Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Det riksomfattande företagarpriset 2023: Marko Mäkinen på Pramia Plastic Oy har nått framgång genom att göra saker som intresserar honom

7.10.2023

Företagaren och Pramia Plastic Oy:s verkställande direktör Marko Mäkinen har gått den långa vägen och alltid gjort saker som intresserar honom. Han har bland annat grundat en framgångsrik spritfabrik och förvandlat en konkursdrabbad plaståtervinningsfabrik till en framgångssaga.

I Mellersta Österbotten har många under årens lopp varit skeptiska till Mäkinens snabba tempo, men Mäkinen har hållit huvudet högt och gått in för att förverkliga projekt som verkligen intresserar honom.

”Om jag hade tänkt på vad andra tycker om mig, hade mycket förblivit ogjort”, säger Mäkinen.

Ryktet som ”byfåne” fick Mäkinen när han för några år sedan lämnade ett anbud på Altias alkoholverksamhet. Altia-affären genomfördes aldrig, men det går bra för Pramias spritfabrik och särskilt för Pramia Plastic som specialiserat sig på plaståtervinning. Efter några inledande svårigheter har Pramia Plastic vuxit till ett företag med ett fantastiskt resultat, som även globalt är föregångare inom plaståtervinning och den enda anläggningen inom branschen i Finland.

”De första sju åren var mycket svåra, men sedan blev efterfrågan enorm i och med återvinningsboomen. I ett skede tävlade till och med köparna om vem som skulle få köpa våra produkter”, säger Mäkinen.

Det finländska systemet för återvinning av flaskor, som enligt Mäkinen är världens bästa, har gett en god grund för Pramia Plastics tillväxt.

96 procent av alla plastflaskor som används i Finland återgår till det cirkulära kretsloppet. Pramia Plastic köper dessa returflaskor och bearbetar i genomsnitt en miljon plastflaskor per dygn på fabriken i Toholampi.

”I Finland kan vi tillverka 100 % återvunnen plast i stora volymer. I många andra länder är detta inte möjligt på grund av den dåliga kvaliteten på råmaterial”, säger Mäkinen.

Av flaskorna tillverkas plastflingor, plastgranulat och flaskämnen, dvs. preformar, på fabriken. Dessutom framställs 50 miljoner meter grönt packband av färgade plastflaskor varje år. Det används bland annat på sågverk för att bunta ihop brädor. Pramia Plastics produkter säljs till flera europeiska länder.

En bra personal är företagets säkerhet

Mäkinen har haft ett högt tempo som företagare, men han har också lärt sig att man inte kan göra allt själv.

”Vi har elva olika affärsområden och fem olika serviceprocesser. Som företagare går det åt mer tid till olika saker än vad man egentligen har. Därför är en bra personal avgörande. Jag har också nyligen varit sjukskriven, men när företaget har kompetenta anställda och färdiga processer så hålls det flytande.”

Mäkinens budskap till andra företagare är: ”Se till att du har en bra personal – företagare kan ibland behöva den mer än väntat.”

Vid sidan av sina kommersiella framgångar räknar Mäkinen de erkännanden han fått vid företagstävlingar till höjdpunkterna i sin karriär. Det riksomfattande företagarpriset känns riktigt bra. Och framför allt det faktum att andra företagare har tilldelat priset.”

Pramia Plastic Oy

  • Grundat: 2012

  • Huvudägare: Marko, Mari och Tero Mäkinen

  • Verkställande direktör: Marko Mäkinen

  • Hemort: Toholampi

  • Antal anställda: 17

  • Omsättning: 7,4 mn euro 2022

  • Rörelseresultat: 2,3 mn euro 2022

Video: Marko Mäkinen på Pramia Plastic Oy har nått framgång genom att göra saker som intresserar honom

FöretagandeArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor