Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Företagare: uppskatta inte FöPL-inkomsten till ett för lågt belopp
Arbetskollegor vid datorn.

Företagare: uppskatta inte FöPL-inkomsten till ett för lågt belopp

22.8.2022

Som företagare tar du bäst hand om ditt pensionsskydd och din sociala trygghet genom att teckna en lagstadgad FöPL-försäkring. För att du ska våga driva ett företag och ta vara på företagandets alla möjligheter utan att göra avkall på dina pensionsdagar kan du även komplettera ditt skydd med en frivillig pensionsförsäkring.

Företagaren finansierar själv sin pension genom att betala FöPL-premien. FöPL-försäkringen tryggar förutom företagarens inkomst även företagarens familj i händelse av arbetsoförmåga eller dödsfall. Utifrån FöPL-arbetsinkomsten fastställs dessutom FPA:s förmåner, till exempel dagpenning för sjukledighet och familjeledighet.

En företagare i åldern 18–68 år behöver en lagstadgad FöPL-försäkring när arbetsinkomsterna överskrider en viss minimisumma och företagarverksamheten fortsätter kontinuerligt i minst fyra månader. Viktig information om FöPL-arbetsinkomsten och -försäkringen finns på arbetspensionsbolaget Elos webbplats.

”Det är viktigt att du beräknar din arbetsinkomst utifrån din verkliga arbetsinsats. FPA:s förmåner fastställs alltid på basis av FöPL-arbetsinkomsten, inte på basis av löner som företagaren betalat till sig själv”, påpekar Kirsi Rouhiainen, chef för Fennias försäljningsgrupp.

Det lagstadgade skyddet kan kompletteras med en frivillig försäkring

Dessutom kan företagaren teckna en frivillig individuell pensionsförsäkring. En frivillig försäkring är en skattestödd lösning för långvarigt sparande, som tryggar en bättre inkomstnivå då man är pensionär. Med hjälp av till exempel Fennia-Pension kan företagaren komplettera beloppet på den egna eller de anställdas ålderspension. I försäkringen ingår även ett livförsäkringsskydd. Den lägsta möjliga pensionsåldern är 68–90 år beroende på personens ålder när försäkringen tecknas.

Belöna och engagera de anställda med en gruppensionsförsäkring

Ett bra belöningssystem hjälper företaget att uppmuntra och engagera sina anställda. Ett sätt att belöna de anställda är Fennia-Gruppensionsförsäkring. Det är en frivillig pensionsförsäkring där även företagaren själv kan ingå.

Gruppensionsförsäkringen kompletterar det lagstadgade pensionsskyddet och med hjälp av den kan du tidigarelägga den lagstadgade pensionen. I försäkringen ingår även ett livförsäkringsskydd. Till försäkringen kan man dessutom ansluta ett skydd i händelse av permanent arbetsoförmåga. Den lägsta startåldern för gruppensionen är 55 år. Gruppensionspremierna är avdragsgilla kostnader i företagets beskattning och företaget behöver inte göra någon förskottsinnehållning på dem under året premierna betalas.

Minneslista för företagarens pensionsförsäkring

 • Det är viktigt att du beräknar din arbetsinkomst utifrån din verkliga arbetsinsats.

 • Utifrån FöPL-arbetsinkomsten fastställs storleken på FPA:s dagpenningar och pensionen.

 • I regel behöver en 18–68-årig företagare en FöPL-försäkring.

 • Det lagstadgade skyddet kan kompletteras med en frivillig försäkring: Fennia-Gruppension eller Fennia-Pension.

 • I Fennias frivilliga pensionsförsäkringar ingår även ett livförsäkringsskydd, som ger ett skydd för den försäkrades familjemedlem eller en annan förmånstagare i händelse av dödsfall.

Som Fennias samarbetspartner erbjuder Elo lagstadgade arbetspensionsförsäkringar till Fennias kunder. Läs mer om den lagstadgade FöPL-försäkringen på www.elo.fi och teckna en FöPL-försäkring enkelt på nätet.

Läs mer om frivilliga pensionsförsäkringslösningar på www.fennia.fi och begär en offert.

Lue lisää

 • Offertbegäran för företagskunder
FöretagandeFörsäkringar för företagareArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor