Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Sisältöstudio
 • Jätteenkuljetus on yhteistyötä – tontin kunto taloyhtiön vastuulla

Jätteenkuljetus on yhteistyötä – taloyhtiön ja omakotiasukkaan vastuulla pitää tontti kunnossa

16.3.2023

Taloyhtiöillä ja muilla kiinteistöillä on vastuu pitää jätteidenkeräyspisteensä ja sinne kulku sellaisessa kunnossa, että jäteastioiden tyhjennykset on mahdollista tehdä turvallisesti ja sujuvasti. Erityisiä haasteita syntyy paksusta lumipeitteestä ja liukkaasta pihasta sekä liian täysistä jäteastioista ja ovien tuulihakojen puutteesta. Hyvin hoidettu piha on työturvallisuusnäkökulman lisäksi myös turvallinen ja sujuva talon asukkaiden käyttää.

Jäteautonkuljettaja saattaa tyhjentää työvuoronsa aikana satoja jäteastioita ja kivuta kymmeniä kertoja jäteautoon ja sieltä pois. Kuljettajan työturvallisuus kohenee jo mahdollisten kynnysten ja korkeiden askelmien poistamisella, kunnollisen valaistuksen varmistamisella ja ovien tuulihakojen asentamisella. Nämä toimenpiteet lisäävät työturvallisuuden lisäksi myös yleistä työnteon sujuvuutta.

”Ylipäätään esteetön ja turvallinen pääsy jäteautolta jätekatokselle olisi kyettävä takaamaan. Kulkureitille väärin pysäköity auto tai muu kulkuväline voi estää jätteenkeräyksen tai aiheuttaa ylimääräisen turvallisuusriskin”, muistuttaa lakisääteisen henkilövakuuttamisen johtaja Minna Niemi.

Pihojen asianmukaisesta kunnossapidosta etua niin jätekuljettajalle kuin asukkaille

L&T:n työturvallisuustilastojen perusteella jäteautonkuljettajien tapaturmia aiheuttavat yleisimmin erilaiset liukastumiset ja kompastumiset. Toinen merkittävä riski liittyy jäteastian siirtämiseen tai liian painavan jäteastian nostamiseen, mikä saattaa johtaa selkään liittyviin loukkaantumisiin.

Talviolosuhteet asettavat jätteenkuljetukselle aina erityisiä haasteita. Kulkureitit jäteastioille tulisi pitää vaihtelevissa talviolosuhteissa avoimena – niin ulkona kuin sisätiloissa. Tässä yhteydessä on huomioitava pihan lumiauraus, hiekoitus tai suolaus sekä jätetilojen liukkaat lattiat, jotka voi tarvittaessa pinnoittaa esimerkiksi kumimatolla.

Huomionarvoista on se, että kaikki nämä toimet lisäävät myös asukkaiden omaa turvallisuutta ja jätetilojen sujuvaa käyttöä.

”Jos haluaa aidosti mahdollistaa jäteautonkuljettajan turvallisen työpäivän, voi asukkaana miettiä asiaa jätekuljettajan näkökulmasta. Miten sinä itse selviäisit jäteastian kanssa piha-alueellanne? Näin ympäristön ja olosuhteiden aiheuttamat turvallisuushaasteet havaitsee aivan eri vinkkelistä, ja moneen asiaan pystyy onneksi myös itse vaikuttamaan”, havainnollistaa L&T:n Ympäristöpalveluiden työturvallisuuspäällikkö Tommi Kajander.

Vaihtelevat sääolosuhteet erityisenä haasteena

Sääolosuhteilla on suuri merkitys tapaturmien määrään, erityisesti silloin, kun sää vaihtelee tiuhaan. Katujen talvikunnossapidon laiminlyönti tuo haasteita muiden tiellä käyttäjien lisäksi myös ammatikseen katutilaa käyttäville.

Iso haaste ammattiliikenteelle ovat vaatimattomalla hoidolla olevat, tai täysin hoitamattomat tiet haja-asutusalueella. Talvikautena sään nopeat vaihtelut johtavat niiden osalta helposti todelliseen pääkallokeliin. Haastavimpia ajankohtia ovat yleensä kevättalvet, jolloin Suomessa on todella paljon tiestöä, jolla ajaminen raskaalla jäteautolla vaatii tarkkaa harkintaa ja arviointia siitä, voiko kohteiseen ylipäätään ajaa niin että auto pysyy tiellä ja kohteesta pääsee myös pois.

Yhtä lailla kuin jäteastialle johtava polku taloyhtiön pihalla, myös nämä tiet kaipaavat liukkauden torjuntaa.

”Olemme ohjeistaneet jäteautonkuljettajiamme niin, että terveyden menettämisen riskillä ei jäteastioita tyhjennetä. Erityisen vaikeissa ja riskialttiissa tapauksissa kuljettaja jättää asiakkaalle viestin siitä, mikä olosuhteissa oli sellaista, että astia jäi sillä kertaa tyhjentämättä. Astia tullaan tyhjentämään heti kun korjaava toimenpide on tehty, eli esimerkiksi korkea lumivalli poistettu jäteastian edestä”, selventää Kajander.

Jätekuljettajien lisäksi toinen ammattikunta, postinjakajat, käyttävät niin taloyhtiön piha-aluetta kuin yleisiä teitä lähes päivittäin. Myös heidän työturvallisuuteensa on piha-alueiden kunnossapidolla iso merkitys.

Kunnossapidosta säästäminen voi kääntyä lisäkuluiksi

Taloyhtiön tai muun kiinteistön omistajan kannattaa huomioida, että kunnossapidon laiminlyönnistä saattaa tulla lisäkuluja ylimääräisen jätekuljetuksen muodossa.

”Oman jätteenkeräyspaikan puutteet saattavat tuntua pieniltä asioilta, mutta ne kertautuvat kuljettajan työpäivässä. Meillä jokaisella on oikeus palata työstämme kotiin terveinä”, muistuttaa Niemi.

Taloyhtiön osalta kunnossapidon laiminlyönti voi tulla erittäin kalliiksi myös, jos esimerkiksi talon oma asukas tai vierailija liukastuu pihalla pahasti.

"Julkisuudessa on ollut viime aikoina esimerkkejä siitä, miten vakavat loukkaantumiset ovat tulleet taloyhtiön kustannettavaksi pihan hoidon laiminlyöntien vuoksi. Kyseessä on myös pihalla työtään tekevien henkilöiden huomiointi: jos jätehuoltoyhtiön työntekijä loukkaantuu pihalla, korvataan toki lääkäri- ja sairauspoissaolokulut työtapaturmavakuutuksesta, mutta poissaoloista aiheutuu aina myös muuta haittaa ja harmia, jota vakuutus ei korvaa.”, Niemi summaa.

Hyvin hoidetusta piha-alueesta hyötyvät kaikki

Hyvin hoidettu piha jätteenkuljettajan – tai posteljoonin – näkökulmasta on myös turvallinen ja sujuva talon asukkaiden käyttää. Ja tarvittaessa myös hälytysajoneuvon päästä perille.

”Eräs työnjohtajamme totesi erinomaisesti tilanteessa, jossa asiakas ei pitänyt siitä, että jouduimme pihan kehnon kunnossapidon vuoksi siirtämään astian tyhjennyspäivää: Jäteauton palveluita ei voine verrata ambulanssiin, mutta jos kohteeseen pitäisi juuri sillä hetkellä päästä ambulanssilla, niin voisi käydä yhtä onnettomasti kuin jäteauton vierailulle”, Kajander havainnollistaa.

Ohjeita taloyhtiöille ja muille kiinteistöille

 • Auraa lumet pikaisesti ja hiekoita kulkureitit riittävän leveältä

 • Muista puhdistaa lumet myös jäteastian pyörien alta

 • Sijoita jäteastia tai -katos mahdollisimman lähelle katutilaa

 • Varmista, ettei jäteastian siirtoreitillä ole kynnyksiä ja epätasaisuuksia tai liian pehmeää maata

 • Roskakatos ei ole varasto, vaan jätteiden säilytyspaikka

 • Laita jäteastiaan vain sinne kuuluvaa jätettä

 • Pidä jäteastioiden kannet kiinni, niin astioihin ei eksy tuhoeläimiä

 • Varmista, että jätekatoksen ovissa on tuulihaat

Lue lisää

TyöturvallisuusYrityksen vakuutuksetTyöntekijöiden vakuutuksetTiedoteKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet