Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Nainen nousee rekan kyytiin.

Mitä, jos kuitenkin jotain sattuu? Tässä syyt, miksi yrittäjän kannattaa ottaa tapaturmavakuutus työ- ja vapaa-ajalle

13.5.2024

Ennakointi on järkevää riskienhallintaa. Se korostuu etenkin yrittäjien kohdalla, sillä yrittäjän työkyky vaikuttaa paitsi hänen omaan toimeentuloonsa myös yrityksen arkeen. Pahimmillaan koko yritystoiminta voi keskeytyä, jos yrittäjälle sattuu vakava työtapaturma.

Tapaturmavakuutuskeskus TVK:n tilastojen mukaan vapaaehtoisesti itsensä vakuuttaneille yrittäjille sattui viime vuonna 5 000 työtapaturmaa. Näistä 4 500 oli työpaikkatapaturmia ja 500 tapaturmaa syntyi kodin ja työpaikan välisillä matkoilla. TVK muistuttaa, että vain osa yrittäjille sattuneista työtapaturmista näkyy sen tilastoissa.

Yrittäjän tapaturma, grafiikka

Tuhansista onnettomuuksista huolimatta iso osa yrittäjistä jättää itsensä kuitenkin vakuuttamatta. Yrittäjä ei kuulu pakollisen työajan vakuutuksen piiriin, vaan hänen on itse huolehdittava tapaturma- ja ammattitautiturvasta. Toisin on palkansaajien kohdalla.

– Syyt ovat erilaisia, miksi vakuutusta ei oteta. Osa ajattelee, ettei heille satu mitään. Osa puolestaan haluaa säästää joka paikassa rahaa. Ja kolmanneksi, osalla liiketoiminta on vähäistä tai he ovat sivutoimisia yrittäjiä, ja vakuutusturva on hoidettu muuta kautta, listaa Fennian lakisääteisten henkilövakuutusten tuotepäällikkö Mikko Malmström.

Miksi yrittäjän kannattaa ottaa tapaturmavakuutus työ- ja vapaa-ajalle?

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus antaa turvan nimensä mukaisesti tapaturmia ja ammattitauteja vastaan.

Esimerkiksi tamperelaisen TavaraTaxin yrittäjä Ville Mäkinen on puhunut voimakkaasti tapaturmavakuutuksen puolesta niin työ- kuin vapaa-ajalle.

Malmström muistuttaa, että pelkkä työajan tapaturmavakuutus ei korvaa kotona sattuvia vahinkoja. Se on selkeä rajanveto, vaikka yrittäjä tekisi kotona töitä. Näin ollen tapaturmavakuutus kannattaa laajentaa koskemaan myös vapaa-aikaa.

– Yrittäjät ovat muutenkin aika aktiivisia ja silloin vapaa-ajalla sattuu tapaturmia. Vakuutuksessa ei ole urheilurajoituksia, joten se on hyvä turva, hän kertoo.

Onko tapaturmavakuutuksen ottamiselle mitään rajoituksia?

Ei ole. Yrittäjällä pitää olla voimassa vain lakisääteinen YEL-vakuutus.

Mitä kaikkea tapaturmavakuutus kattaa?

Korvaukset perustuvat yrittäjän määrittelemään YEL-työtuloon. Työ- ja vapaa-ajalle otettu tapaturmavakuutus korvaa muun muassa tapaturmista ja ammattitaudeista aiheutuvat hoitokulut. Sen lisäksi yrittäjälle maksetaan päivärahaa, tarvittaessa tapaturmaeläkettä, korvausta pysyvästä haitasta ja hänet voidaan kouluttaa uuteen ammattiin.

– Kannattaa ottaa huomioon, että sairastumisia tapaturmavakuutus ei korvaa. Sitä varten yrittäjä tarvitsee lisäturvan Terveyden turva -sairauskuluvakuutuksesta, Malmström sanoo.

Mistä muodostuu tapaturmavakuutuksen hinta?

Vakuutusmaksun perusteena käytetään YEL-työtuloa. Lisäksi hintaan vaikuttavat toimialaan ja ammattiluokkaan liittyvät riskit.

Vakuutusmaksu on kokonaan vähennyskelpoinen yrityksen verotuksessa.

Lue lisää

YrittäjyysYrityksen vakuutuksetYrittäjän vakuutuksetArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet