Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Eurajoen Romu i centrum för cirkulär ekonomi

Det riksomfattande företagarpriset 2022: Eurajoen Romu i centrum för cirkulär ekonomi

22.10.2022

I Finland uppstår mer metallavfall än vad som kan återvinnas. För företag specialiserade på återvinning av metallskrot kommer därför större delen av omsättningen från export.

Hos Eurajoen Romu står exporten för hela 90 procent av omsättningen. Det innebär över ett hundra miljoner euro. Från hamnarna i Raumo och Euraåminne skickas metallråvaror för gjuteriernas och stålindustrins behov i de europeiska länderna och även bland annat Kina, Indien, Pakistan, Bangladesh och Malaysia.

Den senaste exportöppningen är Turkiet, dit skrot av premium-kvalitet skickas för vidareförädling.

– Råvaror behövs där det byggs mycket infrastruktur. Det finns en stor potential utomlands och inga gränser för tillväxt, säger företagets grundare och verkställande direktör Juuso Luodesmeri.

Hundraprocentig återvinning

Exporten har varit en del av företagets ryggrad ända från början. Det har krävt mod av företagaren, eftersom Luodesmeri grundade företaget när han bara var 19 år.

– Redan i armén hade jag en klar vision om att jag ville bli företagare. Före det samlade jag metallskrot och sålde det vidare. Som ung var det bra att testa hur vingarna bar, minns han.

Eurajoen Romu tar emot allt som innehåller metall. Materialet separeras, sorteras och återvinns till hundra procent. Förutom metallskrot kan företaget återvinna alla komponenter i fordonens blybatterier.

Arbetet kräver två par händer, även om maskinerna utför själva sorteringen.

– Det här är en fantastisk bransch. Det enda problemet är tillgången till arbetskraft. Vi är fördomsfria när vi anställer och vi utbildar våra medarbetare själva. När man väl har blivit biten av skrotflugan finns ingen återvändo, säger Luodesmeri.

Investeringar och företagsköp

Under sin nästan 30-åriga historia har Eurajoen Romu vuxit till en nationell aktör. Tillväxten har främjats av investeringar och företagsköp.

Enligt verkställande direktören fungerar alla förvärvade företag som självständiga dotterbolag på ett företagarmässigt sätt. Utöver Eurajoen Romu har koncernen sex dotterbolag, vilket gör att Eurajoki Group har verksamhetsställen från Helsingfors till Uleåborg. Hela koncernens sammanlagda omsättning 2021 var över 200 miljoner euro.

– Vi köper i princip branschexpertis och nyckelpersoner. I den här branschen behövs folk som man kan lita på, sammanfattar han.

Det gäller att hålla huvudet kallt när man köper och säljer metallskrot, eftersom svängningarna i råvarupriserna på världsmarknaden också märks i Euraåminne. Till exempel i början av coronapandemin sjönk priserna först kraftigt för att sedan stiga i ett enda slag.

Enligt Luodesmeri bör tillväxten alltid vara genomtänkt och man måste vara medveten om riskerna.

– Om de enskilda affärerna blir för stora är de alltid förknippade med risker. Jag brukar dela upp riskerna. Det innebär att ett misslyckande inte får sänka hela skeppet, säger han.

Eurajoen Romus vision är att vara en betydande aktör i hela Finland. Samtidigt ger Luodesmeri företaget ett ansikte. I familjeföretaget arbetar även hans fru och två äldsta söner.

– Det riksomfattande företagarpriset är en stor prestation för oss. Det betyder otroligt mycket. Priset är ett erkännande för att vi har uppnått något, säger verkställande direktören.

Eurajoen Romu Oy

  • Grundat: 1994

  • Grundare och verkställande direktör: Juuso Luodesmeri

  • Hemort: Euraåminne

  • Antal anställda: Över 90

  • Omsättning: 125,6 miljoner euro (2021)

  • Rörelseresultat: 9,4 miljoner euro (2021)

Det riksomfattande företagarpriset är ett erkännande grundat av Fennia och Företagarna i Finland och delades ut för första gången 1968. Idag består juryn förutom av grundarna även av Föreningen för finländskt arbete och stiftelsen Yksityisyrittäjäin Säätiö.

Lue lisää

FöretagandeArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor