Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Sisältöstudio
 • Sylinterivalmistaja Norrhydro hakee koko ajan kilpailuetua

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2022: Sylinterivalmistaja Norrhydro hakee koko ajan kilpailuetua

22.10.2022

Suomi tarvitsee kasvuyrityksiä. Kasvu ei kuitenkaan synny itsestään, vaan se vaatii jatkuvaa uuden oppimista ja epämukavuusalueella olemista. Norrhydrossa asioita on jaksettu ratkaista lappilaisella sisulla.

Lappilainen sisu on kirjattu jopa Norrhydron arvoihin. Toimitusjohtaja Yrjö Trögin mukaan rovaniemeläisyrityksessä puhutaan avoimesti kasvun kulttuurista.

– Kaikilla on aito mahdollisuus ideoida uutta. Ja ideoita viedään myös käytäntöön. Meidän on pakko kasvaa, kehittyä ja tehdä asioita paremmin. Se on ainoa tapa pärjätä, toimitusjohtaja sanoo.

Numeroiden valossa kasvu tarkoittaa sitä, että Norrhydron liikevaihdon pitäisi nousta nykyisestä vähintään 30 miljoonalla eurolla seuraavan neljän vuoden aikana. Lupaus on tehty sijoittajille. Yritys listautui Nasdaq First North Growth Market -listalle viime joulukuussa.

Tavoitteena työkoneiden merkittävä energiansäästö

Norrhydro on hakenut kilpailuetua kehittämällä työkoneisiin energiatehokkaampia hydraulisylintereitä ja liikkeenohjausratkaisuja. Rovaniemeläisyrityksen valmistamia tuotteita käytetään metsä-, materiaalikäsittely-, maanrakennus- ja kaivostoiminnan koneissa.

– Me haluamme ratkaista omalta osaltamme ympäristöön ja ilmastoon liittyviä ongelmia. Olemme kehittäneet muun muassa yliopistojen kanssa yhteistyössä tuotteita, joiden avulla pystytään saavuttamaan koneissa merkittäviä energiansäästöjä. Kaikissa koneissa ei välttämättä tarvita enää edes dieselmoottoreita, Trög kertoo.

Toimitusjohtajan mukaan vastuullisuus on yritykselle muutakin kuin kilpailuetua. Rovaniemelle on juuri valmistunut uusi Norrhydron tehdas, jonka katolla on 4 000 neliön aurinkovoimala. Lisäksi tehtaalla on panostettu energiankierrätykseen ja -talteenottoon.

– Yrittäjien ja yritysten täytyy ymmärtää, että ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii tekoja. Hiilidioksidia pitää pystyä vähentämään ilmakehästä ja jokaisen on syytä kantaa siitä oma kortensa kekoon . Sijoittajat ja asiakkaat jopa edellyttävät sitä meiltä. Myös työntekijät arvostavat konkreettisia tekoja, Trög muistuttaa.

Toimitusjohtajasta hallituksen vetäjäksi

Norrhydrossa on kuljettu yli 35-vuotinen matka, jonka aikana alihankkijasta on muovautunut asiakkaiden aito teknologiakumppani.

Trögista tuli yrityksen toimitusjohtaja ja osaomistaja 15 vuotta sitten. Matkan varrella on ollut useita virstanpylväitä, kuten yliopistoyhteistyön käynnistäminen, kumppanuusmallien rakentaminen asiakkaiden kanssa, uusi tehdasinvestointi ja viimeisimpänä pörssilistautuminen.

Toimitusjohtaja kuvaa matkaa siirtymäksi maakuntasarjan kisoista SM-tasolle ja viimeisimpänä olympialaisiin.

– Unelmia pitää olla, mutta myös selkeä suunta. Unelmien toteutuminen vaatii hyvät työntekijät, asiakkaat, kumppanit ja hallituksen. Hallituksen rooli on todella tärkeä sparraajana. Lisäksi tarvitaan verkostoja. Esimerkiksi Kasvuryhmästä olen saanut paljon apua ja neuvoja, Trög listaa.

Norrhydrossa yksi aikakausi vaihtuu uuteen ensimmäinen marraskuuta, kun uusi toimitusjohtaja Matias Parviainen ottaa vetovastuun. Trög siirtyy hallituksen puheenjohtajaksi.

Trögin mukaan päätökseen on liittynyt luopumisen tuskaa. Yrittäjyyttä on kuitenkin takana 35 vuotta.

– Päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtyminen on ollut aidosti elämäni paras päätös. Joka aamu on ollut mahtava lähteä töihin, sillä työ on tuonut sisältöä elämään. Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on yksi arvostuksen osoitus tehdystä työstä. Koko yritys on ansainnut tämän palkinnon.

Norrhydro Oy

 • Perustettu: 1985

 • Perustajat: 15 entisen Rova-Tekno Ky:n työntekijää

 • Toimitusjohtaja: Yrjö Trög, 1.11.2022 alkaen Matias Parviainen

 • Kotipaikka: Rovaniemi

 • Työntekijöitä: Yli 180

 • Liikevaihto: 24,7 milj. € (2021)

 • Konsernin tilikauden 2021 tulos: 0,35 milj. €

 • Oikaistu konsernin tilikauden 2021 tulos 2021: 1,6 milj. €

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on Fennian ja Suomen yrittäjien perustama tunnustus, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968. Nykyään valintaraatiin kuuluvat perustajien lisäksi Suomalaisen Työn Liitto ja Yksityisyrittäjäin Säätiö.

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliFennia

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet