Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2022: Vilpe Oy:ssä vahva yrityskulttuuri luo pohjan uusille ideoille

22.10.2022

Menestyviä yrityksiä yhdistää vahva yrityskulttuuri. Jokainen yritys voi rakentaa yleviäkin arvoja paperille, mutta lopulta arjen teot ratkaisevat.

Vilpe on onnistunut yrityskulttuurinsa rakentamisessa poikkeuksellisen hyvin. Se kantaa hedelmää innovaatioina, luo yhteisöllisyyttä ja vahvistaa työnantajakuvaa.

– Olimme pitkään insinöörifirma, jolle innovaatio tarkoitti vain uusia tuotteita. Nykyään innovaatio voi olla myös sitä, miten markkinoimme kekseliäämmin. Samalla saamme koko organisaation osallistettua mukaan. Ihmisille ei saa koskaan syntyä häpeän tunnetta, vaan kokeilukulttuuri vaatii turvallista ympäristöä, sanoo toimitusjohtaja Tuomas Saikkonen.

Uuden keksiminen on Vilpen dna:ssa. Tuotekehityksessä työskentelee 14 henkeä, ja patentteja on kymmeniä. Viimeisin keksintö on älykatto, jossa algoritmi tarkkailee esimerkiksi rakenteiden kosteutta ja säätää tuuletusta tarpeen mukaan.

Kattotötteröillä someen

Vilpen nimi on jo itsessään kekseliäs, sillä nimessä kiteytyy kaikki se, mitä yritys tekee: Viemärin, Ilmanvaihdon, Liesikuvun, Poistoputken Elementti. Vilpessä puhutaan kuitenkin tuttavallisemmin kattotötteröistä.

– Meidän tuotteidemme pitää päästää ilmaa ulos mahdollisimman vapaasti, mutta estää samalla veden pääsy sisään. Tötteröiden täytyy myös kestää kovia lämpötilaeroja. Välimerellä lämpötila voi olla yli 40 astetta ja pohjoisessa -40 astetta, Saikkonen kertoo.

Vilpen yrityskulttuuri ei ole syntynyt itsestään. Yrittäjän mukaan isoin asia taustalla on avoimuus ja avoin viestintä niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Yksi näkyvä esimerkki tästä on TikTok, jossa Vilpellä on yli 90 000 seuraajaa ja määrä kasvaa koko ajan.

– Päätimme, että jos TikTokiin mennään, niin se tehdään kunnolla. Lähdimme luomaan sinne tunnesidettä. Oli iso yllätys, että olemme saaneet TikTokissa enemmän tuotekysymyksiä kuin missään muualla somessa, Saikkonen sanoo.

– Yritys ei voi olla ylipäätään hajuton, mauton ja väritön, jos se haluaa maailmalle. Silloin pitää olla vähän ”outo”, hän jatkaa.

Kauppaneuvottelut perinteisesti saunassa

Vilpen kotipaikka on Vaasan läheisyydessä Mustasaaressa. Viennin osuus yrityksen lähes 23 miljoonan euron liikevaihdosta on 55 prosenttia. Koko konsernin henkilöstömäärä on 180 ja liikevaihto 27,7 miljoonaa euroa.

Kaikki alkoi jo 47 vuotta sitten, kun Tuomaksen isä Eero Saikkonen työskenteli kattoasentajien työnjohtajana ja pohti ratkaisuja käytännön ongelmiin. Yksi ratkaisuista oli perustaa oma yritys.

Vilpessä toteutettiin vahdin vaihto eli sukupolvenvaihdos vajaat kolme vuotta sitten. Lopputulokseen päädyttiin kahden minuutin saunakeskustelussa isän ja pojan välillä.

– Toimitusjohtajan aika on tuntunut siltä kuin olisin ollut koko ajan pesukoneessa. Ensin tuli korona ja sitten sota. Ne aiheuttavat kaikille työn ulkopuolista stressiä, joka säteilee myös yritykseen. Arjessa on kova kiire, mutta samalla on vaikea arvioida, missä olemme puolen vuoden päästä. Olisi kiva päästä elämään niin sanottua normaalia aikaa, sillä väistämättä epäilen, onko johtaminen aina tällaista, Saikkonen pohtii.

Vilpe ei ole immuuni rakennusalan suhdanteille, vaikka kasvua on pyritty hakemaan riskit huomioiden.

– Emme ole yrityksenä koskaan laittaneet all in. Kaikki investoinnit toteutetaan omalla pääomalla. Tällä hetkellä meillä on menossa 11. tehdaslaajennus, toimitusjohtaja sanoo.

Hänen mukaansa Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on iso kunnianosoitus koko yritykselle. Kaikki ovat palkinnosta kiitollisia.

VILPE Oy

  • Perustettu: 1975

  • Perustaja: Eero Saikkonen

  • Toimitusjohtaja: Tuomas Saikkonen

  • Kotipaikka: Mustasaari

  • Työntekijöitä: 180 työntekijää

  • Liikevaihto: 22,8 miljoonaa euroa (2022/01)

  • Liiketulos: 1,4 miljoonaa euroa (2022/01)

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on Fennian ja Suomen yrittäjien perustama tunnustus, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968. Nykyään valintaraatiin kuuluvat perustajien lisäksi Suomalaisen Työn Liitto ja Yksityisyrittäjäin Säätiö.

YrittäjyysArtikkeliFennia

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet