Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2023: Pramia Plastic Oy:n Marko Mäkinen on menestynyt tekemällä asioita, jotka kiinnostavat häntä

7.10.2023

Pitkän linjan yrittäjä, Pramia Plastic Oy:n toimitusjohtaja, Marko Mäkinen on aina tehnyt asioita, jotka ovat hänestä mielenkiintoisia. Hän on muun muassa perustanut menestyvän viinatehtaan ja nostanut konkurssiin menneen muovinkierrätystehtaan menestystarinaksi.

Keski-Pohjanmaalla moni on vuosien varrella katsellut epäillen Mäkisen vauhdikkaita liikkeitä, mutta Mäkinen on pitänyt päänsä ja lähtenyt toteuttamaan hankkeita, joista hän on ollut aidosti kiinnostunut.

”Jos minä olisin miettinyt, mitä muut minusta ajattelevat, moni asia olisi jäänyt tekemättä”, Mäkinen sanoo.

Varsinaisen ”kylähullun” maineen Mäkinen sai tehtyään joku vuosi sitten tarjouksen Altian alkoholiliiketoiminnasta. Altia-kauppa jäi toteutumatta, mutta Pramian viinatehtaalla ja etenkin muovikierrätykseen erikoistuneella Pramia Plasticilla menee hyvin. Alkuvaikeuksien jälkeen Pramia Plasticista on kasvanut loistavaa tulosta tekevä yritys, joka on maailmanlaajuisestikin suunnannäyttäjä muovinkierrätyksessä ja alansa ainut laitos Suomessa.

”Seitsemän ensimmäistä vuotta olivat hyvin vaikeita, mutta sitten alkoi kierrätysbuumin mukana valtava kysyntä. Yhdessä vaiheessa tilanne oli jopa sellainen, että ostajat kilpailivat kuka saa ostaa meidän tuotteitamme”, Mäkinen kertoo.

Pramia Plasticin kasvulle on tarjonnut hyvän taustan suomalainen pullojen kierrätysjärjestelmä, joka on Mäkisen mukaan maailman paras.

Suomessa käytetyistä muovipulloista 96 prosenttia palautuu kiertoon. Pramia Plastic ostaa näitä kierrätyspulloja ja käsittelee niitä Toholammin tehtaalla keskimäärin miljoona kappaletta vuorokaudessa.

”Suomessa pystymme tekemään isolla volyymilla sataprosenttista kierrätysmuovia. Monissa muissa maissa tämä ei onnistu raaka-aineen huonon saatavuuden vuoksi”, Mäkinen kertoo.

Tehtaalla pulloista valmistetaan muovihiutaletta, muoviraetta ja pulloaihioita eli preformeja. Lisäksi värillisistä muovipulloista valmistetaan vuosittain 50 miljoonaa metriä vihreää pakkausvannetta. Sitä käytetään muun muassa sahoilla lautanippujen kokoamiseen. Pramia Plasticin tuotantoa myydään useisiin Euroopan maihin.

Hyvä henkilökunta on yrityksen turva

Mäkisellä on ollut yrittäjänä kova vauhti, mutta hän on myös oppinut, että kaikkea ei voi tehdä itse.

”Meillä on 11 eri toimialaa ja viisi eri palveluprosessia. Yrittäjänä tulee sitten jaettua aikaansa useampaan asiaan kuin sitä oikeasti riittäisi. Tässä nousee hyvän henkilökunnan merkitys. Olen myös hiljattain joutunut olemaan sairauslomalla, mutta kun yrityksessä on hyvät työntekijät ja valmiit prosessit, niin yritys kantaa sen.”

Mäkisen terveiset muille yrittäjille ovatkin: ”Pitäkää huolta hyvästä henkilökunnasta, yrittäjä voi joskus tarvita sitä enemmän mitä ajatteleekaan.”

Kaupallisten onnistumistensa ohella Mäkinen laskee uransa kohokohtiin yrittäjäkilpailuissa saamansa tunnustukset. ”Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto tuntuu erittäin hyvältä. Ja ennen kaikkea siinä se, että se on muiden yrittäjien myöntämä.”

Pramia Plastic Oy

  • Perustettu: 2012

  • Pääomistaja: Marko, Mari ja Tero Mäkinen

  • Toimitusjohtaja: Marko Mäkinen

  • Kotipaikka: Toholampi

  • Työntekijöitä: 17

  • Liikevaihto: 7,4 M€ 2022

  • Liiketulos: 2,3 M€ 2022

Video: Pramia Plastic Oy:n Marko Mäkinen on menestynyt tekemällä asioita, jotka kiinnostavat häntä

YrittäjyysArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet