Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Från lärare till caféägare

Från lärare till caféägare

21.1.2020

Läraren Hanna Väänänen bestämde sig för att göra en nystart i livet och gå i den riktning som kändes rätt. Omställningen krävde mod, ny utbildning och stöd av de närmaste.

Henna Väänänens liv var mycket annorlunda för några år sedan.

Henna bodde i Tammerfors och jobbade som lärare i religion, historia och filosofi. Hennes första förändring i livet kom av att hon träffade sin nuvarande make och följde kärleken till Helsingfors. På grund av sin tjänst pendlade Henna flitigt mellan huvudstaden och Tammerfors tills paret fick barn och Henna stannade hemma med dem. Avbrotten från lönearbete blev längre än moderskapsledigheten.

När Henna efter flera år återgick till arbetslivet, bytte hon bransch helt och hållet. Hon hittade sin nya identitet genom att hon blev inspirerad av att driva ett café.

“Det här är min väg”

Det första steget mot den spirande drömmen var restaurangdagen, då Henna hade ett pop up-café i sin väns lifestylebutik. Restaurangdagen drog ut på tiden.

– Jag drev café i den lokalen i ett år. På sätt och vis var det övning för det kommande, minns Henna.

Jobbet på café kändes rätt från början.

– Jag gillade det jättemycket. Det här vill jag göra, tänkte jag.

Samtidigt letade Henna och familjen efter en ny bostad och de hade fått upp ögonen för Sveaborg, där hennes man bott som barn. Men det är inte lätt att flytta till ön, eftersom största delen av hyresbostäderna lottas ut bland villiga hyresgäster.

När en gammal fastighet, som tidigare hade varit butik, blev till salu, var det svårt att tro att lyckan var framme. På den fria marknaden kunde man få tag på en byggnad utan att behöva köa.

– Kan det vara sant, tänkte jag!

Familjen Väänänen köpte en del av fastigheten och renoverade både ett hem åt sig och ett café i den.

“Spännande att bli företagare”

Henna som var utbildad teologie magister skaffade sig ett nytt yrke. Hon studerade till bagare-konditor på ett yrkesinstitut. På skolan fick hon färdigheter för att driva café och insikter i hur restaurangbranschen fungerar.

Humanisten var dock lite spänd inför att starta eget. Som tur var hade hon stöd nära.

– Min man sporrade och uppmuntrade mig att ta den här vägen. Han har varit företagare länge och kunde hjälpa mig med pappersexercisen. Jag visste att jag alltid kan fråga honom om råd.

Starten underlättades av att Hennas café kunde startas i det företagets namn som hennes man hade. På så sätt slapp de extra pappersarbete och att hitta en ny bokförare.

Henna fick också höra misstänksamma åsikter om bytet av bransch.

– En del undrade över varför jag inte fortsätter som lärare. De tyckte att det skulle ha varit lättare och att min utbildning går till spillo på ett café.

Men i huvudsak var kommentarerna positiva.

– Mina kompisar tyckte det var en fin sak att starta ett eget café. De hejade på mig och några har till och med varit här och diskat på sommaren, skrattar Henna.

“Jag fick gåshud”

När beslutet att starta ett café var klart och hon hade hittat en fastighet behövdes ännu ett personligt namn.

– Jag funderade och funderade på namnet. Jag ville att det skulle innehålla något av mig.

Namnet hittades i Hennas släkthistoria.

– Min släkt har en gård som heter Silo i Viitasaari. Därifrån har jag fått min mormors baktråg, som inte längre användes. Jag talade med läraren på yrkesinstitutet om tråget och frågade vad jag kan göra med det.

Med lärarens hjälp startade Henna sin mormors surdegsrot på nytt. Av surdegen blir det nu bröd igen, och ibland serveras det på Hennas café.

– Jag fick gåshud när jag smakade första gången på mormors bröd som jag bakat!

Cafét fick heta Cafe Silo efter släktgården och platsen där mormors bröd kommit till.

“Vi har fått ett fint mottagande”

Cafe Silo öppnade i början av 2018. Det att cafét är på Sveaborg ger en alldeles särskild krydda till företagarens vardag.

Läraryrkets långa sommarlov har bytts ut mot jobb. Sommaren är den livligaste säsongen på cafét, som ligger i ett turistområde. Men antalet besökare har ökat också vintertid.

– Sveaborg besöks av en miljon människor om året, så vi har garanterat kundunderlag. Den vissheten hjälpte i början, när jag funderade på om det kommer någon alls hit.

På Cafe Silo jobbar också Anna, som Henna rekryterat som hjälp för att få vardagen att rulla på cafét. Vännerna, som träffades på utbildningen till bagare-konditor, delar på arbetsbördan och pratar om bakning och att driva cafét.

– Ofta skulle jag klara mig ensam på cafét, men ibland kan det komma stora turistkryssare till Salutorget och en massa människor komma in på en gång på cafét. Då är det bra att vi är två på jobb.

Utöver turister går också Sveaborgsborna på Hennas café. Framför allt lunchen är populär bland konstnärer och personer i Sveaborgs förvaltning som jobbar på ön.

– Jag gillar speciellt våra stamkunder. Redan när de kommer in genom dörren vet jag vad de vill beställa och hur de vill ha sitt kaffe.

Sveaborg är en sammansvetsad gemenskap och alla jobbar för ett gemensamt mål. De som jobbar på ön organiserar tillsammans evenemang och tillställningar för att locka kunder. Henna får hjälp med marknadsföringen av förvaltningspersonalen, som till exempel ger cafét mer synlighet på sociala medier.

När värdinnan på Cafe Silo vandrar på grusvägarna på Sveaborg möter hon många bekanta som frågar hur det går.

– Det här är som ett bysamhälle och vi har fått ett fint mottagande, säger Henna glatt.

Lue lisää

FöretagandeArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor