Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Yrittäjä, muista puhua ja uskalla pyytää apua
Nainen istuu ikkunan edessä ja selaa puhelintaan.

Yrittäjä, muista puhua ja uskalla pyytää apua

22.4.2020

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne on poikinut valtavan määrän ohjeita ja oppaita siitä, miten huolehtia omasta hyvinvoinnista poikkeusolosuhteissa. Mutta miten huolehtia hyvinvoinnista, jos vaakalaudalla on oma yritys ja pahimmassa tapauksessa koko oma identiteetti? Kokosimme vinkit poikkeustilassa jaksamiseen sekä haastattelimme työterveyspsykologia yrittäjien hyvinvoinnista.

Koronaviruspandemiasta johtuva poikkeustila on aiheuttanut paljon huolta ja vaikuttanut jaksamiseen. Onneksi myös neuvoja omasta jaksamisesta huolehtimiseen löytyy. Niissä korostuu rutiinien ja ulkoilun merkitys sekä keskittyminen niihin asioihin, joihin voi itse vaikuttaa. Yhteistyökumppanimme Pihlajalinnan vinkeissä nämä näkyvät myös.

Huolen kokeminen normaalia

Pihlajalinnan työterveyspsykologi Susanna Paarlahti toteaa, että kriisitilanteessa on täysin normaalia kokea huolta, vaikka omassa henkilökohtaisessa elämässä ei suuria muutoksia olisi tapahtunutkaan. Poikkeustila on kriisi, jossa ihmisten epävarmuuden tunnetta lisää se, ettei kukaan tiedä tarkalleen, kuinka kauan se kestää.

– Oletus on, että emme palaa normaaliin vielä hetkeen. Sen vuoksi suosittelen vaihtamaan ajattelutavan sadan metrin juoksusuorituksesta maratoniin, Paarlahti kehottaa.

Ajattelutavan muutoksen lisäksi poikkeustilanteessa jaksamisessa korostuu selvästi perusasiat, kuten päivärytmistä, rutiineista ja päivittäisestä ulkoilusta huolehtiminen. Kaikkien normaalien arkirutiinien noudattaminen ei välttämättä tällä hetkellä onnistu, mutta arjesta kannattaa etsiä sellaisia perusasioita, jotka tuovat turvaa. Raitis ilma ja reipas liikunta tuovat hyvää oloa ja saavat koko kropan liikkeelle.

Myös laadukkaan tiedon merkitys on korona-aiheisen uutisoinnin tulviessa joka puolelta tärkeää. Ahdistunut olo voi helpottua, kun keskittyy laadukkaiden tietolähteiden seuraamiseen. Näin välttyy turhien kauhukuvien maalailulta ja spekuloinnilta.

Epävarmuus kuormittaa yrittäjiä

Poikkeustilanne koskettaa kaikkia, mutta yrittäjiä tilanne voi kuormittaa jopa tavallista enemmän. Oman ja läheisten hyvinvoinnin lisäksi pohdittavana on liiketoiminnan jatkuvuus, mahdollisten työntekijöiden kohtalot ja pahimmillaan koko oma identiteetti. Mehiläisen työterveyspsykologi Ritva Lindén kertoo, miten yrittäjät voivat pitää huolta omasta jaksamisestaan poikkeustilanteessa.

– Suurin osa yrittäjistä on yksinyrittäjiä ja pienyrittäjiä. Heillä yritys ja koko liikeidea monesti on yrittäjän itsensä varassa. Yrittäjälle oma yritys voi olla hyvin keskeinen ja kiinteä osa omaa identiteettiä. Jos yritystoiminta joutuu vaikeuksiin, tämä voi nostattaa yrittäjällä myös henkilökohtaisen kriisin. Silloin on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että oma itse on yritystoiminnasta lopulta kuitenkin erillinen, Mehiläisen työterveyspsykologi Ritva Lindén toteaa.

Lindénin mukaan tällaisessa tilanteessa on erityisen tärkeää, että elämässä on muitakin asioita kuin yritys ja yritystoiminta. – Tämä on tietenkin muistettava yhtä lailla työntekijöiden kuin yrittäjien keskuudessa, mutta helposti tämä korostuu nimenomaan yrittäjien keskuudessa. Elämässä on hyvä olla muitakin sisältöjä kuin työ tai yrittäminen, Lindén toteaa.

Puhu ja hanki vertaistukea

Mitä yrittäjä voi siis tällaisessa tilanteessa tehdä?

– Puhua! Nyt kannattaa hyödyntää kaikenlaiset verkostot, joita löytyy ja etsiä vertaistukea. Yrittäjät ovat helposti ihmistyyppinä vahvoja ja he ovat tottuneet siihen, että heidän on pärjättävä yksin. Tämän vuoksi heidän voi olla vaikea nöyrtyä ja myöntää, että tässä poikkeustilanteessa tarvitseekin tukea ja apua, Lindén sanoo.

– Oman yrityksen vaikeudet tai jopa konkurssiuhka voivat herättää hyvin vaikeita tunteita – epäonnistumisen tunnetta, pettymystä, jopa häpeää. Tässä tilanteessa olisi hienoa, jos löytäisi itsestään armollisuutta sekä keskenkeräisyyden ja heikkouden hyväksymistä. Jos uskaltaa sanoa ääneen, että aina ei mene hyvin, niin tilanne saattaa muuttua helpommin hyväksyttäväksi. Näistä tunteista kannattaa puhua muiden vastaavassa tilanteessa olevien tai tarvittaessa myös ammattiauttajien kanssa, Lindén jatkaa.

Muista nämä, jos poikkeustilanne huolettaa

  1. Pidä kiinni rutiineista ja ulkoile.

  2. Keskity laadukkaisiin ja luotettaviin uutislähteisiin.

  3. Noudata viranomaisten neuvoja ja ohjeistuksia.

Lue lisää

  • Yrittäjän vakuutukset
Yrittäjän vakuutuksetArtikkeliHyvinvointi

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet