Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Vägarna är hala på morgnarna – kontrollera att dina bildäck är i skick

Vägarna är hala på morgnarna – kontrollera att dina bildäck är i skick

25.10.2022

Hösten är redan här med kyliga morgnar samt våta och isiga vägar. Nu är det bäst att ta det lugnt och försiktigt i trafiken. Det är bra att kontrollera att bildäcken är i skick nu, så att de fungerar som de ska i överraskande situationer.

Hösten för med sig svalare nätter och på många platser går temperaturen redan under noll. Vägytan kan vara isig och hal i morgontrafiken. Det gäller att ta det lugnt och försiktigt på vägarna, vare sig du rör dig med bil, cykel eller till fots.

Fennias skadestatistik visar att antalet fordon som kör av vägen ökar betydligt efter september. Antalet avkörningar är störst i januari.

– På hösten och vintern finns det många faktorer som förklarar avkörningarna, såsom skicket på däcken, däckbyte vid rätt tid och förutseende körsätt. Förhållandena inverkar också mycket, såsom regn och den mängd vatten som finns på vägen, frosthalka, den första snön samt mörker och andra faktorer som inverkar på synligheten, säger direktör Mikko Pöyhönen som ansvarar för Fennias fordonsförsäkrings- och fordonsskadeärenden.

– Om man kör på hala vägar och inte ännu har vinterdäck blir bilens bromssträcka längre. Detta orsakar farliga situationer för dig själv, andra bilister och i synnerhet fotgängare.

Avkörningar 2012–2021, månatliga medeltal och 2022, index (100) = januari

Enligt Fennias statistik inträffar avkörningar särskilt under oktober–mars. I år har antalet avkörningar varit större än normalt i början av året på grund av väderförhållandena. Siffrorna i diagrammet anges i index (jämfört med genomsnittet i januari). Källa: Fennias statistik

Enligt Fennias statistik inträffar avkörningar särskilt under oktober–mars. I år har antalet avkörningar varit större än normalt i början av året på grund av väderförhållandena. Siffrorna i diagrammet anges i index (jämfört med genomsnittet i januari). Källa: Fennias statistik

Kontrollera att däcken är i skick och byt till vinterdäck om vädret förutsätter det

Enligt den nya vägtrafiklagen som trädde i kraft för två år sedan ska vinterdäck användas från november till mars om vädret eller väglaget förutsätter det. Slitbanans huvudspår på vinterdäck ska ha ett djup på minst 3 millimeter. På sommardäck ska huvudspårens djup vara minst 1,6 millimeter.

Däckens väggrepp beror på hur djupa huvudspåren är. Väggreppet kan försämras redan innan djupet når minimikravet i lagen. Om det är vatten eller snöslask på vägen är risken för att fordonet råkar ut för vattenplaning desto större, ju mer slitna däcken är.

– Du får byta till vinterdäck redan i oktober, om väglaget förutsätter det. Det är inte så att man måste vänta till november, säger Pöyhönen.

– Det är inte många som tänker på att vinterdäck ger skydd också på mycket våta vägar, eftersom spårdjupet är större på dem. Dubbar ger förstås ett bättre grepp på isiga vägar.

Pöyhönen säger att däckens väggrepp inte bara är viktigt i plötsliga risksituationer, som när en hjort dyker upp på vägen. Om man kör i en brant kurva i hög hastighet kan bilen få sladd om väggreppet inte är tillräckligt.

– Nu är det bra att kontrollera att både vinter- och sommardäck är i skick, vad gäller både spårdjup och lufttryck. På dåliga vägar är det bra att sänka hastigheten och undvika att köra i slitspåren på vägen.

Pöyhönen påpekar även att verkstäderna för däckbyte snabbt kan bli fullbokade om vädret plötsligt blir kallare.

– Alla byter inte däck själva. Det är bra att förbereda sig inför säsongen i förväg och boka tid för däckbyte i god tid. Hellre för tidigt än för sent.

Gör så här om du råkar ut för en olycka eller kör förbi en olycksplats:

  • Ta reda på om någon är skadad och ge första hjälpen vid behov. Se upp för krockkuddar som inte har löst ut och stäng av motorn. Ring därefter nödcentralen 112. Varna sedan den övriga trafiken och ställ upp en varningstriangel. Be också andra passerande om hjälp.

  • Flytta bort det skadade fordonet från körbanan om det är möjligt, anteckna parternas och eventuella ögonvittnens identitet och ta foton på fordonen och skadorna på dem.

  • Om det finns andra parter i olyckan och skyldighetsfrågan är oklar ska parterna lämna in redogörelser till försäkringsbolaget. Utifrån dessa avgör försäkringsbolaget vem som är den skyldiga. Försäkringsbolaget förutsätter inte att polisen kallas till platsen, fastän parterna inte är eniga i skyldighetsfrågan. Om det däremot har inträffat personskador i olyckan eller den andra parten är berusad ska du ringa polisen på 112.

  • Du som är kund hos Fennia kan ringa Fennias bilassistans 24h för att få rådgivning om skadefallet, göra en skadeanmälan och beställa bärgning av din bil.

---

Fennia – för företagande och liv

Försäkring betyder att du gör dig redo för framtida möjligheter. Vi på Fennia erbjuder tjänster inom skade-, liv-, pensions- och sparförsäkring. Vi vill av hela vårt hjärta göra det möjligt för dig att pröva och vara företagsam. Du utvecklas, och vi med dig.

Lue lisää

MeddelandePå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor