Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Företagare, kom ihåg att tala och våga be om hjälp

Företagare, kom ihåg att tala och våga be om hjälp

22.4.2020

Undantagssituationen till följd av coronaviruspandemin har gett upphov till en väldig mängd anvisningar och guider om hur man ser till sitt välbefinnande i exceptionella omständigheter. Men hur ser man till sitt välbefinnande, om det egna företaget och i värsta fall hela ens identitet står på spel? Vi samlade tips för hur man orkar i undantagssituationen och intervjuade en företagshälsovårds¬psykolog om företagarnas välbefinnande.

Undantagstillståndet till följd av coronaviruspandemin har orsakat mycket oro och påverkat orken. Men som tur är finns det sätt för att orka bättre. I dem betonas vikten av rutiner och motion ute samt att man koncentrerar sig på sådant som man själv kan påverka. Detta syns också i tipsen från vår samarbetspartner Pihlajalinna (på finska).

Det är normalt att oroa sig

Pihlajalinnas företagshälsovårdspsykolog Susanna Paarlahti konstaterar att det är helt normalt att oroa sig i en krissituation, även om inga större förändringar har inträffat i ens eget liv. En undantagssituation är en kris, och människans känsla av osäkerhet ökar av att ingen vet exakt hur länge den kommer att vara.

– Vi antar att vi inte kommer att återgå till det normala på ett tag. Därför rekommenderar jag att man tänker sig ett maratonlopp i stället för ett hundrameterslopp, säger Paarlahti.

Utöver att ändra sitt tankesätt betonas alldeles klart att man ser till att hålla fast vid sin dygnsrytm, sina rutiner och daglig motion ute för att orka i undantagssituationen. Det kanske inte är möjligt att följa alla sina normala vardagsrutiner just nu, men det lönar sig att försöka hitta grundläggande faktorer som ger trygghet. Frisk luft och rask motion ger en känsla av välbefinnande och får igång hela kroppen.

Vikten av högklassig information är stor när coronanyheter flödar från alla håll. Ångestkänslorna kan lätta när man koncentrerar sig på att följa med nyheter från högklassiga informationskällor. Då slipper man onödiga skräckbilder och spekulationer.

Osäkerhet belastar företagare

Undantagssituationen gäller alla, men företagare kan belastas till och med mer än andra. Utöver att oroa sig över sin egen och de närmastes välbefinnande måste företagaren också tänka på kontinuiteten i affärsverksamheten, eventuella anställdas öde och i värsta fall hela sin identitet. Mehiläinens företagshälsovårdspsykolog Ritva Lindén ger sin syn på om hur företagare kan se till sin egen ork i undantagssituationen.

– Största delen av företagarna är ensamföretagare och småföretagare. Ofta är hela affärsidén beroende av företagaren själv. Företaget kan vara en mycket väsentlig och fast del av företagarens identitet. Om affärsverksamheten råkar i svårigheter, kan det leda till en personlig kris för företagaren. Då är det viktigt att bli uppmärksam på att personen själv inte är lika med affärsverksamheten, konstaterar Ritva Lindén, företagshälsovårdspsykolog på Mehiläinen.

Enligt Lindén är det i en sådan situation särskilt viktigt att man har också annat än företaget och affärsverksamheten i sitt liv.

– Det ska naturligtvis både anställda och företagare komma ihåg, men saken betonas särskilt bland företagare. Det är bra att ha annat innehåll i livet än bara arbete eller företagande, konstaterar Lindén.

Tala och ta stöd av andra i samma situation

Vad kan en företagare göra i det här läget?

– Tala! Nu ska man utnyttja alla sina nätverk för att hitta stöd av andra i samma situation. Företagare är ofta starka som person och de är vana att klara sig själv. Därför kan det vara svårt för dem att ödmjukt medge att man behöver stöd och hjälp i den här undantagssituationen, säger Lindén.

– Företagets svårigheter och kanske rentav ett konkurshot kan väcka mycket svåra känslor – misslyckande, besvikelse och till och med skam. Då är det fint om man hittar förbarmande i sig själv och godkänner att man är ofullständig och svag. Om man vågar säga det högt att allt inte alltid går så bra, kan situationen vara lättare att godkänna. Det lönar sig att tala om sina känslor med andra som är i motsvarande situation eller vid behov med professionella inom hälsovården, fortsätter Lindén.

Kom ihåg det här om du oroar dig i undantagssituationen

 1. Håll fast vid dina rutiner och rör dig i friska luften.

 2. Koncentrera dig på att följa högklassiga och tillförlitliga nyhetskällor.

 3. Följ myndigheternas råd och anvisningar.

Lue lisää

 • Försäkringar för företagare
Försäkringar för företagareArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor