Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Cylindertillverkaren Norrhydro söker ständigt konkurrensfördelar

Det riksomfattande företagarpriset 2022: Cylindertillverkaren Norrhydro söker ständigt konkurrensfördelar

22.10.2022

Finland behöver tillväxtföretag. Tillväxten sker dock inte av sig själv, utan kräver att man ständigt lär sig nytt och kliver utanför bekvämlighetszonen. Hos Norrhydro har man löst saker och ting med lappländsk sisu.

Lappländsk sisu anges till och med i Norrhydros värderingar. Enligt verkställande direktören Yrjö Trög pratar man öppet om tillväxtkulturen i företaget i Rovaniemi.

– Alla har en verklig möjlighet att komma med nya idéer. Och idéerna omsätts även i praktiken. Vi måste växa, utvecklas och göra saker och ting bättre. Det är det enda sättet att överleva, säger verkställande direktören.

Siffermässigt innebär tillväxt att Norrhydro bör öka sin omsättning med minst 30 miljoner euro under de kommande fyra åren. Detta löfte har getts till investerarna. Företaget introducerades på Nasdaq First North Growth Market-listan i december förra året.

Målet är betydande energibesparingar i arbetsmaskinerna

Norrhydro har sökt en konkurrensfördel genom att utveckla mer energieffektiva hydraulcylindrar och rörelsekontrollösningar i sina maskiner. Produkterna som tillverkas av företaget i Rovaniemi används i skogs-, materialhanterings-, schaktnings- och gruvmaskiner.

– Vi vill ta vårt ansvar för att lösa miljö- och klimatproblemen. I samarbete med till exempel universitet har vi utvecklat produkter som kan ge betydande energibesparingar i maskinerna. Alla maskiner kanske inte ens behöver dieselmotorer längre, säger Trög.

Enligt verkställande direktören är ansvarstagande mer än en konkurrensfördel för företaget. Norrhydros nya fabrik i Rovaniemi har precis färdigställts och har ett 4 000 kvadratmeter stort solkraftverk på taket. Fabriken har dessutom satsat på återvinning och tillvaratagande av energi.

– Företagare och företag måste förstå att det krävs åtgärder för att stoppa klimatförändringarna. Vi måste kunna minska koldioxiden i atmosfären och alla bör dra sitt strå till stacken. Placerarna och kunderna till och med förväntar det av oss. Även medarbetarna värdesätter konkreta handlingar, påpekar Trög.

Från verkställande direktör till styrelseordförande

Norrhydro har en över 35 år lång resa bakom sig, under vilken företaget har utvecklats från en underleverantör till en verklig teknikpartner för sina kunder.

Trög blev verkställande direktör och delägare i företaget för 15 år sedan. Under resans gång har vi uppnått flera milstolpar, till exempel inledandet av ett universitetssamarbete, uppbyggnaden av partnerskapsmodeller med kunderna, ny fabriksinvestering och allra senast en börsnotering.

Verkställande direktören beskriver resan som en övergång från landskapsserien till FM-nivå och nu senast till OS.

– Man måste ha drömmar men även en tydlig riktning. För att kunna förverkliga drömmar krävs bra medarbetare, kunder, samarbetspartner och styrelse. Styrelsen har en mycket viktig roll som sparrare. Dessutom behövs nätverk. Jag har fått mycket hjälp och rådgivning från exempelvis tillväxtgruppen Kasvuryhmä, säger Trög.

Norrhydro byter epok den 1 november när den nya verkställande direktören Matias Parviainen tar över. Trög blir styrelseordförande.

Enligt Trög var beslutet smärtsamt. Bakom finns ändå 35 års företagande.

– Att bli företagare på heltid har verkligen varit mitt livs bästa beslut. Det har varit fantastiskt att gå till arbetet varje morgon, eftersom arbetet har gett mitt liv innehåll. Det riksomfattande företagarpriset är ett tecken på uppskattning av det utförda arbetet. Hela företaget har förtjänat det här priset.

Norrhydro Oy

 • Grundat: 1985

 • Grundare: 15 anställda vid före detta Rova-Tekno Kb

 • Verkställande direktör: Yrjö Trög, från och med 1.11.2022 Matias Parviainen

 • Hemort: Rovaniemi

 • Antal anställda: Över 180

 • Omsättning: 24,7 milj. euro (2021)

 • Koncernens resultat räkenskapsperioden 2021: 0,35 milj. euro

 • Koncernens korrigerade resultat räkenskapsperioden 2021: 1,6 milj. euro

Det riksomfattande företagarpriset är ett erkännande grundat av Fennia och Företagarna i Finland och delades ut för första gången 1968. Idag består juryn förutom av grundarna även av Föreningen för finländskt arbete och stiftelsen Yksityisyrittäjäin Säätiö.

Lue lisää

FöretagandeArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor