Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Antalet olyckor med hjortdjur ökar – rådjur orsakar olycksfall särskilt i maj

22.4.2021

Hjortdjur börjar röra sig efter vintern och särskilt rådjur orsakar många olyckor i maj. Det är bra att vara extra försiktig på vägarna nu och fästa uppmärksamhet vid varningsskyltar.

Antalet krockar med hjortdjur ökar varje år. I fjol inträffade över 14 000 trafikolyckor med hjortdjur, vilket var nytt rekord. Utan de följder som coronapandemin hade för trafiken särskilt under förra våren kunde antalet olyckor ha varit ännu större.

Flest olyckor inträffar med vitsvanshjortar (över 7 000) och rådjur (över 5 000). Deras andel av olyckorna har ökat undan för undan. Andelen älgolyckor har däremot minskat, i fjol inträffade 1 500 älgkollisioner. Olycksfall inträffar främst i Egentliga Finland och Nyland.

Olyckor med hjortdjur 2017–2020

Antalet hjortdjursolyckor har ökat årligen. I fjol inträffade 14 004 olyckor.

Källa: Statistikcentralen

– I slutet av året ges ofta varningar om hjortdjur, och i ljuset av statistiken är risken för olycksfall störst då. Men man ska vara särskilt uppmärksam på vägarna på våren, eftersom antalet olycksfall i maj är dubbelt så stort som i april, säger direktör Mikko Pöyhönen, som ansvarar för Fennias fordonsförsäkrings- och fordonsskadetjänster.

Orsaken till den stora antalet olycksfall är djurens naturliga rörlighet på våren. Utöver det att vitsvanshjortar, rådjur och älgar rör sig mycket när de letar efter föda hamnar framför allt rådjur på vägarna i sina revirstrider. En annan orsak till att djuren rör sig vid vissa tider på våren är att fjolårskalvarna börjar sitt självständiga liv då och kan förirra sig ut på vägar.

– Hjortdjursolyckor syns i Fennias ersättningsstatistik och deras antal ökar ständigt. I fjol ersatte vi över 1 400 skador. I snitt var ersättningen omkring 3 500 euro, men variationen är förstås mycket stor. Totalt betalade vi ut cirka 5,5 miljoner euro i ersättning för hjortdjursskador förra året, säger Pöyhönen.

– Saken är aktuell redan nu. När jag körde motorcykel hem igår kväll såg jag minst 15 rådjur. De stod mest och njöt av vårvädret på åkrarna, men en del var på väg upp på vägen. Det lönar sig att vara särskilt uppmärksam på ställen där åkrar öppnar sig efter ett skogsområde eller tvärtom, påpekar Pöyhönen.

I fjol dog 3 personer och 146 skadades i olyckor med djur. Antalet skadade har minskat de senaste åren.

Olyckor med rådjur per månad 2020

Rådjursolyckor inträffar särskilt i maj. Då är antalet olyckor dubbelt så stort som i april.

Källa: Statistikcentralen

Tips för att undvika kollision med hjortdjur

Enligt Pöyhönen är det bra att lätta på gaspedalen nu, även om stugan lockar och vädret tills vidare har varit bra.

– Hastigheten är avgörande i en situation där ett hjortdjur plötsligt dyker upp framför bilen. Ju högre hastighet, desto längre bromssträcka. Hjortdjur rör sig ofta i områden där den tillåtna hastigheten är 80 eller 100 kilometer i timmen.

Pöyhönen påminner att trafikmärken som varnar om älgar och hjortdjur uttryckligen placeras på sådana ställen där man enligt statistiken vet att hjortdjur rör sig mycket. Då är det bra att sänka hastigheten.

– Det att man sänker farten inverkar överraskande lite på den totala restiden, men skillnaden kan vara stor om man möter en älg eller ett rådjur på vägen.

Tips: Så undviker du kollision med hjortdjur

  • Kör alltid pigg och frisk och med måttlig hastighet. Undvik att köra i dåliga väderförhållanden, om det bara är möjligt. Använd säkerhetsbälte och koncentrera dig på trafiken. Olyckor med hjortdjur beror ofta på att föraren blir överraskad i situationen och inte hinner reagera i tid. Reaktionshastigheten minskar ytterligare om föraren är trött eller om körhastigheten är för hög.

  • Observera trafikmärken som varnar för älgar och hjortdjur. De har satts ut på sådana ställen där olyckor ofta inträffar. Sannolikheten för möten med hjortdjur är alltså större än normalt på områden som försetts med varningsskylt, och risken ökar varje år.

  • Särskilt rådjur rör sig i april–maj, men också andra hjortdjur är aktivare och rör sig mycket på våren.

Om du råkar ut för en olycka med hjortdjur, eller om du märker att någon annan har gjort det, ska du varna den övriga trafiken och ta hand om de skadade. Ring nödnumret 112 och ge en tillräcklig beskrivning av olycksplatsen.

Olyckor med rådjur, vitsvanshjortar och älgar 2020

Antalet hjortdjursolyckor har ökat årligen. I fjol inträffade 14 004 olyckor.

Källa: Statistikcentralen

Lue lisää

TrafikförsäkringBilförsäkringMeddelandePå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor