Vinkit yrittäjälle: Keskeytyykö yritystoiminta, jos joku näistä tapahtumaketjuista toteutuu?
5.9.2024
Yrittäjien on syytä varautua etukäteen odottamattomiin tilanteisiin, jotka voivat pahimmillaan keskeyttää yritystoiminnan pitkäksi aikaa. Yrityksen kassa on kovilla, jos kulut juoksevat, mutta tulot romahtavat.
Yrittäjän tärkein tehtävä on varmistaa liiketoiminnan jatkuvuus kaikissa tilanteissa. Varautumissuunnitelmassa voi kysyä itseltään seuraavat kysymykset:
1. Mitä tapahtuu, jos yrityksen toimitiloja ei voi käyttää tai tärkeä omaisuus vahingoittuu? Esimerkiksi tulipalon takia.
2. Miten käy, jos kriittisen liikekumppanin, kuten alihankkijan, toiminta keskeytyy?
3. Kuinka riippuvainen olet yksittäisen avainhenkilön työpanoksesta? Mitä, jos hän on tilapäisesti työkyvytön?
Fennian tuotepäällikkö Susanna Laakkonen sanoo, että korona opetti yrityksiä tekemään varautumissuunnitelmia mahdollisten toiminnan keskeytysten varalta. Yksi varautumisen keinoista ovat erilaiset keskeytysvakuutukset.
Minkälaisia keskeytysvakuutuksia Fennialla on tarjota yrityksille?
Yleisin on omaisuuskeskeytysvakuutus. Sen lisäksi Fennia tarjoaa riippuvuus- ja tapaturmakeskeytysvakuutusta.
Mitä omaisuuskeskeytysvakuutus korvaa?
Nimensä mukaisesti omaisuuskeskeytysvakuutus auttaa tilanteissa, jos yrityksen toiminnan kannalta tärkeälle omaisuudelle sattuu esinevahinko.
Korvauksen edellytyksenä on, että omaisuus on vakuutettu keskeytyksen varalta ja että keskeytys on suora seuraus esinevahingosta, joka korvataan keskeytysvakuutukseen liitettyjen omaisuusvakuutusehtojen perusteella.
– Vakuutetun omaisuuden ja keskeytyksen turvat ovat siis sidoksissa toisiinsa, Laakkonen kiteyttää.
Keskeytysvakuutuksiin voidaan sisällyttää seuraavat asiat: keskeytysvakuutuskate, suppea keskeytysvakuutuskate, henkilöstökulut, ylimääräiset kulut tai näiden yhdistelmä.
– Keskeytysvakuutuskate on liiketoiminnan tuotto, jossa liikevaihdosta on vähennetty materiaali- ja palvelukulut. Ylimääräiset kulut ovat puolestaan kuluja, joita ei olisi syntynyt liiketoiminnan jatkuessa normaalisti. Esimerkiksi tilapäisistä toimitiloista, ylimääräisistä muutoista tai ylitöistä aiheutuneet kulut, Laakkonen listaa.
Muista tämä keskeytysvakuutuksista
Yrittäjän tärkein tehtävä on varmistaa liiketoiminnan jatkuvuus. Keskeytysvakuutukset ovat yksi tärkeä keino varautua, jos jotain odottamatonta tapahtuu.
Lue lisää keskeytysvakuutuksistaMitä riippuvuuskeskeytysvakuutus tarkoittaa?
Riippuvuuskeskeytysvakuutus koskee olosuhteita, kun liikekumppanin toiminta keskeytyy esinevahingon takia ja lamaannuttaa samalla oman yrityksen liiketoiminnan. Esinevahinko voi kohdistua kumppanin irtaimistoon tai toimitiloihin.
– Korvauksen edellytyksenä on, että liikekumppani on erikseen nimetty vakuutuskirjassa. Liikekumppani voi olla vakuutuksen ottajaan suorassa liikesuhteessa oleva tavarantoimittaja, alihankkija tai asiakas, Laakkonen sanoo.
Riippuvuuskeskeytysvakuutuksessa turva on yleensä suppeampi kuin omaisuuskeskeytysvakuutuksessa.
Miksi tapaturmakeskeytysvakuutus on tärkeä?
Tapaturmakeskeytysvakuutuksesta korvataan tilanteita, jotka johtuvat yrityksen palveluksessa olevan henkilön tapaturmaisesta työkyvyttömyydestä. Henkilön täytyy olla vakituisessa työsuhteessa ja keskeytysvakuutettuna.
Korvausta maksetaan enintään kolmen kuukauden ajan. Maksimisumma on 3 000 euroa kuukaudessa.
Mitä vakuutuksista kannattaa huomioida?
Laakkosen mukaan keskeytysvakuutuksen tarve riippuu yritystoiminnasta. Jos tuotantotiloja- tai -laitteita on hankala korvata, omaisuuskeskeytysvakuutus voi olla tärkeä turva.
– Tapaturmakeskeytysvakuutus voi olla hyvä niille yrityksille, joiden toiminta keskeytyisi tai hidastuisi kriittisesti avainhenkilön poissaolon takia. Jos taas yrityksen toiminta on oleellisesti riippuvainen tietystä alihankkijasta, riippuvuuskeskeytysvakuutus voisi olla tarpeellinen, hän jatkaa.
Korvaako keskeytysvakuutus tilannetta, jossa toiminta keskeytyy kyberhyökkäyksen takia?
Ei korvaa. Sitä varten yritys tarvitsee tietoturvavakuutuksen.
Esimerkiksi Fennian tietoturvavakuutuksen avulla yritys varautuu kuluihin ja minimoi vahinkoja, joita syntyy haittaohjelmista, palvelunestohyökkäyksistä, tietovarkaudesta tai inhimillisistä virheistä.
Lue lisää, mitä tietoturvavakuutus voi korvata ja mitä tarkoittaa tietoturva-apu 24 h.
Varaa aika verkkotapaamiseen