Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Finlands mest prestigefyllda företagarpris till tre företag: En gemensam nämnare för dem alla är stor entusiasm att nå framgång

7.10.2023

Det riksomfattande företagarpriset som grundats av Fennia och Företagarna i Finland tilldelades Järvisydän Oy, Ouneva Group och Pramia Plastic Oy. Priserna tilldelades på de riksomfattande företagardagarna i Björneborg lördagen den 7 oktober.

De riksomfattande företagarpriserna har beviljats till tre företag. Det värdefulla erkännandet beviljades till Järvisydän, ett turistföretag i Rantasalmi, Ouneva Group, en kontraktstillverkare för industrin i Tuupovaara i Joensuu, och Pramia Plastic som specialiserat sig på återvinning av plast i Toholampi.

En gemensam nämnare för årets vinnare är stor entusiasm att nå framgång. Framgången är ett resultat av djärva beslut och ett målmedvetet utvecklingsarbete som främjar tillväxt. De tre företagarna ger också erkännande till sina anställda som har gjort det möjligt att uppnå tillväxt.

– Pristagarna har visat utmärkta tillväxt- och lönsamhetssiffror och företagen är motorer i sina regioner. Järvisydän och dess varumärke har till exempel utvecklats kreativt i åratal. Ouneva har imponerande teknikkompetens och Pramia Plastic är en av föregångarna inom cirkulär ekonomi. Trion har förtjänat sina priser, säger Tomi Yli-Kyyny, Fennias verkställande direktör och jurymedlem.

Juryn består av Fennia, Företagarna i Finland, Förbundet för Finländskt Arbete och stiftelsen Yksityisyrittäjäin Säätiö.

Pristagarna har övertygande ekonomiska siffror

Järvisydän har byggt upp sitt resevarumärke i årtionden. I själva verket började turismen på släktens stamfastighet så tidigt som 1658. Företagare och verkställande direktör Markus Heiskanen talar om lyxturism, där de klarast lysande pärlorna inte bara är naturen i Saimen utan även upplevelsehotellet Elämyshotelli och spahotellet Järvikylpylä som färdigställdes för sex år sedan.

– För närvarande är de flesta av våra kunder finländare, men vi söker åter tillväxt från utländska turister. Priset är ett erkännande av en stor grupps gemensamma arbetsinsatser. Det skapar tro på framtiden, säger Heiskanen.

Järvisydän är Östra Finlands största turistföretag, vars omsättning i fjol var 16 miljoner euro och rörelseresultatet 1,2 miljoner euro.

Läs en längre presentation av Järvisydän här »»

Se video om Järvisydän »»

Ouneva Group är ett 50-årigt familjeföretag med en framgångsrik generationsväxling. Mikko Nevalainen är verkställande direktör för kontraktstillverkaren för plast-, metall- och elektronikindustrin. Koncernen har sökt tillväxt bland annat genom företagsköp, och Ounevas produkter säljs till över 40 länder.

– En persons tid och yrkeskompetens räcker inte till allt när företaget växer till en viss storlek. En företagare som försöker styra ett för stort arbetsområde kan i själva verket utgöra ett hinder för tillväxt. Priset känns riktigt bra och vittnar om att vi har gjort många saker rätt. Samtidigt är det ett erkännande för hela vår personal, understryker Nevalainen.

I fjol uppgick Ouneva Groups omsättning till 132 miljoner euro och rörelseresultatet till 15 miljoner euro.

Läs en längre presentation av Ouneva Group här »»

Se video om Ouneva Group »»

Pramia Plastic är föregångare inom plaståtervinning i Finland och världen. Företaget köper återvunna plastflaskor och bearbetar genomsnitt en miljon plastflaskor per dygn på fabriken i Toholampi. Av flaskorna tillverkas plastflingor, plastgranulat och flaskämnen. Dessutom framställs 50 miljoner meter grönt packband av färgade plastflaskor varje år.

–Om jag hade brytt mig om vad andra tänker om mig, skulle de flesta av mina beslut ha blivit oförverkligade. Det riksomfattande företagarpriset känns riktigt bra. Och framför allt det faktum att priset har beviljats av andra företagare, säger verkställande direktör Marko Mäkinen.

I fjol uppgick Pramia Plastics omsättning till 7,4 miljoner euro och rörelseresultatet till 2,3 miljoner euro.

Läs en längre presentation av Pramia Plastic här »»

Se video om Pramia Plastic »»

Priserna delades ut under galafesten vid de riksomfattande företagardagarna i Björneborg lördagen den 7 oktober. Bland företagare är det riksomfattande företagarpriset det mest prestigefyllda priset, vars historia går tillbaka till 1968.

Mer information

Bilder för medier »» | Fotograf är Johannes Aaltonen

Järvisydän Oy

 • Grundat: 2003

 • Huvudägare: Markus Heiskanen och hans familj

 • Verkställande direktör: Markus Heiskanen

 • Hemort: Rantasalmi

 • Antal anställda: 160

 • Omsättning: 16 miljoner euro

 • Rörelseresultat: 1,2 miljoner euro

Ouneva Group

 • Grundat: 1972

 • Huvudägare: Familjen Nevalainen

 • Verkställande direktör: Mikko Nevalainen

 • Hemort: Tuupovaara

 • Antal anställda: 710

 • Omsättning: 132 miljoner euro

 • Rörelseresultat: 15 miljoner euro

Pramia Plastic Oy

 • Grundat: 2012

 • Huvudägare: Marko, Mari och Tero Mäkinen

 • Verkställande direktör: Marko Mäkinen

 • Hemort: Toholampi

 • Antal anställda: 17

 • Omsättning: 7,4 miljoner euro

 • Rörelseresultat: 2,3 miljoner euro

Det riksomfattande företagarpriset

Det riksomfattande företagarpriset är ett pris grundat av Fennia och Företagarna i Finland och delades ut första gången 1968. Priset har beviljats till mer än 200 företag och företagare. I sina kriterier betonar juryn företagets tillväxt, lönsamhet, internationalisering och affärsidé. I dag består juryn förutom av Fennia och Företagarna i Finland även av Förbundet för Finländskt Arbete och stiftelsen Yksityisyrittäjäin säätiö.

FöretagandeMeddelandeFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor