Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Teiden liukkaus voi yllättää – tarkista autosi renkaiden kunto

Teiden liukkaus voi yllättää – tarkista autosi renkaiden kunto

14.10.2021

Syksy on jo pitkällä ja se alkaa tuntua kirpeinä aamuina sekä märkinä ja jäisinä teinä. Liikenteessä on nyt syytä malttiin ja varovaisuuteen. Oman auton renkaiden kunto kannattaa tarkistaa, jotta ne toimivat oikein yllättävissä tilanteissa.

Oli alla sitten auto, pyörä tai kävelykengät, on tien päällä nyt syytä muistaa maltti ja varovaisuus. Syksyn edetessä päivät lyhenevät, mikä tarkoittaa huonompaa näkyvyyttä ja pidempiä pysähdysmatkoja. Yöt ovat myös käyneet viime päivinä yhä kylmemmiksi, ja monin paikoin lämpötila putoaa jo pakkasen puolelle. Silloin aamuliikenteessä voi odottaa liukas ja jäinen tienpinta.

Tieltä suistumiset 2010-2021, kuukausittaiset keskiarvot, indeksi(100)=tammikuu

Fennian tilastojen mukaan tieltä suistumisia tapahtuu erityisesti loka-maaliskuussa.

Fennian tilastojen mukaan tieltä suistumisia tapahtuu erityisesti loka-maaliskuussa. (Lähde: Fennian tilastot)

Fennian vahinkotilastojen mukaan suistumisten määrä lähtee selvään nousuun syyskuun jälkeen. Eniten suistumisia tapahtuu tammikuussa.

– Syys- ja talvikaudella suistumiseen on monia vaikuttavia syitä, kuten kesärenkaiden kunto, renkaiden oikea-aikainen vaihto ja tilanteiden ennakointi. Myös keliolosuhteet vaikuttavat paljon, kuten sateet ja veden määrä teillä, musta jää, ensilumi sekä pimeys ja muut näkyvyyteen vaikuttavat tekijät, sanoo Fennian ajoneuvovakuutus- ja vahinkoasioista vastaava johtaja Mikko Pöyhönen.

– Jos tien pinta on liukas, eikä talvirenkaita ole vielä alla, vaikuttaa se moneen asiaan. Esimerkiksi auton pysähtymismatka pitenee ja se on vaarallinen yhdistelmä ilman heijastinta liikkuvien ihmisten kanssa.

Tarkista renkaiden kunto ja vaihda talvirenkaat, jos kelit edellyttävät

Viime vuonna uusitun tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuusta maaliskuuhun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Tänä aikana talvirenkaan kulutuspinnan pääurien syvyys olla vähintään 3 millimetriä. Kesärenkailla pääurien vähimmäissyvyys on 1,6 millimetriä.

Renkaiden pito tiellä riippuu pääurien syvyydestä. Renkaiden suorituskyky saattaa heikentyä jo ennen kuin lain vähimmäisvaatimus on vastassa. Kun tiellä on vettä tai loskaa, voi ajoneuvo joutua sitä helpommin vesiliirtoon, mitä kuluneemmat renkaat autossa on.

Pöyhösen mukaan vesiliirtojen välttämiseksi sekä talvi- että kesärenkaiden kunto kannattaa nyt tarkistaa, niin urien kuin ilmanpaineidenkin osalta. Huonokuntoisilla teillä kannattaa hiljentää reippaasti vauhtia ja välttää kulumisurissa ajamista.

– Kannattaa muistaa, että talvirenkaat saa vaihtaa alle vaikka jo lokakuussa, jos keliolosuhteet sitä edellyttävät. Marraskuuhun asti ei ole pakko odotella, Pöyhönen huomauttaa.

– Tänä syksynä tuntuu olevan toiveikkuutta ilmassa pitkän pandemian jälkeen. Rajoituksia ollaan nyt poistamassa monella paikkakunnalla. Liikenteen näkökulmasta se voi tarkoittaa sitä, että teillä on huomattavasti enemmän kulkijoita kuin mihin viime aikoina olemme tottuneet. Huomioidaan toiset kulkijat, ajetaan vähän hitaammin, ja käytetään heijastinta.

Jos joudut onnettomuuteen tai ajat onnettomuuspaikan ohitse, toimi seuraavasti:

  • Selvitä, onko kukaan loukkaantunut, ja ryhdy tarvittaessa ensiaputoimiin. Varo laukeamattomia turvatyynyjä ja sammuta auton moottori. Soita sen jälkeen hätäkeskukseen 112. Huolehdi tämän jälkeen muun liikenteen varoittamisesta ja käytä varoituskolmiota. Pyydä myös muilta ohikulkijoilta apua.

  • Jos mahdollista, siirrä vaurioitunut ajoneuvo pois ajoradalta, kirjaa osapuolten henkilöllisyys ja valokuvaa ajoneuvot ja vauriot.

  • Jos onnettomuuteen liittyy muita osapuolia ja syyllisyydestä on kiistaa, tulee osallisten toimittaa vakuutusyhtiöön selvitykset, joiden perusteella vakuutusyhtiö ratkaisee syyllisyyskysymyksen. Vakuutusyhtiö ei edellytä poliisia paikalle, vaikka syyllisyydestä olisi näkemyseroa. Sen sijaan jos toinen osapuoli on päihtynyt, soita poliisille 112.

  • Fennian asiakkaana voit soittaa Autoapu 24 -palveluun vahingoittunutta autoa ja vahinkoilmoitusta varten.


Fennia – yrittämistä ja elämää varten

Vakuutus tarkoittaa valmistautumista tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Me Fenniassa tarjoamme vahinko-, henki-, eläke- ja säästövakuuttamisen palveluita. Olemme aina täydellä sydämellä mahdollistamassa sitä, että sinä voit kokeilla ja yrittää. Kun sinä kehityt, me kehitymme mukana.

Lue lisää

AjoneuvotAutovakuutusLiikennevakuutusTiedoteLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet