Hyppää sisältöön
Yritysasiakkaat
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Elämä veneellä vapauttaa arjesta

Elämä veneellä vapauttaa arjesta

8.7.2019

Veneily on Anne Isotalolle elämäntapa – erottamaton osa rakasta arkea ja juhlaa. Nuorena hankittu harrastus on kantanut läpi vuosien ja opettanut tuntemaan meren oikut.

Tasaiseksi hioutunut, auringon kuumaksi käristämä kallio piknikviltin alla. Ympärillä luonnon kauneus kaikissa muodoissaan: sateet, sumut, myrskyt ja ukkoset; paahteiset päivät, auringonlaskut ja tyyni vesi. Siitä on Anne Isotalon unelmakesä tehty.

Rantojen äärellä lapsuutensa viettäneelle Annelle meri on aina ollut tärkeä elementti, mutta veneilyharrastuksen myötä siitä tuli elämäntapa. Nyt, yli kolmekymmentä vuotta ensimmäisen purjehdusreissun jälkeen, Annen vapaa-aikaa rytmittävät purjevene, moottorivene ja meren äärellä sijaitseva mökki.

Rakkautta ensi purjehduksella

Mitenköhän tuo nuori mies pärjää veneen ohjaksissa? Sitä parikymppinen Anne pohti hypätessään tuoreen poikaystävän veneeseen. Hän ei ollut koskaan ennen veneillyt ja oli täysin riippuvainen toisesta. Miehen merenkäyntitaidot tekivät kuitenkin vaikutuksen – ja niin sekä hän että vene jäivät Annen elämään pysyäkseen. Matkan varrella veneen koko ja perhe ovat kasvaneet.

– Nuorempana vietimme kaiken vapaa-ajan merellä vapusta lokakuulle. Lapset eivät varmaan edes tienneet, että viikonloppua ja lomaa voi viettää muuallakin kuin purjeveneessä, Anne nauraa.

Nykyisen purjeveneensä Anne ja hänen miehensä omistavat yhdessä kahden muun pariskunnan kanssa. Jokaisen kesäloman aloittaa perinteeksi vakiintunut purjehdusmatka Hankoon, josta suunnataan kohti Saaristomerta ja Tukholman saaristoa. Veneellä vietetty aika on sopivaa vastapainoa kiireiselle työlle projektijohtajana.

Maalaisjärki kantaa vesillä

Veneillessä ei kaikki aina mene kuin Strömsössä. Kerran Annen teini-ikäinen poika vietti yötä purjeveneessä, kun joku ajoi poijuköyden yli ja vene rysähti rantaan. Perhe on myös tarvinnut meripelastajien apua, kun risteilijältä tullut yllätysaalto heitti ankkuroidun veneen karille.

– Jos merellä tulee jokin akuutti tilanne, sitä on aika yksin. Turvallisuudesta huolehtiminen on kaiken a ja o, Anne toteaa.

Veneen ja sen kyydissä matkustavien turvaamiseksi on hyvä olla vene- ja tapaturmavakuutus kunnossa. Merihädän sattuessa Meripelastusseuran maksullinen Trossi-palvelu auttaa hinaamaan veneen ja miehistön turvaan.

Olennaista on myös ennakointi. Veneen katsastuksessa tarkistetaan, että tarvittavat turvallisuuteen liittyvät asiat, esimerkiksi palosammuttimet, pelastusliivit ja heittoliinat, ovat kunnossa. Kaikista tärkeintä on kuitenkin käyttää maalaisjärkeä.

– Säätä ei kannata uhmata. Ukkosen yllättäessä on parempi muuttaa aikatauluja kuin riskeerata salaman iskevän mastoon

Elämäntapana saaristo

Purjehdusreissuilla Anne perheineen suuntaa mieluiten Turunmaan, Ahvenanmaan ja Tukholman saaristoon. Vaihtelua tuovat erilaiset kohteet: veneillessä ulottuvilla ovat niin isot kaupungit kuin pienet, myrskyjen pieksemät pikkusaaretkin luonnonsatamineen. Vierassatamaan pitää päästä ainakin silloin, kun tarvetta on suihkulle, pyykinpesulle tai kaupassakäynnille.

Veneessä asuminen, ulkoilu ja uusien ihmisten tapaaminen kuuluvat olennaisena osana elämäntapaan. Illan pimetessä veneen kannella istuskellessa on aikaa tehdä tuttavuutta muiden veneilijöiden kanssa. Ainoa yhdistävä tekijä on veneily.

– Kukaan ei tiedä kenenkään taustoja. Se, missä ihmiset ovat töissä tai asuvat on täysin toisarvoista. On vain tämä ilta ja tämä hetki, Anne kuvaa.

Lasten lennettyä kotoa pitkät purjehdukset ovat vaihtuneet yhä useammin mökiltä moottoriveneellä vesille tehtäviin pyrähdyksiin. Meren äärelle Anne on silti pakko päästä, tuli mikä tuli.

– Joku vapauden tunne siinä viehättää, kun tajuaa että tämä kapea Suomenlahti on yhteydessä kaikkiin muihin maailman meriin. Lisää siihen fiilikseen vielä auringon kimallus veden pinnalla ja liplatuksen ääni, niin muuta terapiaa ei tarvitse.

Tutustu Fennian venevakuutuksiin.

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja