Hyppää sisältöön
  Henkilöasiakkaat
 • Fennia
 • Henki-Fennia
 • Ohjeet
 • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Sisältöstudio
 • Yrittäjä: YEL-tuloja ei kannata arvioida alakanttiin
Työkaverit tietokoneella.

Yrittäjä: YEL-tuloja ei kannata arvioida alakanttiin

22.8.2022

Yrittäjänä huolehdit omasta eläke- ja sosiaaliturvastasi ottamalla lakisääteisen YEL-vakuutuksen. Voit myös täydentää turvaasi vapaaehtoisella eläkevakuutuksella, jotta uskallat yrittää ja tarttua kaikkiin yrittäjyyden mahdollisuuksiin, tinkimättä eläkepäivistäsi.

Yrittäjä rahoittaa itse eläkkeensä maksamalla YEL-vakuutusmaksua. YEL-vakuutus turvaa paitsi yrittäjän toimentuloa myös yrittäjän perhettä työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta. Lisäksi YEL-työtulon perusteella määräytyvät Kelan maksamat etuudet eli esimerkiksi perhevapaan tai sairausloman päivärahat.

18–68-vuotias yrittäjä tarvitsee lakisääteisen YEL-vakuutuksen, kun työtulot ylittävät tietyn vähittäismäärän ja kun yrittäjätoiminta jatkuu yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta. Tärkeää tietoa YEL-työtuloista ja -vakuutuksesta löydät työeläkeyhtiö Elon sivuilta.

”On tärkeää, että arvioit työtulosi todellisen työpanokseksesi perusteella. Kelan etuisuudet katsotaan aina YEL-työtulosta, ei yrittäjän itselleen nostamista palkoista”, Fennian myyntiryhmän päällikkö Kirsi Rouhiainen muistuttaa.

Lakisääteistä turvaa voi täydentää vapaaehtoisella vakuutuksella

Lisäksi yrittäjä voi ottaa vapaaehtoisen yksilöllisen eläkevakuutuksen. Vapaaehtoinen vakuutus on verotuettu pitkäaikaisen säästämisen ratkaisu, joka turvaa parempaa tulotasoa eläkkeellä. Esimerkiksi Fennia-Eläkkeen avulla yrittäjä voi täydentää oman tai yrityksensä työntekijöiden vanhuuseläkkeen määrää. Vakuutukseen kuuluu myös henkivakuutusturva. Alin mahdollinen eläkkeen alkamisikä on 68–90 vuotta riippuen henkilön iästä vakuutusta otettaessa.

Palkitse ja sitouta työntekijät ryhmäeläkevakuutuksella

Hyvä palkitsemisjärjestelmä auttaa yritystä kannustamaan ja sitouttamaan työntekijöitä. Yksi tapa palkita työntekijöitä on Fennia-Ryhmäeläkevakuutus. Se on vapaaehtoinen eläkevakuutus, jossa myös yrittäjä itse voi olla mukana.

Ryhmäeläkevakuutus täydentää lakisääteistä eläketurvaa ja sen avulla voi varhentaa lakisääteistä eläkettä. Vakuutukseen kuuluu myös henkivakuutusturva. Lisäksi vakuutukseen voidaan liittää myös turva pysyvän työkyvyttömyyden osalta. Alin ryhmäeläkkeen alkamisikä on 55 vuotta. Yrityksen verotuksessa ryhmäeläkemaksut ovat vähennyskelpoisia kuluja, eikä yrityksen tarvitse tehdä niistä ennakonpidätyksiä saantivuonna.

Yrittäjän eläkevakuuttamisen muistilista

 • On tärkeää, että arvioit työtulosi todellisen työpanokseksesi perusteella.

 • YEL-työtulon pohjalta määritellään Kelan päivärahat ja eläkkeen suuruus.

 • Useimmiten 18–68-vuotias yrittäjä tarvitsee YEL-vakuutuksen.

 • Lakisääteistä turvaa voi täydentää vapaaehtoisella vakuutuksella: Fennia-Ryhmäeläkkeen tai Fennia-Eläkkeen avulla.

 • Fennian vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin kuuluu myös henkivakuutusturva, joka tuo vakuutetun perheenjäsenelle tai muulle edunsaajalle turvaa kuoleman varalta.

Elo tarjoaa Fennian yhteistyökumppanina lakisääteiset työeläkevakuutukset Fennian asiakkaille. Tutustu lakisääteiseen YEL-vakuutukseen osoitteessa www.elo.fi ja ota YEL-vakuutus helposti verkosta.

Vapaaehtoisiin eläkevakuutusratkaisuihin voit tutustua osoitteessa www.fennia.fi ja pyytää niistä tarjouksen.

Lue lisää

 • Yritys- ja yrittäjäasiakkaan tarjouspyyntö
YrittäjyysYrittäjän vakuutuksetArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet