Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Opettajasta kahvilanpitäjäksi

Opettajasta kahvilanpitäjäksi

21.1.2020

Opettajana työskennellyt Henna Väänänen päätti laittaa elämänsä uusiksi ja mennä kohti sitä, mikä tuntui oikealta. Elämänmuutokset ovat vaatineet uskallusta, uudelleenkouluttautumista ja läheisten tukea.

Henna Väänäsen elämä oli hyvin erilaista vielä muutama vuosi sitten.

Henna asui Tampereella ja työskenteli uskonnon, historian ja filosofian opettajana. Ensimmäinen elämänmuutos tuli eteen, kun hän tapasi nykyisen aviopuolisonsa ja muutti rakkauden perässä Helsinkiin. Virkansa vuoksi Henna kulki ahkeraan pääkaupungin ja Tampereen väliä, kunnes pariskunnalle syntyi lapsia ja Henna jäi lasten kanssa kotiin. Tauko palkkatyöstä venyi äitiyslomaa pidemmäksi.

Kun Henna vuosien jälkeen palasi työelämään, vaihtui ala kokonaan uuteen. Uusi identiteetti löytyi, kun palo kahvilan pyörittämiseen syttyi.

“Tätä kohti mun täytyy mennä”

Ensimmäinen askel kohti piilevää unelma oli ravintolapäivä, jona Henna piti pop up -kahvilaa ystävän lifestyle-kaupan yhteydessä. Ravintolapäivä venyi.

– Päädyin pyörittämään kahvilaa siinä tilassa vuoden ajan. Tavallaan harjoittelin tulevaa varten, Henna muistelee.

Kahvilatyö tuntui heti omalta.

– Pidin siitä hirveästi. Ajattelin, että tätä kohti mun täytyy mennä.

Samaan aikaan Henna perheineen etsi uutta asuntoa, ja katseet olivat kääntyneet miehen lapsuuden maisemiin, Suomenlinnaan. Saarelle oli kuitenkin vaikea muuttaa, sillä suurin osa vuokra-asunnoista arvotaan halukkaiden kesken.

Kun myyntiin tuli vanha kiinteistö, joka oli ennen toiminut kauppana, onnenpotkua oli vaikea uskoa. Vapailla markkinoilla olevaan rakennukseen pääsi käsiksi ilman jonotusta.

– Mietin, että voiks tää olla todellista!

Väänäsen perhe osti osan kiinteistöä ja remontoi siihen sekä kotinsa että kahvilan.

“Yrittäminen jännitti”

Teologian maisteriksi valmistunut Henna kouluttautui uuteen ammattiin. Hän opiskeli leipuri-kondiittoriksi ammattiopistossa. Koulun kautta karttui kahvilan pyörittämiseen tarvittavia taitoja ja ymmärrystä ravintola-alan lainalaisuuksista.

Humanistia oman yrityksen perustaminen kuitenkin jännitti. Onneksi tukija löytyi läheltä.

– Mieheni kannustus rohkaisi minua lähtemään tälle tielle. Hän on ollut pitkään yrittäjänä ja osasi auttaa minua paperijutuissa. Tiesin, että voin aina kysyä häneltä apua.

Alkua helpotti jo olemassa oleva, miehen nimen alla toimiva yritys, jonka yhteyteen Hennan kahvila perustettiin. Näin säästyttiin ylimääräiseltä paperityöltä ja uuden kirjanpitäjän etsimiseltä.

Henna sai alaa vaihtaessaan osakseen myös epäileviä mielipiteitä.

– Jotkut ihmettelivät miksi en jatka opettajana. Heidän mielestään se olisi ollut helpompi tie, ja koulutukseni menisi hukkaan kahvilatyössä.

Pääosin kommentit olivat kuitenkin positiivisia.

– Kavereiden mielestä oman kahvilan perustaminen oli hieno asia. He tsemppasivat, ja osa on käynyt täällä jopa tiskaamassa kesällä, Henna nauraa.

“Karvat nousivat pystyyn”

Kun päätös kahvilan perustamisesta oli tehty ja kiinteistö löydetty, tarvittiin kahvilalle vielä persoonallinen nimi.

– Pähkäilin ja mietin, mikä nimi voisi olla. Halusin jotain omaa siihen.

Nimi löytyi Hennan suvun historiasta.

– Suvullani on Viitasaarella Silo-niminen maatila. Sieltä minulla oli mummoni taikinatiinu, jota ei enää käytetty. Puhuin ammattiopiston opettajalle tiinusta ja kysyin, mitä sille voisi tehdä.

Opettajan avulla Henna herätti mummon ruisjuuren uudestaan henkiin. Nyt juuresta syntyy taas ruisleipää, jota on silloin tällöin tarjolla Hennan kahvilassa.

– Karvat nousivat pystyyn, kun maistoin ensimmäisen kerran leipomaani mummon leipää!

Kahvilan nimeksi tuli Cafe Silo, suvun maatilan ja mummon leivän syntypaikan mukaan.

“Meidät on otettu hyvin vastaan”

Cafe Silo avasi ovensa vuoden 2018 alussa. Kahvilan sijainti Suomenlinnassa tuo oman mausteensa yrittäjän arkeen.

Opettajan ammattiin kuuluvat pitkät kesälomat ovat vaihtuneet työntekoon. Kesä on turistikohteessa sijaitsevalle kahvilalle kiireisin sesonki. Myös talven kävijämäärät ovat kasvussa.

– Suomenlinnassa käy vuodessa miljoona ihmistä, joten meillä on taattu asiakaskunta. Se tieto helpotti alkuun, kun mietin tuleeko tänne kukaan.

Cafe Silon henkilökuntaan kuuluu myös Anna, jonka Henna rekrytoi avukseen pyörittämään kahvilan arkea. Leipuri-kondiittorikoulussa tavanneet ystävykset jakavat keskenään työtaakan ja juttelevat leipomiseen ja kahvilan pyörittämiseen liittyvistä asioista.

– Usein kahvilassa on sellasia päivä että pärjäisin yksinkin, mutta välillä kauppatorille saattaa tulla esimerkiksi iso turistijahti, ja kahvilaan saapua kerralla paljon ihmisiä. Silloin on kiva, että toinenkin on töissä.

Turistien lisäksi myös paikalliset käyvät Hennan kahvilassa. Etenkin lounas on suosittu saarella työskentelevien taiteilijoiden ja hoitokunnan keskuudessa.

– Nautin kaikista eniten kantiksista. Tiedän jo ovelta, mitä he tulevat tilaamaan ja miten he juovat kahvinsa.

Suomenlinnan yhteisö on tiivis, ja kaikki työskentelevät yhteisen päämäärän eteen. Saaren toimijat järjestävät yhdessä tempauksia ja tapahtumia, joilla asiakaskuntaa houkutellaan paikalle. Henna saa apua markkinointiin hoitokunnalta, joka osallistuu esimerkiksi kahvilan some-näkyvyyden kasvattamiseen.

Kun Cafe Silon emäntä kävelee Suomenlinnan hiekkateillä, vastaantulijat moikkaava tuttua naamaa ja kyselevät kuulumisia.

– Tämä on kylämäinen yhteisö ja meidät on otettu hyvin vastaan, Henna iloitsee.

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet