Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Halka kan överraska på vägen – kontrollera skicket på bilens däck

Halka kan överraska på vägen – kontrollera skicket på bilens däck

14.10.2021

Hösten är redan här med kyliga morgnar samt våta och isiga vägar. Nu är det bäst att ta det lugnt och försiktigt i trafiken. Det är bra att kontrollera skicket på bildäcken, så att de fungerar som de ska i överraskande situationer.

Om du så rör dig med bil, cykel eller till fots är det bra att ta det lugnt och försiktigt just nu. Dagarna blir allt kortare ju längre in på hösten vi kommer, vilket medför sämre synlighet och längre stoppsträckor. Nätterna har också blivit kallare, på många ställen går temperaturen redan under noll. Då kan vägytan vara isig och hal i morgontrafiken.

Månatligt medeltal för avkörningar 2010–2021, index (100)=januari

Enligt Fennias statistik inträffar avkörningar särskilt under oktober–mars.

Enligt Fennias statistik inträffar avkörningar särskilt under oktober–mars. (Källa: Fennias statistik)

Fennias skadestatistik visar att antalet avkörningar ökar klart efter september. Antalet avkörningar är störst i januari.

– Under hösten och vintern finns många faktorer som förklarar avkörningarna, som sommardäckens skick, däckbyte vid rätt tid och förutseende körsätt. Väglaget inverkar också mycket, som regn och den mängd vatten som finns på vägen, frosthalka, den första snön samt mörker och andra faktorer som inverkar på synligheten, säger direktör Mikko Pöyhönen, som ansvarar för Fennias fordonsförsäkrings- och fordonsskadetjänster.

– Om man kör på hala vägar och inte ännu har vinterdäck påverkas många situationer. Bilens bromssträcka är till exempel längre, och tillsammans med människor som rör sig utan reflex är det en farlig kombination.

Kontrollera bildäckens skick och byt till vinterdäck om vädret förutsätter det

Enligt vägtrafiklagen, som förnyades i fjol, ska vinterdäck användas från november till mars om vädret eller väglaget förutsätter det. Vinterdäck där slitbanans huvudspår har ett djup på minst 3,0 millimeter ska användas under den här tiden. På sommardäck ska huvudspårens djup vara minst 1,6 millimeter.

Däckens väggrepp beror på hur djupa huvudspåren är. Väggreppet kan försämras redan innan djupet når minimikravet i lagen. Om det är vatten eller snöslask på vägen är risken för att fordonet råkar ut för vattenplaning desto större, ju mer slitna däcken är.

För att undvika vattenplaning anser Pöyhönen att man ska kontrollera skicket på både vinter- och sommardäck nu, såväl vad gäller huvudspårens djup och lufttrycket i däcken. På dåliga vägar är det bra att sänka hastigheten och undvika att köra i slitspåren på vägen.

– Kom ihåg att man får byta till vinterdäck redan i oktober, om väglaget förutsätter det. Det är inte så att man måste vänta till november, påpekar Pöyhönen.

– Hösten verkar vara hoppfull efter den långa pandemin. Begränsningar slopas på många orter. I trafiken kan antalet trafikanter bli betydligt större än vad har varit vana vid den senaste tiden. Då ska vi beakta andra som rör sig på vägarna, sänka hastigheten lite och använda reflex.

Gör så här om du råkar ut för en olycka eller kommer till en olycksplats:

  • Ta reda på om någon är skadad och ge första hjälpen vid behov. Se upp för krockkuddar som inte har löst ut och stäng av motorn. Ring därefter nödcentralen 112. Varna sedan den övriga trafiken och ställ upp en varningstriangel. Be också andra passerande om hjälp.

  • Flytta bort det skadade fordonet från körbanan om det är möjligt, anteckna parternas identitet och ta foton på fordonen och skadorna på dem.

  • Om det finns andra parter i olyckan och skyldighetsfrågan är oklar ska parterna lämna inredogörelser till försäkringsbolaget. Utifrån dessa avgör försäkringsbolaget vem som är den skyldiga. Försäkringsbolaget förutsätter inte att polisen kallas till platsen, fastän parterna inte är eniga i skyldighetsfrågan. Men om den andra parten är berusad ska du ringa polisen på 112.

  • Som kund hos Fennia kan du ringa tjänsten Bilassistans 24h för att få hjälp med den skadade bilen och göra en skadeanmälan.


Fennia – för företagande och liv

Försäkring betyder att du gör dig redo för framtida möjligheter. Vi på Fennia erbjuder tjänster inom skade-, liv-, pensions- och sparförsäkring. Vi vill av hela vårt hjärta göra det möjligt för dig att pröva och vara företagsam. Du utvecklas, och vi med dig.

Lue lisää

FordonBilförsäkringTrafikförsäkringMeddelandePå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor