Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Varaudu verkkorikollisten hyökkäyksiin
Tietoturvavakuutus

Varaudu verkkorikollisten hyökkäyksiin: Fennian tietoturvavakuutus on vahva keino puolustautua

9.2.2024

Tietoturva on jokaisen yrityksen riskienhallinnan kulmakiviä. Pienimmätkin yritykset ovat nimittäin alttiita verkkorikollisten hyökkäyksille.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on listannut pk-yrityksiä koskevat yleisimmät uhat verkossa. Ne ovat tietojenkalastelu, haittaohjelmat ja kiristyshaittaohjelmat. Kyberturvallisuuskeskus tekee haittaohjelmista kuukausittain tuhansia havaintoja.

Tietoturva, grafiikka

Uhkia vastaan voi varautua automaattisilla päivityksillä, varmuuskopioilla ja monivaiheisella tunnistautumisella. Toimenpiteet eivät välttämättä vielä riitä.

Fennian asiakaspäällikön Eija Sihvosen mukaan pk-yritykset ovat suojautuneet verkkohyökkäyksiltä joko hyvin tai hyvin huonosti. Tilastokeskuksen tietojen perusteella vain kolmasosa yrityksistä on ottanut tietoturvauhkien varalle vakuutuksen.

– Osa yrittäjistä kokee, etteivät nämä asiat kosketa heitä. Riski ulottuu kuitenkin kaikkiin, jotka käyttävät tietokoneita tai mobiililaitteita, hän kiteyttää.

Pahimmillaan tietojenkalastelu voi pysäyttää jopa koko yrityksen toiminnan ja aiheuttaa myös asiakkaille vahinkoa.

Mikä on tietoturvavakuutus?

Fennian tietoturvavakuutuksen avulla yritys varautuu kuluihin ja minimoi vahinkoja, joita syntyy haittaohjelmista, palvelunestohyökkäyksistä, tietovarkaudesta tai inhimillisistä virheistä. Haittaohjelma voi olla esimerkiksi yrityksen omassa tai ulkoistetun palveluntoimittajan tietojärjestelmässä.

Mitä tietoturvavakuutus korvaa?

Tietoturvavakuutus korvaa vakuutusehtojen mukaisessa laajuudessa taloudellisia vahinkoja, joita verkkorikolliset ovat aiheuttaneet. Peruspaketin lisäksi tarjolla on myös lisäturva.

Kustannuksia syntyy muun muassa vahingon torjunnasta, tietojen ja ohjelmistojen palauttamisesta, viranomaisilmoituksista ja -selvityksistä, mahdollisesta liiketoiminnan keskeytyksestä, kolmannen osapuolen esittämistä vahingonkorvausvaateista, mainehaittojen korjaamisesta sekä uusista it-laitteista.

Mikä on tietoturva-apu 24 h?

Yritys voi soittaa tietoturva-apuun, kun sillä on tietoturvavakuutus. Asiantuntijat antavat apua ympäri vuorokauden. He tekevät yrityksen puolesta vahinkoilmoituksen, alkavat selvittää vahingon syytä ja tekevät toimenpiteitä liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

Minkä kokoisille yrityksille palvelu on tarkoitettu?

Kaikki yritykset koosta riippumatta voivat hakea tietoturvavakuutusta Fenniasta. Eija Sihvonen sanoo, että yksinyrittäjät ovat kaikkein haavoittuvimpia hyökkäyksille.

Vakuutuksen hinnoitteluun vaikuttavat muun muassa yrityksen liikevaihto ja toimiala.

Miten tietoturvavakuutus on auttanut?

Sihvonen kertoo esimerkin. Yrityksen tietojärjestelmään tehtiin tietomurto, jonka seurauksena henkilöasiakkaiden rekisteri pääsi verkkorikollisten käsiin. Rekisterissä olivat henkilöiden nimet, henkilötunnukset, osoitteet ja puhelinnumerot.

Fennian tietoturva-apu otti vahinkoilmoituksen vastaan ja ohjasi tapauksen lakimiespalveluun. Se selvitti asiakasyrityksen lain mukaisen vastuun ja opasti lakisääteisten ilmoitusten tekemisessä. Tietoturvapalvelu tutki myös tietomurron, analysoi tilanteen ja teki tarvittavat toimet vahinkojen rajoittamiseksi sekä tietojärjestelmän palauttamiseksi ennalleen.

Tietovuodosta kärsineet henkilöt vaativat myöhemmin vahingonkorvauksia yritykseltä ja asia eteni oikeuteen. Fennian kumppanina toimiva asianajotoimisto hoiti oikeusprosessin ja puolusti asiakasyritystä oikeudessa. Jos oikeus olisi määrännyt yritystä maksamaan vahingonkorvauksia, ne olisi korvattu vakuutusehtojen mukaisesti.

Ketkä ovat Fennian kumppaneina palveluntuottajina?

Elisa ja kyberturvayhtiö Nixu.

Lue lisää

YrittäjyysYrityksen vakuutuksetYrittäjän vakuutuksetArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet