Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Hyviä uutisia yrittäjille: Tässä on tärkeä muistilista vuodelle 2024
Nainen hymyilee.

Hyviä uutisia yrittäjille: Tässä on tärkeä muistilista vuodelle 2024

15.12.2023

Vuodenvaihde on perinteisesti muutosten aikaa. Uusi vuosi tuo muutoksia yrittäjien ja yritysten lakisääteisiin maksuihin, verottomiin korvauksiin sekä luontoisetuihin. Samalla on hyvä hetki käydä läpi vakuutusten kattavuus. Kokosimme yhteen yrittäjälle tärkeimmät muistettavat asiat.

Fennian asiakaspäällikkö Piritta Hämäläinen korostaa, että yrittäjän on syytä päivittää yrityksensä tiedot aina, kun liiketoiminnassa on tapahtunut isompia muutoksia. On kyse sitten toiminnan laajentumisesta tai supistumisesta.

– Nykyään yritystoiminnan vakuutukset on onneksi rakennettu helppohoitoisiksi. Pienempien yritysten vakuutusturva pysyy ajan tasalla, kun tunnusluvut, kuten liikevaihto ja henkilöstön lukumäärä, löytyvät päivitettyinä vakuutustiedoista, hän kertoo.

Jääkö jotain viivan alle? Mieti verotusta

Suurin osa yrityksistä päättää tilikautensa vuodenvaihteessa. Hämäläisen mukaan silloin on oikea hetki miettiä ratkaisuja, joiden avulla on mahdollista vähentää yrityksen verotettavaa tuloa, parantaa yrittäjän eläketurvaa ja sitouttaa työntekijöitä.

– Esimerkiksi ryhmäeläkevakuutus on yksi parhaimmista sitouttamismekanismeista. Vakuutukseen voi määritellä erilaisia ryhmiä ja mittareita. Se on verotuksellisesti erittäin hyvä tuote, Hämäläinen sanoo.

– Suosittelen myös panostamista työntekijöiden hyvinvointiin. Henkilöstön hyvinvoinnin turvaamiseen liittyvät ratkaisut ovat saaneet suuren suosion, ja niillä on positiivinen vaikutus ammattitaitoisen henkilökunnan houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi, hän jatkaa.

Samassa yhteydessä yrittäjän on syytä käydä läpi sosiaaliturvansa kattavuus. Lakisääteisen YEL-vakuutuksen ohella on olennaista huomioida vapaaehtoisten vakuutusten turva muun muassa sairastumisen varalle. Lisäksi on tärkeää varautua etukäteen odottamattomiin tilanteisiin, jotta oma ja perheen toimeentulo on turvattu. Tällaisia tilanteita voivat olla vakava sairaus tai kuolema. Henkivakuutustuotteet tarjoaa Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennia.

Mikä on yrityksen tietoturvan taso?

Yrittäjät pitävät yleensä vakuutuksensa ajan tasalla koneiden, laitteiden, toimitilojen ja muun irtaimiston osalta, mutta tietoturvassa on paljon aukkoja.

Hämäläisen mukaan vain harva pienempi yritys on varautunut verkkorikollisia vastaan millään tavalla.

– Hyökkäysten määrä on lisääntynyt hurjasti. Kaikki tietokoneella töitä tekevät ovat potentiaalisia kohteita. Kuulen monesti, että it on ulkoistettu, mutta vastuuta ei voi ulkoistaa. Jos toiminta keskeytyy verkkohyökkäyksen seurauksena, perinteisestä keskeytysvakuutuksesta ei ole apua. Silloin tarvitaan erillistä tietoturvavakuutusta, hän muistuttaa.

YEL-maksu ei muutu, mutta rajat liikkuvat

Lakisääteinen YEL-maksu säilyy samana kaikissa ikäluokissa, mutta YEL-työtulon ala- ja ylärajaan on tullut muutoksia. Lisäksi työttömyyskassaan liittymisen alaraja nousee. YEL-työtulon rajat tarkastetaan vuosittain niin sanotulla palkkakertoimella. Voit katsoa muutokset oheisesta taulukosta.

Yrittäjän muistilista - taulukkograafi YEL

Työnantajien sivukuluissa iloisia uutisia

Työnantajien sivukulut laskevat vuonna 2024. Muutokset ovat maltillisia, mutta suunta on oikea. Vuoden 2024 luvut löytyvät niin ikään oheisesta taulukosta.

Yrittäjän muistilista - taulukkograafi Tyel

Verottomat korvaukset ja luontoisedut

Inflaatio on nostanut hintoja, joten kotimaan verottomien korvausten määrä nousee. Yli kymmenen tunnin työmatkalta kokopäiväraha on jatkossa 51 euroa. Lisäksi kilometrikorvaus nousee neljällä sentillä kilometriltä 57 senttiin.

Yrittäjän muistilista - taulukkograafi Muut muutokset

Lue lisää

YrittäjyysYrityksen vakuutuksetYrittäjän vakuutuksetArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet