Hyppää sisältöön
  Henkilöasiakkaat
 • Fennia
 • Henki-Fennia
 • Ohjeet
 • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Haaveena pyörillä kulkeva kesäkoti? Huomioi nämä asiat jos suunnittelet matkailuauton tai asuntovaunun vuokraamista

20.5.2019

Asuntoautolla tai -vaunulla liikkuessa ei tarvitse kytätä aikatauluja tai etsiä yöpymispaikkoja kaukaa – oma peti kun kulkee mukana. Matkailuajoneuvoa vuokratessa kannattaa kuitenkin huomioida muutama asia.

Varmista, että ajoluvat ovat kunnossa

Varmista ennen matkailuajoneuvon vuokraamista ajokorttisi kääntöpuolelta, millaisten ajoneuvojen ja yhdistelmien ajamiseen olet oikeutettu. Suurimmat matkailuautot saattavat vaatia kuorma-autokortin. Osa asuntovaunuista vaatii puolestaan BE-ajokortin.

Asuntovaunua vuokratessa on tärkeää tarkastaa yhdistelmän sallitut painot ja että autolla saa vetää vuokrattavaa vaunua.

Selvitä vakuutuksen kattavuus ja omavastuu

Tutustu vuokrausliikkeen vakuutusehtoihin ja tee sopimus aina kirjallisesti. Myös omavastuun poistaminen tai pienentäminen on suositeltavaa.

Vaikka tuttavan asuntoauto nököttäisi puoli kesää käyttämättömänä, on turvallisinta vuokrata kulkupeli vuokrausliikkeen tai -palvelun kautta. Jos auton kuitenkin lainaa tuttavalta tai sukulaiselta, on syytä sopia etukäteen, miten toimitaan jos jotakin sattuu. Onnettomuuden tai vahingon sattuessa omistajalle voi koitua kuluja sekä mahdollisia bonus- tai omavastuumenetyksiä.

Tutustu huolella kulkupeliin ja sen käyttöön

Vaikka asfaltti kuinka polttelisi kaasupolkimen alla, kannattaa vuokrattavaan ajoneuvoon tutustua huolella ennen lomalle ampaisemista. Pyydä huolellinen käyttöönopastus matkailuajoneuvon kaikkiin laitteisiin. Tarkista, että käyttöoppaat ovat saatavissa ja tee tarvittaessa muistiinpanoja. Treenaa ajamista alkuun esimerkiksi parkkipaikalla. Harjoittele erityisesti ruutuun peruuttamista

Matkailuajoneuvon vuokraajan muistilista:

 • Tarkista, että ajokorttisi oikeuttaa vuokrattavan kulkupelin kuljettamiseen

 • Jos olet vuokraamassa asuntovaunua, varmista, että autollasi saa vetää kyseistä vaunua, eivätkä painorajoitukset tule vastaan.

 • Tutustu huolella vakuutusehtoihin ja tee sopimus aina kirjallisesti. Omavastuun poistaminen tai pienentäminen on suositeltavaa.

 • Mikäli lainaat tai vuokraat matkailuauton tai -vaunun tuttavalta, sovi etukäteen kirjallisesti, miten toimitaan vahingon, onnettomuuden tai ilkivallan sattuessa.

 • Ilmoita vuokrausliikkeeseen lisäkuski, joka voi ajaa kulkuneuvoa hätätilanteen sattuessa.

 • Vuokraa samalla myös tarvittavat lisävarusteet, kuten astiat, pihakalusteet, grilli, vuodevaatteet ja kaasu.

 • Tutustu vuokrattavaan ajoneuvoon ja pyydä huolellinen opastus ajoneuvon laitteisiin. Tee tarvittaessa muistiinpanoja.

 • Treenaa ajamista ja peruuttamista rauhallisella paikalla tai parkkipaikalla ennen reissuun lähtemistä. Erityisesti äärimitat ja vaunun kanssa peräylitykset kannattaa tarkistaa.

 • Tarkista vakuutusehdot jos suunnitelmissa on lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle.

Lue lisää

AjoneuvotAutovakuutusLiikennevakuutusArtikkeliLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet