Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Det riksomfattande företagarpriset 2023: Att bevara självständigheten är en viktig fråga för Mikko Nevalainen på Ouneva Group

7.10.2023

Företaget Ouneva startade 1972 som tillverkare av kabelanslutningar. Idag har företaget vuxit till koncernen Ouneva Group som består av åtta företag och är en internationell kontraktstillverkare för industrin. Att behålla beslutanderätten inom företaget har gjort det möjligt att utveckla företaget på ett smidigt sätt och i enlighet med den egna visionen.

”Ouneva har varit ett självständigt familjeföretag i 50 år och så ser jag oss också under de kommande 50 åren”, säger Mikko Nevalainen, verkställande direktör för Ouneva Group.

”Jag skulle inte under några omständigheter vilja ge upp självbestämmanderätten i vårt företag, vilket man i börsnoterade företag ofta tvingas göra. När det gäller företagandet är det mycket viktigt för mig att vi är fria att handla och utveckla företaget enligt vår vision.”

Företagaren litar på den professionella ledningen

Ouneva Group är kontraktstillverkare med verksamhet inom plast-, metall- och elektronikindustrin och produktion av elektroniska system. Ouneva Group består av åtta separata företag som är självständiga verksamhetsenheter. Varje företag inom Ouneva Group har sin egen operativa ledning.

Även om Nevalainen vill hålla företaget i familjens händer litar han på den professionella ledningen.

”En persons tid och yrkeskompetens räcker inte till allt när företaget växer till en viss storlek. En företagare som försöker styra ett för stort arbetsområde kan i själva verket utgöra ett hinder för tillväxt.”

Ouneva Group har vuxit och utvecklats med hjälp av sin goda kundkrets.

”Dessutom har vi gjort några framgångsrika företagsförvärv som förstås har lett till en ökad omsättning och fler arbetstillfällen i Norra Karelen. Vi är för närvarande en av de största arbetsgivarna i regionen.”

För Nevalainen lever visionen om ett slutligt Ouneva Group hela tiden. ”Vi försöker hitta tekniker som vi själva inte ännu har eller intressanta företag som vi skulle kunna köpa.

Andra generationens företagare bör ha en självklar plats

Ouneva Group grundades 1972 som tillverkare av kabelanslutningar. Företaget grundades av Mikko Nevalainens far Heikki. Finns det några särskilda utmaningar när det gäller att vara den andra generationens företagare?

”Den andra generationens företagare fortsätter grundarens arbete och bör ha en självklar plats. Själv upplever jag att arbetet uppskattas högt eftersom jag har varit med i verksamheten sedan jag var tolv år gammal, och har sett från vilka utgångspunkter vi har startat.

När det gäller Mikko Nevalainens plats har det gått bättre än bra att försvara den. Idag är Ouneva Group en mycket lönsam koncern och en betydande arbetsgivare med försäljning till över 40 länder.

Företagarpriset innebär för Nevalainen ett erkännande av det långvariga arbete som hans föräldrar Heikki och Liisa på sin tid startade. ”Det känns riktigt bra och vittnar om att vi har gjort många saker rätt. Samtidigt är det ett erkännande av hela vår personal för ett väl utfört arbete.”

Ouneva Group

  • Grundat: 1972

  • Huvudägare: Familjen Nevalainen

  • Verkställande direktör: Mikko Nevalainen

  • Hemort: Tuupovaara

  • Antal anställda: 710

  • Omsättning: 132 mn euro (2022)

  • Rörelseresultat: 15 mn euro (2022)

Video: Att bevara självständigheten är en viktig fråga för Mikko Nevalainen på Ouneva Group

FöretagandeArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor