). Vilpe talar dock oftare om ett mer känt begrepp, takhuvar. Företagets senaste uppfinning är till exempel ett smart tak, där en algoritm övervakar luftfuktigheten i konstruktionerna och justerar ventilationen efter behov.

– Våra produkter måste släppa ut luft så fritt som möjligt, men samtidigt förhindra att vatten tränger in. Huvarna måste även tåla stora temperaturskillnader, säger verkställande direktör Tuomas Saikkonen.

Vilpe grundades 1975 och hela koncernen har 180 anställda och en omsättning på 27,7 miljoner euro. Exporten står för 55 procent av företagets omsättning.

Företaget har strävat efter tillväxt med beaktande av riskerna.

– Alla investeringar görs med eget kapital. Just nu pågår vår elfte fabriksutvidgning, säger Saikkonen.

Vilpe har lyckats exceptionellt bra med att skapa sin företagskultur. Enligt företagaren har öppenhet och öppen kommunikation, både internt och externt, varit den största faktorn i framgången.

– Under lång tid var vi en ingenjörsfirma där innovation innebar endast nya produkter. Idag kan innovation också handla om hur vi marknadsför oss på ett mer uppfinningsrikt sätt, säger Saikkonen.

Ett tydligt exempel på detta är TikTok, där Vilpe har över 90 000 följare och antalet ökar hela tiden.

VILPE Oy

 • Grundat: 1975

 • Grundare: Eero Saikkonen

 • Verkställande direktör: Tuomas Saikkonen

 • Hemort: Korsholm

 • Antal anställda: 180 anställda

 • Omsättning: 22,8 miljoner euro (2022/01)

 • Rörelseresultat: 1,4 miljoner euro (2022/01)

Läs mer: Vilpe Oy:s starka företagskultur skapar en grund för nya idéer →

Det riksomfattande företagarpriset är ett erkännande grundat av Fennia och Företagarna i Finland och delades ut första gången 1968. Idag består juryn förutom av grundarna även av Föreningen för finländskt arbete och stiftelsen Yksityisyrittäjäin Säätiö.

FöretagandeMeddelandeFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor