Hyppää sisältöön
Nainen hymyilee kahvilassa.

Kesätyöntekijät tulevat: Yrittäjä, kiinnitä huomio näihin vakuutuksiin

30.4.2024

Tuhannet kesätyöntekijät aloittavat työt touko-kesäkuussa. Osalle nuorista kokemus voi olla ensimmäinen työelämässä. Myös osa yrittäjistä palkkaa ensimmäistä kertaa kesätyöntekijän.

Yrittäjän kannalta tärkeintä on perehdyttää kesätyöntekijät huolella työtehtäviinsä. Näin vältytään turhilta työtapaturmilta. Nuorille 15–19-vuotiaille työntekijöille sattuu kesäkuukausina keskimäärin noin 1 400 työtapaturmaa. Onneksi suurin osa tapaturmista on lieviä.

– Jos perehdytys on puutteellinen, niin riskit onnettomuuksista kasvavat, kiteyttää Fennian vahinkopalvelujen palvelujohtaja Laura Lackman.

Hänen mukaansa yrittäjän pitää huomioida palkkaustilanteessa myös työntekijöiden vakuuttaminen. Yksi vakuutus on pakollinen, mutta samalla on syytä miettiä muita tärkeitä vapaaehtoisia vakuutuksia työntekijän ja yrityksen turvaksi.

Mikä vakuutus on pakollinen, kun yrittäjä palkkaa kesätyöntekijän?

– Työnantajan on otettava työntekijälle työtapaturma- ja ammattitautivakuutus, joka on voimassa työajalla. Se on Suomessa varsin kattava. Vakuutus on turva työtä tehdessä, työmatkalla ja työntekoon liittyvissä olosuhteissa sattuvien tapaturmien varalle, Lackman sanoo.

Miten pitää toimia, jos yksinyrittäjä palkkaa kesätyöntekijän ensimmäiseksi työntekijäksi?

– Tärkein asia on arvioida etukäteen, kuinka kauan kesätyöntekijä on töissä ja paljonko hänelle maksetaan palkkaa. Jos yrityksen työntekijöilleen maksama palkkasumma ylittää 1 500 euroa kalenterivuodessa, täytyy yrittäjän vakuuttaa työntekijänsä pakollisella työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksella. Vakuutus voi olla voimassa jo ennen työntekijän aloituspäivää, sillä vakuutusmaksu ei perustu vakuutuksen voimassaoloaikaan, vaan maksettuihin palkkoihin, Lackman kertoo.

Työeläkevakuutusta (TyEL) ei pidä myöskään unohtaa. TyEL-vakuutus on otettava työntekijöille, kun työntekijän kuukausipalkka on yli 65,26 euroa kuukaudessa, ja hän on 17–68-vuotias.

Mitä tapahtuu, jos yrittäjä ei muista ottaa tapaturmavakuutusta työntekijälle?

– Vakuutus tulee olla voimassa heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Takautuvasti vakuutusta ei ole mahdollista saada voimaan. Työntekijä on kyllä vakuutettu Tapaturmavakuutuskeskuksen TVK:n kautta myös niiltä päiviltä, kun työnantaja ei ole ottanut työntekijälle vakuutusta. Vakuuttamattomalta ajalta on suositeltavaa olla itse yhteydessä TVK:hon, jotta voi minimoida laiminlyöntimaksun suuruuden.

Mitkä ovat tärkeimmät vapaaehtoiset vakuutukset, jotka olisi hyvä ottaa kesätyöntekijälle?

Ensinnäkin Lackman suosittelee kartoittamaan, ovatko yrityksen toimintaan liittyvät vakuutukset, kuten vastuuvakuutukset ajan tasalla. Kesätyöntekijät kuuluvat yrityksen vastuuvakuutuksen piiriin automaattisesti.

Hän kehottaa yrittäjiä pohtimaan, pitäisikö lakisääteistä työtapaturmavakuutusta laajentaa koskemaan myös vapaa-aikaa. Vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen lisäksi sairauden hoitoa kattava sairauskuluvakuutus on erinomainen lisäturva työntekijälle. Näin kesätyöntekijä pääsee tarvittaessa ripeästi hoitoon ja on nopeammin työkykyinen.

Vakuutusturvan laajennus vapaa-ajalle poistaa epäselvyydet, jotka liittyvät etätöihin.

– Pakollisessa työtapaturmavakuutuksessa on rajattu voimakkaasti etätyössä tapahtuvia tapaturmia. Niiden täytyy liittyä varsinaiseen työhön. Jos esimerkiksi kahvitauolla kompastuu lattialla olevaan tavaraan ja nilkka nyrjähtää, niin se ei ole työstä aiheutuva tapaturma. Tässä asiassa yrittäjän kannattaa olla hereillä, Lackman huomauttaa.

– Lisäksi tietojen kalastelu lisääntyy kesällä. Kesätyöntekijän perehdytys on kaiken a ja o, mutta samalla yrittäjän on hyvä varautua tietoturvauhkiin, hän jatkaa.

Tutustu Suomen Yrittäjien jäsenetuihinVaraa aika verkkotapaamiseen