Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Rådjur.

I Nyland och Egentliga Finland inträffar olyckor med hjortar allt oftare och allt tidigare under året

21.9.2021

Antalet hjortdjursolyckor har ökat årligen, och det är bra att vara uppmärksam, eftersom hjortdjur rör sig på vägarna redan nu. Antalet olyckor med hjortdjur är vanligen högst i november, och orsaken är då oftast vitsvanshjortar. Skadorna har däremot varit mindre de senaste åren.

I fjol inträffade över 1 300 hjortdjursolyckor redan i september, vilket är lika många olyckor som i oktober året före. Hjortdjur rör sig mycket på hösten för att de förflyttar sig till vinterbeten och för att det är brunsttid. Dessutom är det också jaktsäsong då. Nya tättbebyggda bostadsområdet ändrar djurens invanda rutter. Mest olyckor inträffar med vitsvanshjortar.

Olycksfall med hjortdjur i slutet av året 2017–2020 (Statistikcentralen)

Högsäsong för hjortdjursolyckor är oktober–november, men antalet olyckor ökar redan i september.

Högsäsong för hjortdjursolyckor är oktober–november, men antalet olyckor ökar redan i september.

Allt som allt inträffade 8 500 olyckor under det andra halvåret i fjol, hälften av dem med vitsvanshjortar. Även om antalet olyckor ständigt har ökat, har skadorna till all tur samtidigt minskat varje år under de senaste åtta åren.

Enligt direktör Mikko Pöyhönen, som ansvarar för fordonsförsäkrings- och skadeärenden på Fennia, beror det på att andelen olyckor med stora älgar minskar ständigt. Säkerhetsutrustningen i bilar har utvecklats och bilarna är större och därmed tryggare än tidigare.

– Antalet hjortdjur ökar ständigt, så i slutet av året kan vi mycket väl få se nya rekordsiffror igen. Antalet olyckor har för det mesta ökat särskilt från september till november de senaste åren. Särskilt olycksfall med vitsvanshjortar och rådjur ökar, medan älgolyckorna minskar. Detta är en direkt följd av att också antalet vitsvanshjortar och rådjur ökar ständigt, särskilt i Nyland och Egentliga Finland, säger Pöyhönen.

Den mest riskfyllda tiden för hjortdjursolyckor är november. I december sjunker antalet olyckor klart till samma nivå som i början av hösten.

Enligt Pöyhönen har väglaget en väsentlig inverkan på olyckor med hjortdjur på hösten. Solen står lågt och bländar redan på eftermiddagen, vägarna börjar vara hala, först av våta löv, sedan av frost, och det är fortfarande mörkt när man åker till jobbet. Man ska vara särskilt uppmärksam på ställen där älgstängslet tar slut och där hjortdjur ofta går över vägen.

– Det är svårt att ge väderprognoser för den kommande hösten, men säkert är att vägarna är hala och att den ljusa tiden på dagen blir kortare. Det är bra att ta gott om tid på sig för resor och att sänka hastigheten på områden där hjortdjur gärna rör sig, som när vägen går från skogsområde till öppna åkrar eller tvärtom.

Pöyhönen säger att det är bäst att lätta på gaspedalen när väglaget blir mer höstligt och dagarna blir kortare.

– Hastigheten är avgörande i en situation där ett hjortdjur plötsligt dyker upp framför bilen. Ju högre hastighet, desto längre bromssträcka. Hala vägar utgör också en utmaning. Hjortdjur rör sig ofta i områden där den tillåtna hastigheten är 80 eller 100 kilometer i timmen.

– Hjortdjursolyckor syns i Fennias ersättningsstatistik och deras antal ökar ständigt. I fjol ersatte vi över 1 400 skador. I snitt var ersättningen omkring 4 500 euro, men variationen är förstås mycket stor. Totalt betalade vi ut cirka 5,5 miljoner euro i ersättning för hjortdjursskador förra året, säger Pöyhönen.

– En älgskadeförsäkring ersätter skador till följd av kollision med hjortdjur. Man kan dessutom utöka sitt försäkringsskydd med en kollisionsförsäkring, som omfattar bland annat skador på fordonet till följd av att man väjer för ett hjortdjur och kör av vägen, tillägger Pöyhönen.

Liten nedgång i antalet olyckor under början av 2021

I början av året minskade antalet olyckor med hjortdjur jämfört med föregående år. Pöyhönen ser två faktorer som medverkade till det.

– Hjortdjur är känsliga för väglaget och rör sig mindre när det är snö. I början av 2020 var det nästan ingen snö alls i södra och västra Finland, varför rådjur och vitsvanshjortar rörde sig mer än vanligt. I år hade vi däremot mer snö, så djuren var inte lika rörliga.

En annan orsak är corona: coronapandemin som började våren 2020 minskade betydligt på persontrafiken, vilket syns fortfarande i år och vilket också betyder att antalet olycksfall minskade. Siffrorna för tiden före corona 2020 var betydligt högre än siffrorna för tidigare år.

– Antalet olycksfall kan under den kommande hösten minska på grund av att man fortsättningsvis kör mindre till följd av att distansjobb delvis fortsätter. Å andra sidan kan resor i Finland öka under höstlovet i oktober. I och med att trafikmängden ökar, ökar också antalet olyckor i allmänhet, inte bara olyckor med hjortdjur.

Olycksfall med hjortdjur i början av året 2017–2021 (Statistikcentralen)

Alkuvuodesta 2021 onnettomuudet laskivat edellisvuoteen verrattuna. Vuoden 2020 runsas onnettomuusmäärä saattoi osaltaan johtua lumettomasta talvesta, kun taas vuonna 2021 lunta oli enemmän ja korona vähensi liikennettä.

I början av 2021 sjönk antalet olyckor jämfört med föregående år. Det stora antalet olyckor 2020 kan delvis bero på den snöfattiga vintern, medan det var mer snö 2021 och trafikmängden minskade till följd av corona.

Olycksfall med älgar, vitsvanshjortar och rådjur per månad 2020 (Statistikcentralen)

Antalet olyckor med hjortdjur är vanligen högst i november, och orsaken är då oftast vitsvanshjortar.

Antalet olyckor med hjortdjur är vanligen högst i november, och orsaken är då oftast vitsvanshjortar.

Vad ska jag göra om jag råkar ut för en olycka?

Om du råkar ut för en hjortdjursolycka eller kommer till en plats där en olycka har inträffat, ska du först varna den övriga trafiken. Ta sedan hand om de skadade, ring nödnumret 112 och ge en tillräcklig beskrivning av olycksplatsen.

– I olycksfallssituationer är det särskilt viktigt att se till att ytterligare skador förhindras. Ställ upp varningstriangeln ett par hundra meter bort på samma sida som olyckan inträffade och koppla på bilens varningsblinkrar.

Tips: Så undviker du kollision med hjortdjur

  • Kör alltid pigg och frisk och med måttlig hastighet. Undvik att köra i dåliga väderförhållanden, om det bara är möjligt. Använd säkerhetsbälte och koncentrera dig på trafiken. Olyckor med hjortdjur beror ofta på att föraren blir överraskad och inte hinner reagera i tid. Reaktionshastigheten minskar ytterligare om föraren är trött eller om körhastigheten är för hög.

  • Observera trafikmärken som varnar för älgar och hjortdjur. De har satts ut på sådana ställen där olyckor ofta inträffar. Sannolikheten för möten med hjortdjur är alltså större än normalt på områden som försetts med varningsskylt, och risken ökar varje år.

  • Framför allt vitsvanshjortar rör sig mycket under slutet av året, men också övriga hjortdjur rör sig på hösten.

  • Om du råkar ut för en olycka med hjortdjur, eller om du märker att någon annan har gjort det, ska du varna den övriga trafiken och ta hand om de skadade. Ring nödnumret 112 och ge en tillräcklig beskrivning av olycksplatsen.

Mer information:

Mikko Pöyhönen

Direktör, fordonsförsäkrings- och skadetjänster
mikko.poyhonen@fennia.fi
Tel. 040 653 0950

Fennia – för företagande och liv

Försäkring betyder att du gör dig redo för framtida möjligheter. Vi på Fennia erbjuder tjänster inom skade-, liv-, pensions- och sparförsäkring. Vi vill av hela vårt hjärta göra det möjligt för dig att pröva och vara företagsam. Du utvecklas, och vi med dig.

Lue lisää

FordonBilförsäkringMeddelandeFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor