Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Halk- och snubbelolyckor i arbetet orsakar årligen tusentals frånvaron – största delen kunde enkelt förhindras

21.2.2022

2020 inträffade nästan 87 000 olycksfall i arbetet. Av dessa inträffade över en tredjedel i samband med att arbetstagare förflyttade sig på arbetsplatsen. Största delen av olyckorna orsakades av fall och halkningar. En vanlig orsak är halt vinterväglag vid arbete utomhus, men också till exempel saker som ligger utspridda på arbetsplatsen, inofficiella genvägar och framför allt en för stor arbetsbörda och slarv.

Enligt nyligen publicerad statistik från Olycksfallsförsäkringscentralen sjönk antalet olycksfall i arbetet betydligt 2020. Bakgrunden till det här är coronapandemin, som tvingade medarbetare i många branscher till distansarbete. Även den milda och snöfria vintern var troligtvis en orsak.

Enligt statistik från Olycksfallsförsäkringscentralen inträffade 2020 över 28 000 olyckor i samband med att arbetstagare förflyttade sig på arbetsplatsen. Som jämförelse kan nämnas att drygt 16 000 olyckor inträffade på vägen mellan arbetsplatsen och hemmet, alla färdmedel medräknade.

Olycksfall i arbetet enligt arbetsprestation 2020

De flesta olycksfall i arbetet inträffar medan en arbetstagare förflyttar sig på arbetsplatsen och till exempel snubblar eller halkar. Antalet har sjunkit under 2020 och 2021. Källa: Olycksfallsförsäkringscentralen.

De flesta olycksfall i arbetet inträffar medan en arbetstagare förflyttar sig på arbetsplatsen och till exempel snubblar eller halkar. Antalet har sjunkit under 2020 och 2021. Källa: Olycksfallsförsäkringscentralen.

Olycksfall i arbetet som inträffat medan arbetstagare förflyttar sig på arbetsplatsen månadsvis 2019

Olycksfall i arbetet i samband med att arbetstagare förflyttar sig på arbetsplatsen inträffar särskilt vintertid, när vägar och gårdar är hala. Antalen per månad 2020 fastställs inom kort. Källa: Olycksfallsförsäkringscentralen

Olycksfall i arbetet i samband med att arbetstagare förflyttar sig på arbetsplatsen inträffar särskilt vintertid, när vägar och gårdar är hala. Antalen per månad 2020 fastställs inom kort. Källa: Olycksfallsförsäkringscentralen

– Man pratar ofta om olycksfall under arbetsvägen särskilt vid halt väglag, men det är bra att komma ihåg att olyckor också inträffar när arbetstagarna förflyttar sig på arbetsplatsen. Särskilt om en person arbetar utomhus och rör sig mycket i arbetet, bör man särskilt i vinterföre reservera tillräckligt med tid för arbetsvägen och använda lämpliga skor och rätt utrustning samt redskap som förbättrar sikten i skymningen, säger Mikko Kokko, direktör för personförsäkrings- och skadetjänster på Fennia.

Kokko påminner om att man även ska observera sin omgivning när man rör sig inomhus, och inte till exempel koncentrera sig på sin smarttelefon.

– När man lägger märke till sin arbetsmiljö och färdvägarna, särskilt trappor, kan man samtidigt hälsa på arbetskompisar. Man ska alltså ta en paus från e-posten och Teams-meddelandena medan man förflyttar sig från en plats till en annan. Bara så kunde många olycksfall förhindras.

Nästan hälften (47 %) av alla olycksfall som inträffar medan en medarbetare förflyttar sig leder till stukningar, försträckningar och urledvridningar.

Största delen (62 %) av de som skadar sig medan de förflyttar sig klarar sig med mindre skador och ett par dagar sjukledigt, men drygt en tredjedel (31 %) är tvungna att vara borta från arbetet i över en vecka och en liten del (2 %) till och med i flera månader.

De vanligaste skadorna av olycksfall i arbetet som inträffar medan medarbetare förflyttar sig 2020

Majoriteten av olycksfall som inträffar medan medarbetare förflyttar sig är urledvridningar, stukningar och försträckningar.

Majoriteten av olycksfall som inträffar medan medarbetare förflyttar sig är urledvridningar, stukningar och försträckningar.

– Som arbetsgivare lönar det sig att fundera kring hur man kan främja en tryggare arbetskultur och inställning på arbetsplatsen. Även om försäkringen täcker vårdkostnader blir arbetstagarnas frånvaron ändå dyra. Vikariat kostar och frånvaron ökar de andra medarbetarnas arbetsbörda, varpå den onda cirkeln är i gång. Förebyggande åtgärder för att minska antalet olycksfall i arbetet är förutom åtgärder som påverkar arbetshälsan också åtgärder som direkt påverkar arbetsgivarens kostnader, säger Kokko.

Även om antalet olycksfall i arbetet minskade ordentligt under coronaåret och säkerheten allmänt sett blivit bättre på arbetsplatserna, inträffar det fortfarande många olyckor. Enligt Olycksfallsförsäkringscentralen har antalet olycksfall i arbetet stigit igen 2021, men inte till samma nivå som före pandemin.

Kokko tipsar om att det lönar sig att systematiskt förbättra arbetarskyddet på arbetsplatsen.

– Arbetarskyddet är framför allt ett systematiskt arbete: förutse eventuella risker, anmäla säkerhetsavvikelser, öppet diskutera avvikelser och följa upp hur arbetarskyddsplanen efterlevs. Det är mycket viktigt att ta tag i saker som försämrar arbetarskyddet. Man kan endast åstadkomma förändring genom handling. Det finns bra verktyg och mätare att tillgå. Framför allt är det viktigt att komma ihåg att alla medarbetare ska vara med och främja en trygg arbetskultur.

Mer information

Mikko Kokko

Direktör, personförsäkrings- och skadetjänster
mikko.kokko@fennia.fi
Tfn 040 179 5301

Lue lisää

Försäkringar för arbetstagareArbetarskyddFörsäkringar för företagareFörsäkringar för företagMeddelandeFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor