Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

I september inträffar i genomsnitt 40 hjortdjursolyckor varje dag – andelen rådjur ökar

15.9.2022

Antalet hjortdjursolyckor ökar på hösten och redan i september inträffar i genomsnitt över 40 olyckor varje dag. Flest hjortdjursolyckor inträffar vanligtvis i november, då vitsvanshjort och allt oftare rådjur orsakar flest olyckor.

I september förra året inträffade redan rejält över 1 300 hjortdjursolyckor, medan antalet låg under 1 000 i september för fem år sedan. Ungefär hälften av olyckorna inträffar med vitsvanshjort.

Hjortdjur rör sig mycket på hösten för att de förflyttar sig till vinterbeten och för att det är brunsttid. Dessutom är det också jaktsäsong då. Nya tättbebyggda bostadsområdet ändrar djurens invanda rutter.

Olycksfall med hjortdjur i slutet av året 2017–2021

Högsäsong för hjortdjursolyckor är oktober–november, men antalet olyckor ökar redan i september. Källa: Statistikcentralen

Högsäsong för hjortdjursolyckor är oktober–november, men antalet olyckor ökar redan i september. Källa: Statistikcentralen

Allt som allt inträffade 9 000 olyckor under det andra halvåret i fjol, hälften av dem med vitsvanshjortar.

Olyckor med vitsvanshjort, rådjur och älg i juli–december 2019–2021

De flesta olyckor i slutet av året inträffar med vitsvanshjort, men antalet ökade inte längre förra året. Däremot ökar antalet rådjursolyckor hela tiden. Källa: Statistikcentralen

De flesta olyckor i slutet av året inträffar med vitsvanshjort, men antalet ökade inte längre förra året. Däremot ökar antalet rådjursolyckor hela tiden. Källa: Statistikcentralen

Även om antalet olyckor ständigt har ökat, har skadorna till all tur samtidigt minskat varje år under de senaste åtta åren.

Enligt direktör Mikko Pöyhönen, som ansvarar för fordonsförsäkrings- och skadeärenden på Fennia, beror det på att andelen olyckor med stora älgar minskar ständigt. Säkerhetsutrustningen i bilar har utvecklats och bilarna är större och därmed tryggare än tidigare.

– Antalet hjortdjur har ökat ständigt och antalet olyckor har för det mesta ökat särskilt i slutet av året, fram till i fjol. Antalet olyckor med vitsvanshjort minskade något, men antalet olyckor med rådjur ökar ständigt, säger Pöyhönen.

Den mest riskfyllda tiden för hjortdjursolyckor är november. I december sjunker antalet olyckor klart till samma nivå som i början av hösten.

Enligt Pöyhönen har väderleksförhållandena och väglaget en väsentlig inverkan på olyckor med hjortdjur på hösten. Vägarna börjar vara hala, först av våta löv, sedan av frost, och det är fortfarande mörkt när man startar resan till jobbet. Dessutom står solen lägre och bländar redan på eftermiddagen. Man ska vara särskilt uppmärksam på ställen där älgstängslet tar slut och där hjortdjur ofta går över vägen.

– Det är svårt att ge väderprognoser för den kommande hösten, men säkert är att vägarna är hala och att den ljusa tiden på dagen blir kortare. Det är bra att ta gott om tid på sig för resor och att sänka hastigheten på områden där hjortdjur gärna rör sig, som när vägen går från skogsområde till öppna åkrar eller tvärtom.

Pöyhönen säger att det är bäst att lätta på gaspedalen när väglaget blir mer höstligt och dagarna blir kortare.

– Hastigheten är avgörande i en situation där ett hjortdjur plötsligt dyker upp framför bilen. Ju högre hastighet, desto längre bromssträcka. Hala vägar utgör också en utmaning. Hjortdjur rör sig ofta i områden där den tillåtna hastigheten är 80 eller 100 kilometer i timmen.

– Hjortdjursolyckorna syns också i Fennias ersättningsstatistik. I fjol anmäldes över 1 500 skador. I snitt var ersättningen något under 4 500 euro, men variationen är förstås mycket stor. Förra året betalade vi ut totalt cirka 6,5 miljoner euro i ersättning för hjortdjursskador förra året, säger Pöyhönen.

– En älgskadeförsäkring ersätter skador till följd av kollision med hjortdjur. Man kan dessutom utöka sitt försäkringsskydd med en kollisionsförsäkring, som omfattar bland annat skador på fordonet till följd av att man väjer för ett hjortdjur och kör av vägen, tillägger Pöyhönen.

Antalet hjortdjur har ökat under de senaste åren, olyckor inträffar särskilt i sydvästra Finland

Antalet hjortdjur har ökat markant under de senaste åren. Enligt Naturresursinstitutets statistik har till exempel den uppskattade storleken på stammen av vitsvanshjort fördubblats från mindre än 50 000 i början av 2010-talet till över 120 000 under 2020. Förra året började dock den uppskattade storleken på stammen minska. Under jaktsäsongen som avslutades i februari fälldes 74 000 vitsvanshjortar, vilket är 4 000 fler än föregående säsong.

– De stora stammarna av rådjur och vitsvanshjort är en plåga, särskilt i Egentliga Finland och Nyland där det finns mycket trafik, men endast få naturliga fiender för hjortdjuren. Det enda sättet att hålla stammarna under kontroll är jakt, säger Pöyhönen.

Hjortdjursskador inträffar förutom i Egentliga Finland och Nyland även i Satakunta, Birkaland och Egentliga Tavastland. I de övriga landskapen inträffar betydligt färre olyckor.

Hjortdjursolyckor i landskapen i juli–december 2019–2021

Flest hjortdjursolyckor inträffar i Egentliga Finland och Nyland. Källa: Statistikcentralen

Flest hjortdjursolyckor inträffar i Egentliga Finland och Nyland. Källa: Statistikcentralen

Vad ska jag göra om jag råkar ut för en olycka?

Om du råkar ut för en hjortdjursolycka eller kommer till en plats där en olycka har inträffat, ska du först varna den övriga trafiken. Ta sedan hand om de skadade, ring nödnumret 112 och ge en tillräcklig beskrivning av olycksplatsen.

– I olycksfallssituationer är det särskilt viktigt att se till att ytterligare skador förhindras. Ställ upp varningstriangeln ett par hundra meter bort på samma sida som olyckan inträffade och koppla på bilens varningsblinkrar.

Tips: Så undviker du kollision med hjortdjur

  • Kör alltid pigg och frisk och med måttlig hastighet. Undvik att köra i dåliga väderförhållanden, om det bara är möjligt. Använd säkerhetsbälte och koncentrera dig på trafiken. Olyckor med hjortdjur beror ofta på att föraren blir överraskad och inte hinner reagera i tid. Reaktionshastigheten minskar ytterligare om föraren är trött eller om körhastigheten är för hög.

  • Observera trafikmärken som varnar för älgar och hjortdjur. De har satts ut på sådana ställen där olyckor ofta inträffar. Sannolikheten för möten med hjortdjur är alltså större än normalt på områden som försetts med varningsskylt.

  • Framför allt vitsvanshjortar rör sig mycket under slutet av året, men också övriga hjortdjur rör sig på hösten.

  • Om du råkar ut för en olycka med hjortdjur, eller om du märker att någon annan har gjort det, ska du varna den övriga trafiken och ta hand om de skadade. Ring nödnumret 112 och ge en tillräcklig beskrivning av olycksplatsen.

Mer information

Mikko Pöyhönen
Direktör, fordonsförsäkrings- och fordonsskadetjänster
mikko.poyhonen@fennia.fi
Tfn 040 653 0950

Fennia – för företagande och liv

Försäkring betyder att du gör dig redo för framtida möjligheter. Vi på Fennia erbjuder tjänster inom skade-, liv-, pensions- och sparförsäkring. Vi vill av hela vårt hjärta göra det möjligt för dig att pröva och vara företagsam. Du utvecklas, och vi med dig.

Lue lisää

TrafikförsäkringBilförsäkringFordonMeddelandePå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor