Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Sähkön säästämisessä on hyvä muistaa myös siihen liittyvät riskit ja valita mahdollisimman tehokas säästötapa.

Yösähkön käyttämisessä hyvä huomioida sen riskit – näin valitset tehokkaimman tavan säästää sähköä

16.8.2022

Inflaatio ja erityisesti sähkön hinnan reipas kohoaminen ovat saaneet monet miettimään sähköenergian säästämistä. Yksi usein kuultu säästövinkki on yösähkön käyttö. Sähkön säästämisessä on hyvä muistaa myös siihen liittyvät riskit ja valita mahdollisimman tehokas säästötapa.

Yösähkön käytössä on riskinsä

Osassa sähkösopimuksista sähkön hinta on yöllä huomattavasti päiväsaikaa edullisempaa ja näin ollen sen hyödyntäminen esimerkiksi astian- tai pyykinpesukoneen käytössä tuntuu hyvältä ratkaisulta.

Yösähköllä voi säästää energialaskussa, mutta ei kannata unohtaa siihen liittyviä riskejä. Esimerkiksi palo- ja vuotovahingon sattuessa tuhot voivat olla merkittäviä, jos alkamista ei heti huomata. Asunnon rakenteiden kuivatus ja uuden keittiön asennus vuotovahingon jälkeen saattaa viedä viikkoja, jopa kuukaudenpäivät.

“Tämän vuoksi kotivakuutuksen suojeluohjeistukseenkin liittyy tiettyjen sähkölaitteiden osalta valvontavastuu. Käytännössä tämä ei tarkoita laitteen jatkuvaa vahtimista, vaan aitoa mahdollisuutta havaita sen toimintaan liittyvät ongelmat nopeasti niiden alkaessa. Esimerkiksi pyykinpesukoneen rikkoutuessa kosteusvahinkoriski kasvaa. Säästömielessä suosittelemme tällaisissa tapauksissa ehdottomasti muita tapoja kuin kyseisen laitteen käyttöä valvomatta”, sanoo Fennian vastaava asiantuntija Anne Salonen-Kakko.

Vuotovahingot ovat Fennialla toiseksi yleisin kotivakuutuksesta korvattava vahinko. Finanssialan tilastojen mukaan Suomessa sattuu päivittäin lähes 100 vuotovahinkoa.

Maksimisäästö mahdollisimman pienellä riskillä

Astian- tai pyykinpesukoneesta yökäytöstä saatava säästö on suhteellisen pieni.

”Kännyköiden ja muiden sähkölaitteiden lataaminen yöllä on hyvin yleistä niiden aiheuttamasta tulipaloriskistä huolimatta. Myöskään näiden laitteiden osalta yösähköstä saatava säästöhyöty ei ole kovinkaan merkittävä”, lisää Salonen-Kakko.

Tilastokeskuksen mukaan kotitalouden energiankulutuksesta jopa 2/3 kohdistuu asuintilojen lämmitykseen ja noin 15 % käyttöveden lämmitykseen. Sähkölaitteiden, valaistuksen ja ruuan valmistukseen kuluu yhteensä noin 13 % energiasta. Sähkösauna vastaa yksistään noin 5 % osuudesta.

Jos suurempia riskejä sisältäviä laitteita ei ole mahdollista valvoa yöaikaan, suosittelemme säästökohteiksi esimerkiksi näitä:

  • Sähkösaunan käytön vähentämistä

  • Lyhyempää aikaa suihkussa

  • Kylpyhuoneen lattialämmityksen käyttöä vain tarvittaessa

  • Huonelämpötilan laskua 20 asteeseen, makuuhuoneessa jopa vielä alhaisemmaksi

  • Sähkölämmityksen vaihtoa esimerkiksi maalämpöön

Nämä toimenpiteet ovat käytön näkökulmasta selvästi riskittömämpiä. Niistä saatava säästöhyöty on lisäksi iso, koska niiden osuus kotitalouksien sähkön kokonaiskulutuksesta on huomattavasti merkittävämpi kuin erilaisilla kodinkoneilla ja elektroniikkalaitteilla.

”Riskejä kannattaa aina miettiä suhteessa niiden tuomaan säästöhyötyyn”, summaa Salonen-Kakko.

KotivakuutusTiedoteKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet